Timo Heinonen haluaa helpottaa järjestyksenvalvontaa – Rallitapahtumat uhattuna turhan tiukoilla vaatimuksilla

Uutiset, maanantaina 30.06.2014

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen haluaa helpottaa järjestyksenvalvonnan vaatimuksia laajoilla alueilla tapahtuvissa tilaisuuksissa. Ongelmaisiksi ovat nousseet esimerkiksi ralitapahtumat joissa tilapäisten järjestyksenvalvojien maksut ovat nousseet kohtuuttomiksi.

– Ongelmaksi ovat muodostuneet hallintokustannukset, jotka syntyvät tilapäisen järjestyksenvalvonnan oikeuksista. Nämä kustannukset ovat nousseet lähivuosien aikana kymmeniä prosentteja. Ja kehitykselle ei näytä tulevan kattoa vastaan. Kustannusten nousu vaarantaa tilaisuuksien järjestämisen, toteaa Timo Heinonen maamme hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Tilapäisten järjestyksenvalvojien käyttö on Heinosen mukaan turhaa esimerkiksi jokaisella erikoiskokeella nykylaajuudessa. Erikoiskokeille riittäisi vastuullinen järjestyksen valvoja ja tämän lisäksi muut toimijat voisivat olla tehtävissä kevyemmällä ilmoitusjärjestelyllä.

Isot yleisötapahtumat ovat tärkeitä alueiden elinkeinoelämälle. Esimerkiksi Neste Oil Rally jättää välillisesti vuosittain isäntäkaupungille ja sen seutukunnalle miljoonia euroja. Myös pienempien paikallisten rallien merkitys alueille on kiistaton. Tämänkin perusteen valossa kustannustason nousu käytännön järjestelyissä on pidettävä kohtuullisena.

– Meidän tulee etsiä malli jossa kustannukset eivät nouse kohtuuttomiksi. Ralleissa samoja järjestyksenvalvojia ei voida käyttää kaikilla erikoiskokeilla ja näin määrä nousee kohtuuttoman suureksi ja tätä kautta myös tilapäisten järjestyksenvalvojien maksut.

– Ratkaisu voisi hyvin olla kevennetty ilmoitusmenettely ko. henkilöistä. Rallin erikoiskokeiden tehtävistä valtaosaan tämä riittäisi hyvin. Ja vastaavaa menettelyä voitaisiin käyttää myös muissa vastaavissa laajoilla alueilla tapahtuvissa tapahtumissa.

Timo Heinonen odottaa hallitukselta vastausta esitykseensä kesän aikana. Muutoksia järjestyksenvalvontalakiin voitaisiin tehdä tämän jälkeen.

Kommentit