Timo Heinonen huolissaan Liikkuvan Poliisin tulevaisuudesta

Uutiset, tiistaina 19.06.2012

Kansanedustaja Timo Heinonen on huolissaan liikennevalvonnan tulevaisuudesta, jos keskusteluissa esillä olleet suunnitelmat Liikkuvan Poliisin alasajosta toteutuvat. Poliisin hallintorakenneuudistuksen Pora III-hankkeen tarkoitus on uudistaa poliisin organisaatiota ja uudistus tulee koskettamaan monia eri kohteita organisaatiossa.

– Julkisuuteenkin on jo tullut tietoa, että Liikkuvan Poliisi voitaisiin tässä yhteydessä lakkauttaa ja sulauttaa paikallispoliisiin toimintaan. Vaikka sakkolapun saaminen tienpäällä varmasti harmittaa niin olen varma, että me suomalaiset emme halua kuitenkaan tinkiä liikennevalvonnasta emmekä varsinkaan rattijuoppojen ja raskaanliikenteen valvonnasta, totesi Timo Heinonen huolensa uudistuksesta, jonka suuntaviivat on tarkoitus työryhmän antaa kesän jälkeen.

Liikkuvan Poliisin rooli on merkittävä mm. tulevana viikonloppuna juhannusliikenteen valvonnassa. Heinonen onkin huolissaan, että Liikkuvan Poliisin mahdollinen lakkauttaminen näkyisi myös valvonnan eriarvoistumisena eri puolilla maata.

– Poliiseja ei voida korvata tekniikalla ja kameroilla eikä millään muullakaan mm. päihtyneenä ajavien valvonnassa. On tärkeää, että puhallusratsioita on jatkossakin riittämiin ja tienpäällä epäilyttävästi liikkuviin on resursseja puuttua nopeastikin, totesi Heinonen.

– Liikkuvan Poliisin alasajossa varmasti raskaan liikenteen valvonta vähenee. LP on ainoa poliisin yksikkö, joka tekee jatkuvaa ja säännöllistä raskaan liikenteen valvontaa. He tekevät yhteistyötä autoliittojen mm. SKAL:n, Trafin, K1-katsastuksen sekä muiden yhteistyötahojen kanssa. Raskaan liikenteen valvonta vaatii erityisosaamista ja jatkuvaa työssäoppimista.

– En usko, että peltipoliisein eli automaattisella tievalvonnalla voidaan tätäkään valvontaa korvata ja erittäin tärkeä osa tätä poliisin työtä on myös ns. henkilökohtaiset kontaktit tienpäällä. Ihan vain poliisin näkyminen. Lisäksi Liikkuvalla Poliisilla on omaa erityiskalustoa kuten moottoripyörät, veneet, mönkijät, moottorikelkat, vaaka- ja videoautot, keskinopeusmittarit, digipiirturin lukulaitteet ja kehittyneet tutkat. Edellä mainittua kalustoa ei juuri paikallispoliisilla ole.

Heinonen on huolissaan siitä, että tämä nyt keskustelussa oleva kehityssuunta vähentäisi entisestään poliisin näkymistä maaseudulla. Myös on pelättävissä, että palvelupisteverkkokin harvenisi entisestään.

– Pyrkimys säästää poliisin toimitilojen vuokrissa siirtänee partiot laitosten keskuspaikkoihin ja siitä seurauksena poliisi näkyisi maaseudulla entistä harvemmin ja tarvittaessa avun saaminen kestäisi entistä pidempään. Kyllä tässä on nyt huolisi siitä, että halutaanko myös maaseudulla turvata asukkaille riittävät ja laadukkaat poliisin tuottamat palvelu myös jatkossa, pohti Timo Heinonen ja toivoi, että asiasta käytäisiin julkisuudessa, mutta myös eduskunnassa avoin ja laaja keskustelu ennen lopullisia ratkaisuja.

Kommentit