Timo Heinonen esittää keliaakikoiden ruokavaliokorvaukseen tasokorotusta

Uutiset, tiistaina 12.06.2012

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on jättänyt maamme hallitukselle esityksen, jossa esitetään keliaakikoille maksettavan Kela-korvauksen tasokorotusta ja elinkustannusindeksiin sitomista. Ruokavaliokorvaus on pysynyt alusta lähtien, vuodesta 2002 alkaen, samana 21 eurossa ja sinä aikana sen ostovoima on alentunut ainakin 11 prosentilla.

– Aihe nousi esille Riihimäen Shopping-tapahtumassa, kun eräs rouva tuli aiheesta minulle puhumaan. Päätin tarttua heti aiheeseen ja asia on myös minulle tuttu nyt jo edesmenneiden tätienikin kautta, kertoi Timo Heinonen esityksensä taustoista.

Nykylääketieteen mukaan ainoa keliakiaan auttava hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliosta jätetään pois ruista, ohraa ja vehnää sisältävät viljavalmisteet. Kuluttajavirasto ja Suomen Keliakialiitto ry havaitsivat tekemissään hintavertailuissa, että kuluttaja joutuu maksamaan gluteenittomista elintarvikkeista kalleimmillaan jopa 20-kertaisen hinnan vastaaviin gluteenipitoisiin elintarvikkeisiin verrattuna.

– Keliaakikolla ei ole kuitenkaan sairautensa takia mahdollisuutta valita gluteenittoman tai tavallisen elintarvikkeen välillä ja siksi tällainen erityiskorvaus on perusteltu. Esityksessäni ruokavaliokorvaukseen tehtäisiin tasokorotus ja se nousisi 48,5 euroon kuukaudessa ja sen lisäksi se sidottaisiin indeksiin muiden avustusten ja tukien tapaan, kertoi Heinonen.

Keliakian esiintyvyyttä Suomessa on tutkittu ja tutkimusten perusteella noin kaksi prosenttia suomalaisista sairastaa keliakiaa.

Kommentit