Tiistai, 30.12.2008

Blogi, tiistaina 30.12.2008

Jotain taloustilanteen epävarmuudesta ja vaikeaselkoisuudesta kertoo se, että eilen julkistetun selvityksen mukaan yli puolet kyselyyn vastanneista pitää maamme hallituksen toimia taloustaantuman hoitamisessa epäselvinä. Tämä siitäkin huolimatta, että maamme ensi vuoden budjetti on yksi Euroopan elvyttävimmistä jos ei jopa elvyttävin. Panokset ovat siis varsin kovia, mutta sekin on totta, että emme tiedä ovatko nekään vielä riittäviä. Siksi valmiutta jatkotoimiin pitää olla koko ajan.

Vuoden vaihtuessa ylihuomenna työn verotusta kevennetään noin 870 miljoonaa. Samaan aikaan myös eläkeläisten verotusta lasketaan 225 miljoonaa euroa. Muita mitä voisi mainita on kotitalousvähennyksen laajentaminen ja lokakuussa toteutettava ruuan arvonlisäveron alennut 17:stä 12 prosenttiin, mikä tarkoittaa noin 500 miljoonaa euroa. Liikennehankkeita käynnistyy ensi vuonna enemmän kuin vuosiin ja samaan aikaan ohjataan merkittävästi lisää myös yrityksille, viennin tukemiseen sekä rakentamiseen. Kaiken kaikkiaan jo nyt ehdyn ensi vuoden budjettimme elvyttävä vaikutus on jo nyt samaa luokkaa, mitä EU:n huippukokous vaati muiltakin mailta joulukuussa.

Samaan aikaan kun juuri vasta saimme tuon ensi vuoden budjetin kasaan tehdään jo Kataisen johdolla töitä ensi vuoden alun 2009 ensimmäisen lisätalousarvion eteen mikä on tarkoitus työstää 7. tammikuuta jälkeen kasaan eri ministeriöiden esityksistä ja saada eduskuntaan heti helmikuun alussa. Itse toivon, että tammikuun lisätalousarvio on summiltaan riittävä ja ennen muuta sellainen jolla voimme saada käyntiin nopeasti työllistäviä hankkeita.

Se on varmasti totta, että tässä epävarmassa tilanteessa toimet jäävät helpolla muiden isojen otsikoiden varjoon. Mutta on myös huolestuttavaa, että vasemmisto-oppositio pyrkii hämentämään tilannetta kaikin mahdollisin keinoin. Nyt olisi ennen muuta tärkeää löytää vahvaa me-henkeä ja menestyä ja selvitä yli tämän vahvasti ulkopuolelta iskevän uhkan edessä. Sellaisiin talkoisiin toivoisin meistä itsekutakin nyt mukaan. Turvaamaan suomalaisia työpaikkoja. Siinä esimerkiksi ostopäätöksillämme voimme jokainen vaikuttaa. Mutta peräänkuuluttaa myös yrityksiltä nyt valmiutta löytää ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen. Se tarkoittaa joustoa jokaiselta meiltä. Mutta myös panostuksia. Näihin valtiokin on nyt enemmän kuin valmiina.

Hieman on erikokoisia tämän maailman ja maankin ongelmat. Itse en näe mitään hyötyä tällaisesta Lakupiippu-keskustelusta. Itseasiassa se vain heikentää ihmisten kuvaa politiikasta ja luottamusta päätöksentekoon ja sen tarpeellisuuteen. Saatikka meidän työmme tarpeellisuuteen. Puhun siis nyt tupakoinnin rajoittamiskeinoja pohtineen työryhmän halusta kieltää seuraavaksi ”tupakkatuotteiden ulkonäköä jäljittelevät makeiset” eli esimerkiksi ne perinteiset lakupiiput. Jos työryhmän tahto mennee läpi niin jatkossa ei tällaisia makeisia saisi tuoda maahan eikä myydä. Kuulemma lakupiippu antaa tupakoinnista myönteisen mielikuvan ja madaltaa näin yleisimmän tupakoinnin aloittavan ikäryhmän eli 13-16-vuotiaiden riskiä ajautua savuttelijoiksi.

