Tiistai, 31.07.2007

Blogi, tiistaina 31.07.2007

Tuttu rytmi jatkuu tai oikeastaan tämän ja viime viikon osalta menee hieman sekaisin. Nyt hieman tiukemmat viikot ja tilaisuuksia oikeastaan joka päivä jossain päin. Tänään päivä alkaa Hyvinkäällä Leivokoti-yhtiöiden uuden Peiponpesä-yksikön avajaisilla. Tämän jälkeen avajaistunnelmat jatkuvat Hämeenlinnan Verkatehtaalla ja sitten illalla osallistun Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalla Marskin illalliselle ja seuraamme Marski-monologin. Siinä yhteen päivää tapahtumaa.

Valtiovarainministerimme Jyrki Katainen on tuonut nyt julkisuuteen ensimmäisiä tärkeitä verolinjauksia. Ensi vuoden alussa toteutetaan muutama merkittävä verouudistus, mitkä olisi pitänyt jo tehdä edellisen hallituksen aikana. No nyt ne toteutetaan eli eläkeläisten verotuksen epäoikeudenmukaisuus korjataan. Eläkeläisten verotus siis korjaantuu.

Toinen heti ensi vuoden alussa toteutettava uudistus on perintöveron selkeä alentaminen. Perintöveron alaraja nousee 3500 eurosta aina 20 000 euroon. Tämän myötä noin 2/3 kaikista perinnöistä tulee verottomiksi. Uudistus vaikuttaa myös paljon kaikkiin perinnönsaajiin. Esimerkiksi 50 000 euron perinnön perintövero kevenee tämän myötä parilla tuhannella eurolla.

On hyvä, että nämä korjaukset tehdään nyt niin sanotusti etupainotteisesti, mutta tavoitteena tulee minusta olla perintöverosta kokonaan luopuminen ja myös työnverotuksen maltillisen keventämisen jatkaminen. Ruuan alv:n alennus toteutetaan toisessa vaiheessa. Katainen totesi, että suurimmat veronalennukset ja menojen lisäykset on lykätty muutaman vuoden päähän odottamaan suhdanteiden hiipumista. Ja toisaalta nyt kerättävillä verotuloilla maksetaan pois valtionvelkaa.

Uskon, että esille tänään ja huomenna valtion budjettiehdotuksen neuvotteluissa Kirkkonummella nousee myös sairaanhoitajien ja naisvaltaisten alojen palkankorotukset. Uusi hallitus on sitoutunut palkankorotuksiin ja asia varmasti nyt esillä. Tosiasia on kuitenkin sekin, että valtio ei yksin asiaa ratkaise, mutta historiallista ja ainutlaatuista on se, että hallitus on nyt ensimmäistä kertaa sitoutunut asiaa korjaamaan. Korjaus vaatii useamman samansuuntaisen toimenpiteen palkkojen korjaamiseksi, mutta ainakin hallituspuolueissa on nyt halua tähän epäkohtaan puuttua.

Talousarvioehdotus julkaistaan perjantaina internetissä osoitteessa www.vm.fi/budjetti. Samana päivänä eri ministeriöiden ehdotukset julkaistaan ministeriöiden omilla internetsivuilla.

Kello 23.30 ja juuri takaisin kotiin. Tiukka aikataulu, mutta se piti. Leivokodin Hyvinkään uuden yksikön Peiponpesän avaus veti paikalle lähes sata kutsuvierasta. Upeat juuri valmistuneet paikat odottivat jo 7-12-vuotiaita nuoria ja tulevaisuudessa myös perheitä ja mikä hienoa niin paikka saa myös omat koulutilansa. Tyylikkäästi sisustettu ja suunniteltu koti – se kuvaa parhaiten Peiponpesää. Omassa avauspuheessani nostin esille koulujen resurssoinnin ja sen, että nyt hallitus ohjaa kouluille selkeästi aiempaa enemmän rahaa juuri varhaisen puuttumisen parantamiseksi ja ryhmäkokojen pienentämiseksi. Toinen minkä toi esille oli ajatukseni Ihmisen kasvunketjusta. Olen aiemmin jo esittänyt neuvolapalveluiden jatkamista perhepalveluina lasten vanhetessa niin, että lapsen kasvua seurataan yhtenäisenä ketjuna neuvolasta jo ennen syntymää eteenpäin. Mallissa myös perheille annettaisiin enemmän tukea ja myös isän roolia korostettaisiin. Esitykseni on saanut hyvän vastaanoton ja toivotaan, että jossain vaiheessa se toteutuukin moniammatillisena perhekeskusmallina. Onnea vielä Leivo-yhtiöiden yrittäjille ja uudelle Peiponpesälle vaikka eilen totesinkin, että tyytyväisin olisin jos tämänlaisille paikoille ei asiakkaita riittäisi.

