Timo Heinonen: Järkeä ajokieltoihin ja sakkoihin pistejärjestelmällä

Uutiset, tiistaina 08.06.2010

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) esittää, että Suomessa siirryttäisiin liikennerikkeiden pisteytysjärjestelmään. Heinonen toteaa, että Saksan ja Italian kaltainen sakkojen pistejärjestelmä olisi erityisesti ammattiautoilijoiden kannalta oikeudenmukainen.

– Nyt periaatteessa lähes kaikki liikennerikkomukset ovat samanarvoisia. Ymmärrän hyvin, että erityisesti työkseen ajavat kokevat nykymallin kohtuuttomaksi, vaikka sinänsä hyväksyisivätkin sakkonsa. Ajokortin ja sitä kautta työn tekemisen mahdollisuuksien menettäminen on kuitenkin usein kohtuuton rangaistus varsinkin pikkurikkeistä kertyneenä, totesi Timo Heinonen.

Pistejärjestelmä takaisin sen, että liikennerikkomuksilla olisi erilaiset painoarvot. Liikenneturvallisuuden kannalta vakavimmat rikkeet arvotettaisiin pisteiltään kovemmiksi ja niihin syyllistyminen voisi johtaa nopeammin ajokieltoon. Mutta useimmat liikennerikkomukset olisivat pistearvoltaan alhaisempia.

– Lievät ajo- ja lepoaikarikkeet voisivat olla ns. yhden pisteen rikkeitä, kuten myös lievät liikenneturvallisuuteen vaikuttamattomat ylinopeudet. Isoja rikkeitä olisivat sitten räikeät laiminlyönnit tai suunnitelmalliset rikkeet, kuten esimerkiksi paljastinlaiterikkeet tai liikennesääntöjen ja liikenneturvallisuuden vakavat rikkeet, pohti Heinonen ja kertoi, että nykyjärjestelmässä jopa muutaman minuutin virhe lepoaikapysähdyksessä tai tietyissä ajoissa taskulampun puuttuminen autosta voi viedä kortin ja sitä myötä leivän.

Heinosen mukaan ajokieltoon johtava kokonaispistemäärä voisi olla tällaisessa mallissa kuudesta yhdeksään virhepistettä ja malli korvaisi nykyisen ajokieltojärjestelmän.

– Mallin pitää olla ennen muuta reilu ja sellainen, että sen voivat kaikki kokea oikeudenmukaiseksi. Ehkä olisi syytä myös pohtia joissain tilanteissa rajoitettua ajokieltoa, joka ei ehkä estäisi yrittämistä ja työajoa. Liikennettä ja sitä kautta kuljetusalaa valvotaan ammateistamme jo nyt poikkeuksellinen tarkkaan. Se on toki myös hyvä asia, mutta nykymalli on kohtuuton, totesi Timo Heinonen.
Timo Heinonen muistuttaakin, että rikkeiden ja niistä saatujen sanktioiden vahva epäsuhta aiheuttaa usein lain kunnioituksen vähenemistä.

Kommentit