Timo Heinonen iloitsi suomalaisten superviikonlopusta – ”Suomen MM-rallin jatkon eteen tehtävä töitä”

Uutiset, sunnuntaina 03.08.2008

Kansanedustaja Timo Heinonen vietti koko pitkän viikonlopun Jyväskylässä eri tahojen vieraana seuraten Suomen MM-rallia. Vauhdikkaaseen viikonloppuun mahtui lukuisia tapahtumia ja tapaamisia ja vain täydellinen loppu jäi uupumaan. Unkarin F1-viikonloppu paikkasi lopulta senkin. Ainostaan pelko siitä, että MM-rallit laitetaan kiertoon synkisti viikonloppua.

– Hieno viikonloppu. Aina se täällä on sellainen. Itse odotin Jari-Matti Latvalan ottavan nyt voiton, mutta se hukkui jo perjantaina. Loppuun asti saimme kuitenkin jännittää Mikko Hirvosen ja Sebastien Loebin huikeaa taistelua. Lopputulos olisi vain saanut olla toinen, totesi Timo Heinonen.

– Unkarista sitten tuli tuo jymypotti ja täydennys tälle viikonlopulle. Heikki Kovalaisen uran ensimmäinen voitto oli vain ajankysymys ja nyt se tuli. Ja tottakai täällä Jyväskylässä merkille pantavaa oli Juho Hännisen N-ryhmän voitto ja upean WRC-debyytin tehneen Matti Rantasen suoritus. Taitaa siinä olla kaksi seuraavaa MM-sarjan suomalaista tehdaskuljettajaa.

Viikonlopun aikana Heinonen tapasi Jyväskylässä kaupungin ja koko seutukunnan edustajia ja myös yliopiston ja liike-elämän toimijoita. Esillä oli aiheita yliopistouudistuksesta aina liikenne- ja autoilukysymyksiin sekä laajemmin yrittäjyyteen ja urheiluun.

– Tällaisen viikonlopun antia on vaikea mitata. Kymmeniä ja kymmeniä tapaamisia ja muutamia palavereja ja sitten päälle tämä upea urheilutapahtuma.

– Olen vuosia ollut töissä Neste Oil Rallyssa mm. selostajana Killerillä ja Paviljongissa. Niiltä ajoilta on paljon upeita muistoja ja ystäviä ja siksikin tänne aina mukana vuosi toisensa jälkeen tulla.

Suomen MM-rallin paikan pitäisi olla itsestään selvä

Jyväskylässä viikonlopun aikana puhutti myös ennakkotieto siitä, että vuonna 2010 ei Suomen MM-rallia löytyisi enää FIA:n MM-kalenterista. Moottoriurheilun Kansainvälisen keskusliiton suunnitelmissa on tulevaisuudessa kierrättää MM-sarjan osakilpailuja ja samaan kohteluun joutuisi myös Suomen MM-ralli.

– Tuntuu erittäin kummalliselta jos tällainen ratkaisu pitää loppuun asti. Ymmärrän hyvin automarkkinoiden merkityksen, mutta en sitä, että samaan aikaan MM-ralleja ajetaan sitten esimerkiksi Jordaniassa ilman yleisöä, kummasteli Timo Heinonen.

Heinonen totesikin, että Suomen MM-rallin eteen on tehtävä vielä kaikki voitava. Alustavassa kalenterissa vuodelle 2010 ei Suomea ole, mutta sen sijaan Heinosen mukaan sellaisia järjestäjiä joiden kilpailun toteuttaminen ei ole millään tavalla varmaa.

– Uskon, että AKK-Motorsport tekee Kari O. Sohlbergin ja Jarmo Mahosen johdolla kaikkensa, että MM-rallille jatkuu. Uskon, että myös Ari Vatasella on hyvä paikka asiaan vaikuttaa. Kaikkien on tehtävä voitavansa, totesi Heinonen ja lupasi itse olla yhteydessä asian tiimoilta eri vaikuttajiin.

FIA:n suunnittelema MM-osakilpailujen kierrätys ei ole edennyt muutenkaan suunnitellusti. FIA:n maailmanneuvosto palauttijun vuoden 2010 rallin MM-kalenterin takaisin rallikomissioon valmisteluun. Asian on tarkoitus olla seuraavan kerran esillä syyskuussa.

– Tässä on nyt se meidän paikka vaikuttaa. Asiaan vaikuttaa moni ja todellakaan se ei riitä, että MM-rallimme on usein palkittu maailman parhaana ja kuljettajien suosikkilistalla se on kärjessä. Itse uskon, että sellainen malli löytyy missä legendaariset rallit eli mm. Suomi, MonteCarlo ja Ruotsi voidaan säilyttää. Autovalmistajien 8+6 -esitys on minusta kannatettava. Siinä siis kahdeksan rallia olisi joka vuosi ja kuutta sitten kierrätettäisiin.

Kommentit