Hyvinkäältä sitten ajoi Hämeenlinnaan Verkatehtaan avajaisiin. Puolueemme oli vahvasti edustettuna. Ministereistämme Sari Sarkomaa vihki talon käyttöön ja paikalla oli myös varapuheenjohtajamme Jari Koskinen ja entinen kansanedustajamme ja ministerimme nykyinen Maaherra Anneli Tainakin. Myös Hämeenlinnan ja Riihimäen seutukuntien vaikuttajia oli paikalla runsaasti ja luonnollisesti satoja kutsuvieraita ja kaupunkilaisia tutustumassa upeaa taloon ja keskukseen. Olin itsekin aiemmin vain nähnyt suunnitelmat ja talon ulkoapäin, mutta kyllä sisälle astuminen vakuutti heti. Tyylikkäästi ja korkeatasoisesti oli talorakennettu ja suunniteltu ja paikka tulee ehdottomasti tarpeeseen vahvistamaan maakuntamme vahvaa kongressi- ja tapahtumakeskittymää. Uskon, että Aulanko ja Vanajanlinna ja lukuisat Golf-kentät saavat tästä vahvan partnerin. Ohjelmisto oli jo lyöty eteenpäin aika pitkälle lukkoon ja korkea taso väritti sitäkin. Tyytyväisiä olivat myös Hämeenlinnan päättäjät ja tyytyväisiä täytyy olla myös meidän kaikkien alueen asukkaiden laajemmaltakin alueelta ja koko Eteläisen-Suomen.

Seuraava siirto sitten takaisin Lopelle ja Punelia-järven rantaan Marsalkka Mannerheimin metsästysmajalle. Matkamessuilla virisi ajatus tuoda Marski-monologi Lopelle ja nyt Majan Herrat asian hoitivat Pirisen Tuulan kanssa. Marskin Paviljonki myytiin loppuun hetkessä ja tunnin Timo Närhinsalon esitys oli jotain mitä on vaikea sanoin kuvata. Olen itse koko pienen ikäni kerännyt sota-ajan materiaalia ja ollut historiasta kiinnostunut ja nyt kyllä täytyy sanoa, että sillä hetkellä kun Närhinsalo kirjoituspöydäön ääreen asteli tuli ”kylmän väristyksiä” ja tunne oli uskomaton läpi koko esityksen. Tuntui todella kuin olisi istunut samassa huoneessa ei näyttelijän vaan aidon Mannerheimin kanssa. Juhlavan illan täydensi vielä maamme aito Marskin illallinen oikeaoppisesti tarjoiltuna ja oikein juomin ja juomasekoituksin täydennettynä. Kellertävä oikealla reseptillä tehty Marskin Ryyppy kruunasi Lampaansatulan ja minttuhyytelön. Majan Herrat osaavat.

Tuohon Marskin Majaa minulla pitkän yhteydet. Nuorena poikana oli paikassa oppaana ja niiltä ajoilta kaapissa mm. C-kasetilla Adolf Ehrnroothin haastattelu ja mielessä paljon upeita muistoja. Kiinnostus on jatkunut ja nyt mm. vein majalle jälleen kaksi syvää Lotta-lautasta lisää ja omakin kokoelma täydentyi Seinäjoeltä löytämälläni emalisella Hyvinkään Lotta-kulholla. Olisi mielenkiintoista tietää mihin sitä alunperin käytetty? Ensimmäinen kerta kun sellaisen löysin.

Nyt kuitenkin nukkumaan. Huomenna täydellinen vapaapäivä ja sitten loppuviikoksi vieraaksi Neste Oil Rallyn Jyväskylään.

Kommentit