Itse en usko tällaisella esityksellä olevan mitään hyötyä. Itse nyt keskittyisin hieman erilaisiin ratkaisuihin joista tärkein on valistustyö ja tupakkatuotteiden hinta. Tupakkatuotteiden mainontahan myös epäsuora ja muu myynninedistäminen on ollut kiellettyä meillä jo vuodesta 1976 lähtien. Itse olisin valmis tosin pohtimaan sitä pitäisikö tupakkatuotteet sijoittaa kaupoissa eri tavalla kuin nyt – aivan kassojen nenän eteen.

Voisi hieman hymyssä suin todeta, että minkäslaisen kuvan se sitten lapsille antaa kun nallekarhuja tai ihmishahmoja syödään lauantai-iltana pussillinen. Saatikka suklaisia joulupukkeja. Tai muutamalla puraisulla syödä suihin kokonainen Eskimo-puikko. Eikös nekin sitten pitäisi kieltää. Makeiset olisivat tulevaisuudessa vain sellaisia möykkyjä – väriäkään ei sallittaisi. Tai jos edes koko makeisia pitäisi saada enää edes myydä???? 🙂

Ehkä tämä nyt menee taas sellaisten älyttömien esityksien piikkiin. Tai esityksen osien piikkiin. Minä olen kyllä lapsena ”polttanut” lakritsapiippua ja myös mässäillyt tupakanäköistä purukumia, mutta en edes niiden innoittamana ja houkuttelemana ole koskaan edes maistanut tupakkaa.

….

Päivä jälleen aikalailla mukavasti paketissa. Tänään pyörähdin myös eduskunnassa. Hiljaista oli. Vain jo tunnetusti kova tekijä eli Ben siellä ahkeroi. Ben on muuten sellainen kansanedustaja ja tekijä, että parempaa saa etsiä. Tuollaisella sykkeellä millä hän edelleen tätä työtä tekee niin moni voisi ottaa oppia. Aikaa riittää asioiden syvälliseen työstämiseen ja valmisteluun, mutta samaan aikaan mies tekee ehkä uransa suurimman vaalikampanjan kuitenkaan itse olematta ehdokkaana. En osaa edes veikata kuinka montaa ehdokasta Ben syksyn kuntavaaleissa auttoi ja tuo työ ei jäänyt vain vaaleihin vaan jatkotyötä on tehty vaalien jälkeen ja palaverejä on riittänyt. Tiedän sen siitä että osassa olen itsekin ollut mukana. Mutta muuten oli jälleen hiljaista kuin huopatossutehtaalla vaikka ei huopatossukelejä oikein olekaan. Nyt hommat siellä pulkassa ja huomenna voimme jättää hyvästit tälle vuodelle.

Tänään uutiset ovat kertoneet, että moni meistä suomalaisista olisi valmis luopumaan veronkevennyksistä. Uutisessa kylläkään ei ole kerrottu syytä miksi näin toimittaisiin ja hieman epäilenkin, että tässä tilanteessa kysely on hieman tarkoitushakuinen. Veronkevennyksethän nimenomaan tehdään nyt tämän taloustilanteen tasapainottamiseksi ja talouden elvyttämiseksi. Haluamme siis lisää rahaa liikkeelle ja turvaamaan näin työpaikkoja ja suomalaista tekemistä.

Ehkä kyselyn mielenkiintoisempi näkökulma maamme talouden kannalta on se, että varsin moni olisi valmis muuttamaan lomarahat vapaiksi ja samaan aikaan myös luopumaan mahdollisista palkankorotuksista. Kuitenkaan oman palkan tai eläkkeen alentamiseen ei ole meillä suomalaisilla valmiutta. Mutta minusta tuo pidättyväisyys nyt korotuksilta on järkevää ajattelua. Mutta katsotaan nyt miten alkavuosi starttaa. Pidetään me kaikki maatamme liikkeessä kuluttamalla ja ostamalla – ennen muuta suomalaista. Vaikka se näyttää kohta EU:n toimesta olevakin laitonta. En nyt tuohon varsin kummalliseen Suomenlipun yms. käytön kieltämiseen syvemmälle mene. Tänään jo olen tarpeeksi ihmetellyt. Menkööt tuo nyt samoilla ihmettelyillä. Toistetaan vaan aamuinen: ”Ehkä tämä nyt menee taas sellaisten älyttömien esityksien piikkiin”.

Kommentit