Timo Heinonen esittää e-Kirjojen lainausoikeutta kirjastoille

Uutiset, keskiviikkona 16.03.2011

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen haluaa saada Suomessakin e-Kirjat kirjastojen lainauksen piiriin. Sähköisten kirjojen ja muun materiaalin käyttö on yleistynyt viime vuosina paljon ja myös lukulaitteiden markkinat ovat parantuneet.

– Tämä aiheuttaa tarkistuspaineita myös tekijänoikeuslainsäädäntöön. Yksi käsiteltävistä kysymyksistä on kirjastojen e-kirjojen lainausoikeudet, toteaa Timo Heinonen.

Tällä hetkellä moni kirjasto lainaa jo sähkökirjojen lukulaitteita. Kirjastoista lainatuilla laitteilla voi kuitenkin lukea vain vanhoja klassikkoteoksia, joiden tekijän kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta. Nämä teokset eivät enää ole tekijänoikeuslain rajoituksen alaisia. Myös lukulaitteiden ja sisältöjen eri vaihtoehdot ja yhteensopivuus vaikeuttavat e-kirjojen käytön yleistymistä.

– Muissa Pohjoismaissa e-kirjojen käyttö on jo arkipäivää kirjastoissa, ja esimerkiksi Ruotsissa kirjastot ovat tarjonneet uutuuskirjojen e-versioita jo vuosien ajan. Järjestelmä perustuu kustantajien myyntiportaaliin, josta kirjastot saavat ostaa ja lainata eteenpäin e-kirjoja tietyn määrän kuukaudessa. Nyt on aika saada Suomikin jo tässäkin kysymyksessä 2010-luvulle. On valitettavaa jos putoamme tietoyhteiskuntakehityksessä kaikessa jälkeen muista, harmittelee Heinonen ja toivoo hallitukselta toimia, että ratkaisu tekijänoikeuksien näkökulmasta e-kirjojen lainaamiseksi löydettäisiin.

Suomessa ongelmia aiheuttavat toimivan myyntijärjestelmän puuttumisen lisäksi vanhat sopimukset, joissa ei kirjailijoiden ja kustantajien välillä ole huomioitu sähköisen materiaalin osuutta ja levitysmahdollisuuksia sekä muun muassa kirjastojen lainausoikeutta.

E-kirjojen lainausmahdollisuus kirjastojen kautta toisi sähköiset kirjat kaikkien suomalaisten saataville. Tärkeää on myös suomalaisen sivistyksen kannalta, että kirjastot pysyvät mukana sähköisen median ja materiaalin kehityksessä.

Kommentit