Joulunpyhät ja viikonloppu takana ja nyt muutama arkipäivä edessä. Olenkin tässä näille päiville kerännytkin taas ihan kiitettävästi töitä ja ne nyt tarkoitus saada pois alta ennen vuodenvaihdetta.
Tuorein kuluttajien luottamusindikaattori kertoo, että meidän luottamus talouteen on viime kuukausina painunut ensimmäistä kertaa 1990-luvun alun laman jälkeen miinukselle. Joulukuussa trendi oli edelleen alaspäin ja indikaattori näytti -6,5 kun se vielä marraskuussa oli -4,5 ja lokakuussa vain hitusen miinuksella -0,2:ssa. Tulokset siis saadaan Tilastokeskuksen kuluttajabarometristä, johon haastatellaan noin puoltatoistatuhatta suomalaista talousnäkymistään. Itseasiassa neliosaisessa kyselyssä vain odotukset säästämismahdollisuuksista paranivat joulukuussa edelliskuuhun verrattuna.
Huolestuttavinta tässäkin oli meidän suomalaisten synkkä kuva työttömyyskehityksestä. Itseasiassa odotukset eivät ole sitten vuoden 1987 olleet työttömyyden kohdalla ja Suomen talouden kohdalla näin alhaalla. Ehkä sellainen positiivisempi ero oli se, että luottamus omaan henkilökohtaiseeen talouteen oli optimistisempi kyselyyn vastaajilla. Omaa rahatilannetta ja myös säästämismahdollisuuksia pidettiin hyvänä. Tämä on tietenkin selkeä ero 90-luvun alkuun kun lainankorot tekivät aivan toisenlaista liikettä kuin nyt olleen 15-18 prosentin luokkaa jne ja tietenkin yleinen maamme talous on vakaammalla pohjalla kuin silloin. Mutta alkuvuosi voi tästäkin huolimatta tai uskoisin, että tullee olemaan synkkä. Toivotaan, että selviämme siitä niiauksesta mahdollisimman pienin vaurioin.
Eilen mediassa demarien Johannes Koskinen ja kristillisten Päivi Räsänen vaativat maamme hallitukselta ja presidentiltä läheisempää yhteistyötä. He puhuivat ulkopolitiikan edustusongelmista viitaten presidentin haluun osallistua myös EU:n pöydän päätöksentekoon. Olen täysin samaa mieltä, että presidentin roolia EU-huippukokouksissa pitäisi selkeyttää. Nämä kokoukset olisi syytä hoitaa mallikkaasti ja olen sitä mieltä, että pääministeri tulee käyttää Suomen puhevaltaa myöskin EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossa. Vuonna 1999 uuden perustuslain perusteluissa pidettiin jo selvänä, että valtioneuvosto päättää maamme edustuksesta Eurooppa-neuvoston kokouksissa ja silloin perustuslakivaliokunta linjasi vielä, että maamme edustaja on pääministeri. Itse en siis näe tässä mitään ongelmaa. Mielestäni perustuslaki ei ole antanut nytkään minkäälaisia mahdollisuuksia tällaiselle sekamelskalle. Tilanne oli 1994 Ahtisaaren aikaan täysin eri, mutta uusi perustuslaki sen kyllä selkeytti. Ennen nykyistä 1. maaliskuuta 2000 voimaan tullutta perustuslakia tulkinta ”pääministeri osallistuu kaikkiin huippukokouksiin ja presidentti harkintansa mukaan” oli perusteltu, mutta sitä se ei ole ollut enää kohta kymmeneen vuoteen. Itseasiassa minusta tämä nykyinen perustuslaki toimisi presidentin niin halutessa aivan hyvin eikä tällaista muutospainetta asialle olisi. Aikanaan itseasiassa Koivisto jo halusi etsiä yhteistoiminnan muotoja hallituksen kanssa ulkopolitiikkaan ja muuten silloin ei edes valtiosäännön uudistamista koskeva keskustelu ollut kunnolla edes alkanut. Eli se siitä.
Minusta mallimme on siis varsin toimiva jos vain niin halutaan. Ulkoministeri ja presidentti tapaa säännöllisesti ulkoministerin esitellessä asioita, tarvittaessa kokoontuu myös hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta, missä presidentti johtaa puhetta, mutta jälleen ulkoministerillä on keskeisen rooli. Ja sitten vielä on kolmas päätöksentekofoorumi eli presidentin esittely. Siellä esillä mm. ulkopolitiikkaan liittyviä kysymyksiä esimerkiksi valtiosopimuksia, valtuuskuntien asettamisia ja nimityksiä. Eli malli on toimiva ja näin kannattaa nyt edetä. Katsotaan sitten miten uusi perustuslaki tullee aiheeseen puuttumaan. Minusta sen muutostarpeen aiheuttaa ennen muuta nykytilanne jos tämän ei haluta toimivan.
Ja itseasiassa voimaan tullessaan Euroopan unionin uusi perustuslaki leikkaa kuitenkin maamme presidentin ulkopoliittista valtaa vielä tästäkin merkittävästi. Itse uskon, että perustuslaki saadaan voimaan muutaman vuoden sisällä ja sen myötä unionille rakentuu yhteinen ulkopolitiikka. Ulkopolitiikka joka johtaa Suomen presidentin vallan vähenemiseen. Eli käytännössä kaikki ulkopolitiikkamme tullee olemaan tämänkin kautta jo EU politiikkaa ja nykyisenkin perustuslakimme mukaan EU-politiikka kuuluu valtiosäännön mukaan hallitukselle. Uskoisin, että mallit ovat toimivia jo nytkin.
…..
Tänään sain monenlaista aikaiseksi ja valmiiksi. Voin myöntää, että hieman jo tällaista tekemistä kaipasinkin. Uusi vuosi kotikunnassamme tullee olemaan haastava ja työläs ja sen parissa jo tänään hieman töitä tehty ja myös alkavan vuoden eduskunta-asiat hieman työllistäneet. Mutta muuten vielä aikalailla rauhallista. Muutamia yhteydenottoja kuntamme asioista myös mahtunut viimeiselle viikolle. Useampi on ollut huolissaan joulunpyhien ajoista mönkijäuralla. Reitin sääsntöjä ei ole noudatettu ja koneilla ajeltu taimikoissa, metsäteillä ja reittien levennellen. Tänään olen aiheesta saanut muutaman yhteydenoton ja eilen yhden. Itse jo hieman asiasta eteenkin päin olin yhteyksissä ja toivotaan, että järki reitillä jälleen palautuu ja mönkijöiden ajajat muistaisivat sen, että jos homma ei pysy lapasessa ja sääntöjä ei noudateta niin tällaisen reitistön ylläpitäminen tulee nopeasti tiensä päähän. Syytä siis katsoa peiliin ja miettiä kerran miten edetään. Seuraillaan tilannetta. Itse lupasin myös käydä paikanpäällä pyörähtämässä.
Tänään myös hieman päivitimme mediakuva-arkistoamme. Saadaan niitä sitten myöhemmin tännekin. Mutta nyt viellä hieman tv:n ääreen. Hieno urheiluviikko saa jatkoa.