Timo Heinonen Hämeenlinnan Yhteiskoulun paneelissa ”Opintotukiuudistus tämän vuoden asioita”

Uutiset, maanantaina 26.02.2007

Hämeenlinnan Yhteiskoulun lukio järjesti vaalipaneelinsa maanantaina 26.2. Kokoomusta nuorten paneelissa edusti Timo Heinonen ja viiden ehdokkaan kesken täydessä salissa kuultiin hyvä ja laaja keskustelu. Päivän teemoina esille nousivat kestäväkehitys, ilmastonmuutos, opintotuki ja nuorten pahoinvointi.

Heinonen toi esille jo tutuksi tulleen esityksensä opintotukijärjestelmän kokonaisuudistuksesta. Opintotuen pitää Heinosen mukaan mahdollistaa täysipainoinen opiskelu, mutta ei työnteostakaan pitäisi rangaista. Heinonen haluaa, että asiaan palataan mahdollisimman pikaisesti – heti uuden eduskunnan aloitettua työnsä.

– Minusta tuntuu varsin erikoiselta se, että jos opiskelijan opinnot etenevät niin samaan aikaan hän ei saa tehdä töitä, jos mielii saada pienen opintotuen tililleen. Itse olen ehdottomasti ns. vapaan tulon rajan poistamisen kannalla. Työnteon pitää olla tässäkin tapauksessa kannattavaa, totesi Heinonen.

Samalla kokoomusta tilaisuudessa edustanut Heinonen puuttui toiseenkin epäkohtaan.

– En myöskään ymmärrä sitä, mitä merkitystä vanhempien tuloilla on täysi-ikäisen kotoa poissa asuvan toisen asteen opiskelijan toimeentuloon? Nykymallissa vanhempien tulot voivat olla este tuen saannille. Ihmettelen, ettei tätä ole jo korjattu ajat sitten. Nyt siihen olisi nykyhallituksella ollut mahdollisuus jos olisi ollut tahtoa.

Ilmastonmuutos vaatii toimia joka tasolla

Ilmastonmuutos ja energiapolitiikka aiheuttivat myös keskustelua. Seminaarin ainoana edustajana Heinonen toi esille kokoomuksen periaatteellisen myönteisen kannan ydinvoimaan.

– Minusta pitää ehdottomasti perusenergian lähteeksi valita ennemmin kotimainen puhdas ja turvallinen ydinvoima kuin fossiilisten polttoaineiden käytön lisääminen tai tuontienergian määrän kasvattaminen Venäjän ydinvoimaloista. Maallemme on enemmän kuin tärkeää se, että voimme taata teollisuudellemme vakaan ja turvallisen energiansaannin myös hinnan suhteen.

– Samaan aikaan meidän tulee kehittää teknologiaa päästöjen vähentämiseksi, tarvitaan varmasti myös vero-ohjausta ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin, panosta ja tukea uusiutuviin energiamuotoihin. Nämä ovat tärkeitä kehityssuuntia luontomme ja koko maapallomme kannalta.

Samalla Heinonen kuitenkin toisti sen, että vastuu tässä tilanteessa on ihan meillä jokaisella. Tarvitaan toimia yrityksissä ja teollisuudessa, liikenteessä, mutta myös meidän jokaisen arkipäivän elämässä ja toimissa.

– Itse kannatan vahvasti esimerkiksi matkakeskusten kehittämistä ja rakentamista. Ne ovat paras tie julkisenliikenteen juostavuuteen ja toimintaan, mutta esimerkiksi itse olen valinnut pitkien matkojen takia henkilökohtaiseksi autokseni vähän kuluttavan ja ympäristöystävällisemmän diesel-auton. Ilman autoa ei yksinkertaisesti kaupunkien ulkopuolella pärjää. Sitten kotilämpötilan laskeminen asteella parilla on hyvä askel, mikä ei tunnu muin rahapussissa ja luonnossa ja esimerkiksi pellettilämmitys on osoittautunut toimivaksi jutuksi, kertoi Heinonen asioita mitä itse kokee tärkeäksi ja mitä on tehnyt.

Tilaisuuden jälkeen Heinonen jäi vielä keskustelemaan seuraavaa oppituntia odottavien lukiolaisten kanssa. Keskustelussa pinnalle nousi kokoomuksen veropolitiikka ja puolueiden lupaukset.

– Nyt on valitettavasti jälleen käynnistetty pelottelukampanja missä veronkevennykset ja peruspalvelut on laitettu toistensa vaihtoehdoiksi. Näinhän ei kuitenkaan ole. Puolueemme ajaa vain työllisyyttä tukevia veronkevennyksiä ja tätä kautta sitä jaettavaa syntyy, jos jostain jakovarasta on nyt edes mielekästä puhua, painotti Heinonen opiskelijoille.

Viitsiikö kukaan äänestää, kun teistäkin kaikki puhui tänäänkin ihan samaa asiaa, kysyi toinen paneelia kuunnellut opiskelija

– Toivottavasti viitsii ja nyt pitääkin äänestää. Kannattaa kuitenkin katsoa kenen puheet ovat muuttuneet jälleen pari viikkoa ennen vaaleja ja kenen ääni on pysynyt samana. Demarit ovat keventäneet verotusta nykyhallituksessa ja tulokset ovat olleet hyviä, mutta nyt yhtäkkiä veronkevennykset ovatkin uhka maamme palveluille. Kannattaa hieman katsoa mitä uskoo ja mitä puolueet lupaavat. Nyt on maallamme paremmasta kuitenkin Toivoa, kiteytti Heinonen vaalitunnelmia yhteen.

Heinonen jatkaa vaalipaneelien sarjaa jo tänään maanantaina 26.2. kello 19.00 Hausjärvellä puolueiden yhteisessä suuressa vaalipaneelissa. Kokoomusta Hausjärvellä edustavat kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Jari Koskinen ja Timo Heinonen. Kustakin puolueesta on paikalle kutsuttu kaksi ehdokasta.

Kommentit