Timo Heinonen HYRIA:n valmistujaisissa – ”Olkaa ylpeitä tänään. Teillä on todistus joka kertoo ammattilaisuudesta”

Uutiset, keskiviikkona 28.05.2014

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen piti juhlapuheen Hyvinkää-Riihimäen seudun ammattioppilaitoksen Hyrian valmistujaisissa. Riihimäellä ammattikoulusta valmistui lähes 300 nuorta ja koko Hyriasta yhteensä noin 700. Heinonen kehotti nuoria juhlapäivänä ylpeyteen. Koulutus ja ammatti ovat tänä päivänä ehdoton ehto pärjätä.

-Teillä on nyt siihen paperit – todistus ammattitutkinnosta. Haluan onnitella teistä jokaista tänä päivänä. Juhlikaa ja nauttikaa ja olkaa sitten hetki ihan Lopen Uupuneita, totesi kansanedustaja Timo Heinonen, joka kertoi ottaneen Lopen valtuuston pitkäaikaisena puheenjohtaja itselleen oikeuden antaa tällaisen oikeuden olla Lopen Uupunut ja sai hymyn nuorten kasvoille.

Heinonen totesi, että ammattikoulu on nyt vetovoimaisempi kuin koskaan ennen. Ammatillinen koulutus on halutumpaa ja arvostetumpaa kuin ennen ja monille koulutusaloille on jo huomattavasti vaikeampi päästä kuin lukioon.

– Ammattikoulut ovat kehittyneet hyvällä tavalla. Ammattikoulu avaa teille myös niin halutessanne käytännössä kaikki haluamme ovet myös jatko-opintoihin. Tämä mahdollistui 1990-luvulla kun nykymuotoinen ammattikoulu ja ammattikorkeakoulujärjestelmä luotiin.

Ammattikoulujen vetovoiman parantumiseen on varmasti monia syitä. Oppilaitoksissa niin täällä Hyriassa kuin muuallakin on koulutuksen sisältöön ja vetovoimaan kiinnitetty paljon huomiota.

– Oma merkityksensä on varmasti myös työllisyystilanteella. Fiksuina te nuoret tarkastelette maailmaa rationaalisesti. Hakeudutte nykyisin määrätietoisesti niihin ammatteihin, joista myös työllistytään. Voisi sanoa, että ammattikoulun hyvä noste ja teidän hyvät työllistymisnäkymät ovat tasapainottaneet koulutusjärjestelmäämme.

Heinonen kertoi uskovansa, että nuorten näkökulmasta ammattikoulun vetovoimaan on vaikuttanut myös varmasti koulutuksen toimintamallien muuttuminen. 2000-luvun aikana käytännön työtehtävissä tapahtuva oppiminen, osaamisen näytöt ja oppilaitosten kansainvälinen yhteistyö ovat monipuolistaneet opetusta, mutta myös opettajien työnkuvaa.

– Myös oppisopimuskoulutusta on tarjottu vaihtoehtona niille nuorille, joille koulunpenkillä istuminen ei sovi.

Kommentit