Timo Heinonen esittää palkankorotuksia kasvatusalalle Opettajakunnan naisistuminen huolestuttaa rehtoreita

Uutiset, sunnuntaina 12.08.2007

Ylen nettisivut uutisoivat Ylen Uutisten kyselyn minkä mukaan opettajakunnan naisvaltaisuus huolestuttaa koulujen rehtoreita. 75 prosenttia kyselyyn vastanneista rehtoreista pitää miesopettajien vähäisyyttä ongelmana ja valittavat, että alakouluissa vähien miesopettajien työpanoksesta kuluu iso osa tekniseen työn ja poikien liikunnan tunteihin. Lisäksi miesten vähyys koetaan kasvatukselliseksi ongelmaksi.

– On hyvä, että tämä asia nousee esille nyt myös näin. Ei opettajan sukupuolella sinänsä ole minusta merkitystä, mutta luonnollisesti ihanteellista on se, että kouluissa on sekä nais- että miesopettajia, totesi kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen.

– Tärkeää olisi myös saada koulunkäyntiavustajiksi miespuolisiakin henkilöitä. Toisissa tilanteissa sukupuolellakin voi olla merkitystä tuettavalle, lisäsi Heinonen ja totesi, että asian korjaaminen vaatii toimenpiteitä.

Luokanopettajakoulutuksen valintaperusteita muutettiinkin täksi vuodeksi niin, että valtakunnalliseen valintakokeeseen pääsyä ei enää karsita lähtöpisteillä, joita ennen annettiin esimerkiksi lukiomenestyksestä ja työkokemuksesta. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa soveltuvuuskokeeseen pääsy ratkesi pelkän valintakokeen perusteella. Tavoitteena oli parantaa uusien ylioppilaiden ja miesten mahdollisuuksia.

– Aikanaan oli itse mukana uudistamassa Hämeenlinnan OKL:n opiskelijavalintaa. Jo silloin samaa asiaa pohdittiin, mutta tilanteen korjaamiseksi on vaikea löytää oikotietä. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että tälläkin naisvaltaisella alalla palkkausta tulisi korjata ja näin lisätä alan houkuttelevuutta yleisestikin myös naisten suosiossa, totesi Heinonen ja oli samalla huolissaan siitä, että opettajista monet hakeutuvat opettajantyöstä muille aloille.

– Ehkä olen tässä itse hieman huono sanomaan mitään, mutta toisaalta tiedän sen mistä puhun, totesi Heinonen, joka toimi ennen kansanedustajan uraa luokanopettajana niin yleis- kuin erityisopetuksessakin.

Pääsytkokeiden uudistuksesta huolimatta miesten suhteellinen osuus sen enempää hakijoista kuin opiskelemaan päässeistäkään ei ole alustavien tietojen mukaan tänä vuonna ainakaan kasvanut. Useat rehtorit näkevätkin, että miehiä voi houkutella alalle vain parantamalla opettajien palkkaa.

– Kyllä tästä se lähtee. Opettajan työ on haastavaa ja kovaa työtä ja siitä olisin valmis maksamaan parempaa palkkaa. Saman ongelman kanssa painii koulunkäyntiavustajat ja lastentarhanopettajatkin. Kyseessä siis iso yhteiskunnallinen ongelma mikä kosketaa koko kasvatusalaa naisia ja miehiä.

Kommentit