Timo Heinonen julkisti Tampereella SGGF-messuilla: Vuoden Liikuntapaikka 2015 on Kontiolahden Ampumahiihtokeskus

Uutiset, keskiviikkona 18.03.2015

Vuoden Liikuntapaikaksi 2015 on valittu Kontiolahden Ampumahiihtokeskus. Valtion Liikuntaneuvoston rakentamisjaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen ja rakennusneuvos Risto Järvelä opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueelta palkitsivat kohteen keskiviikkona 18.3.2015 SGGF-messuilla Tampereella. Tunnustuksen ottivat vastaan Kontiolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mika Kuusela, kunnanjohtaja Jere Penttilä ja tekninen johtaja Eero Pölönen. Tunnustus jaettiin 11. kerran.

11062135_10153186337716670_2274917116802788299_n

Tänään Timo Heinonen jakoi Vuoden 2015 Liikuntapaikka -palkinnon Kontiolahden Ampumahiihtokeskukselle Tampereella. Uusia liikuntapaikkoja ja niiden rakentamista tuetaan vielä huhtikuussa tälle vuodelle. 24 miljoonalla eurolla.

1459169_10153186341386670_3264886365477606696_nVuoden Liikuntapaikan valitsevat opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueella toimivat liikuntapaikkarakentamisen virkamiehet yhdessä aluehallintovirastojen liikuntatoimesta vastaavien viranhaltijoiden kanssa. Vuosittain valittavan kohteen tulee olla valmistunut tai peruskorjattu palkitsemista edeltäneen parin vuoden aikana, jolloin käytöstä ja toiminnallisuudesta on saatu kokemuksia. Palkinnolla halutaan nostaa esille erikoisosaamista vaativan liikuntapaikkarakentamisen merkitystä, arvoa ja tietoisuutta.

Palkinto on tunnustus kohteiden rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakentajien ja ylläpitäjien osaamiselle. Vuoden Liikuntapaikka -kiertopalkinnon ja vuosittaiset palkinnot lahjoittaa Tampereen Messut Oy. Vuoden 2015 ampumahiihdon maailmanmestaruuskilpailuista potkua rakentamiseen Kontiolahden Ampumahiihtokeskuksen stadionalueen rakentaminen alkoi v. -82, ensimmäinen pää- ja huoltorakennus valmistui v. -85. Ampumahiihdon SM-viestit järjestettiin v. -86 ja ensimmäiset kv-kilpailut oli v. -88. Ampumahiihdon maailmancup v. -90 antoi sysäyksen alueen määrätietoiselle kehittämiselle. Vastuu siirtyi Kontiolahden Urheilijat ry:ltä Kontiolahden kunnalle 90-luvun puolivälissä. Ampumahiihtokeskuksessa on järjestetty mm. yhdeksät ampumahiihdon maailmancup-kilpailut ja seuraavat on v. 2018. Ampumahiihdon MM-kilpailut on pidetty vuosina 1999 ja 2015. Lisäksi on järjestetty maastohiihdon SM-kilpailuja.

– Ampumahiihdon MM-kilpailut 2015 edellyttivät laajaa lisärakentamista. Päärakennusta laajennettiin 400 m² ja huoltotiloja 100 m². Lisäksi uusittiin ampumapaikan taululaitteet, modernisoitiin tulospalvelujärjestelmä, tehtiin ampumapenkan ja latupohjien muutos- ja korjaustöitä, rakennettiin ja korjattiin ylikulkusiltoja ja katsomoita, uusittiin valaistus ja tehtiin piha-alueen muutostöitä ja maisemointia. Olosuhteiden parantamiseen käytettiin 2,9 milj. euroa, jota voi pitää melko pienenä puhuttaessa MM-kisojen toteutuksesta. Hanke sai valtionavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä veikkausvoittovaroista 900 000 euroa. Kiinteiden rakennelmien lähtökohtana on ollut mahdollisimman korkea ympärivuotinen ja monipuolinen käyttöaste. Koska rakentamiseen on rahaa vähän, suunnitelmien ja investointien tulee olla realistisella ja taloudellisesti kestävällä pohjalla. Kilpailullisen toiminnan vastapainona alueella järjestetään esimerkiksi lasten ja nuorten tapahtumia, yritysten virkistys- ja ulkoilupäiviä sekä juhlia ja kokouksia. Kontiolahden Ampumahiihtokeskus on monipuolinen liikuntapaikka, kertoo opetusneuvos Risto Järvelä opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Kontiolahden Ampumahiihtokeskus palvelee huippu-urheilua ja urheilukansaa Kontiolahden Ampumahiihtokeskus on kansallinen ja kansainvälinen ampumahiihdon kilpailu- ja harjoituskeskus, jossa on hyvät harjoitusmahdollisuudet myös ammunnanharrastajille, hiihtäjille, rullaluistelijoille, kävelijöille ja juoksijoille. Alue soveltuu hyvin kaiken ikäisten ulkoilu- ja harrasteympäristöksi ja siellä voidaan järjestää erilaisia liikuntatapahtumia sekä yritys- ja yksityistilaisuuksia palveluineen.

– Kontiolahden Ampumahiihtokeskusta on rakennettu 30 vuoden aikana määrätietoisesti sekä kilpa- ja huippu-urheilun että kaiken kansan liikunnan olosuhdetarpeisiin. Ampumahiihtokeskus mahdollistaa monen lajin kilpa- ja harrastustoiminnan ja lisäksi kohde on Kontiolahden, Joensuun ja lähikuntien asukkaiden kuntoliikunta- ja virkistyspaikka. Yhdysreitit sitovat keskuksen muuhun Joensuun seudun ulkoilureitistöön ja monipuoliset virkistysreitit mahdollistavat luontoliikunnan. Ampumahiihtokeskus on maakunnallinen kärkihanke, jolla on merkittävä vaikutus myös matkailijavirtoihin. Suomessa tarvitaan yksi kv-tason ampumahiihtokeskus ja sen paikka on Kontiolahti. Kohteella on iso vastuu suomalaisen ampumahiihdon tulevaisuudesta, sanoo Valtion Liikuntaneuvoston rakentamisjaoston puheenjohtaja Timo Heinonen.

– Olemme otettuja Vuoden Liikuntapaikka 2015 -tunnustuksesta. Kontiolahden Ampumahiihtokeskuksen kehittämisessä ovat vahvasti olleet mukana Kontiolahden kunnan ja Kontiolahden Urheilijat ry:n lisäksi Joensuun kaupunki, maakuntaliitto, valtiohallinnon alueelliset toimijat, puolustusvoimat, oppilaitokset ja yrityselämä. Missään nimessä ei pidä unohtaa talkootyötä, jota ilman ampumahiihtokeskus ei palvelisi nykyisellä tavalla urheilijoita ja liikunnan harrastajia. Lämmin kiitos kaikille pitkäjänteiseen, tavoitteelliseen ja menestyksekkääseen rakennus- ja kehitystyöhön osallistuneille, toteaa kunnanjohtaja Jere Penttilä.

Kommentit