Timo Heinonen Janakkalan vaalikahvilan avajaisissa – Pääradan ja kolmostien varressa tullaan menestymään

Uutiset, lauantaina 09.02.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen osallistui lauantaina 9. helmikuuta 2019 Janakkalan Turengin Vaalikahvilan avajaisiin. Janakkalassa puhutti niin kunnan suuret kouluinvestoinnit kuin julkisen talouden kestävyyskin. Keskusteluissa oli esillä myös Hämeen vetovoima ja viime vuosien käytännössä kaikkia kuntia vaivannut muuttotappio.

-Onhan tilanne todellakin poikkeuksellinen, että tällaisellakin sijainnilla kaupungistumisen veto on niin hurjaa, että koko Häme Hämeenlinnaa ja Riihimäkeä myöten menettää siinä asukkaita. Kuinka pitkään tämä jatkuu niin on vaikea arvioida, mutta itse uskon, että pääradan ja kolmostien varressa tullaan kasvamaan jälleen tulevaisuudessa, totesi Timo Heinonen.

Kansanedustaja Timo Heinonen Turengin Vaalikahvilan avajaisissa yhdessä opiskeluaikaisen ystävänsä ja nykyisen kunnanhallituksen jäsen Rita Kanniston kanssa.

Heinonen kertoi uskovansa, että pääradan remontti ja välityskyvyn parantaminen tulee vahvistamaan niin Riihimäen seudun kuin Hämeenlinnankin seudun vetovoimaa uudelleen. Radanvarsikunnissa Janakkalalla on Heinosen mukaan erittäin hyvät mahdollisuudet menestyä jatkossa.

-En millään pysty näkemään sellaista tulevaisuutta, että tällaisella sijainnilla emme saisi jatkossa jälleen muuttovoittoa. Nyt vain on tärkeä huolehtia, että kulkuyhteydet ovat kunnossa ja pääradan remontti etenee ja ottaa huomioon myös pienemmät asemakunnat, totesi Heinonen.

Eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston puheenjohtajana Heinonen näkisi tärkeäksi etsiä myös uudenlaisia asumisen muotoja myös maaseutukuntiin. Ihmisten haaveissa ei tällä hetkellä näytäkään olevan iso talo pellolla ja kaksi henkilöautoa vaan helpompi ja huolettomampi asuminen hyvien kulkuyhteyksien varassa.

-Jos isot kerrostalot eivät näiden alueiden juttu ole niin minusta nyt kannattaa kaavoittaa ja tehdä esimerkiksi pienkerrostaloja tai luhtiportaikoilla olevia kaksikerroksisia rivitaloja. Sellaisia missä asuminen on helppoa ja pihat ja lumet hoituvat taloyhtiön puolesta, mutta ollaan kuitenkin muualla kuin Myllypuron tai Korson betonitaloissa, pohti Heinonen.

Asuntojen koot ovat pudonneet muutamissa vuosissa noin 10m2 ja samaan aikaan varastohallien suosio on kasvanut. Sama näkyy Heinosen mukaan myös mökkikaupassa.

-Monet nuoret perheet eivät enää haaveile myöskään omasta mökistä rännin tyhjentämisen ja muun työsiirtolahomman kanssa vaan haaveillaan mökkielämästä, mutta mieluummin mökki pariksi viikoksi kesällä vuokraten. Seuraavana kesänä vuokrataan mökki toisaalta tai mennään silloin lomakylään jne. Kyllä iso trendinmuutos on ollut aikamoisen suuri ja osittain yllättäväkin, jatkoi Heinonen ja sanoi, että tähän pitäisi vastata nyt kunnissa oikeanlaisella kaavoituksella ja myös vapaa-ajanasuntojen käyttötarkoitusten muutoksia helpottamalla.

Turengissa puhutti Heinosen mukaan myös Hämeen matkailun kehittäminen ja uusien työpaikkojen saaminen. Myös isot koulu- ja liikuntainvestoinnit oli keskusteluissa mukana ja myös kyläkoulujen tulevaisuus.

-Itse en nyt kyläkouluja ajaisi alas. Luulen, että ne voivat hyvinkin olla sitä vetovoimaa mitä kunnat pian jättikoulujen maailmassa tarvitsevat. Elävä maaseutu ja kyläkoulut ja elävät kylät tulevat olemaan tässä oman arvioni mukaan sen toinen ääripää mikä menestyy.

-Minusta on hienoa, että Janakkalassa myös katsotaan luottavaisena tulevaisuuteen. Tästä hyvä esimerkki on Tervakosken liikuntasali minkä valtiontuen joku aika sitten Valtion Liikuntaneuvostossa juuri päätimme.

Heinosen lauantai jatkui Turengin jälkeen Riihimäellä ja illalla ohjelmassa on paluu Turenkiin ja Hämeen Yrittäjögaalaan.

Kommentit