Tiistai, 30.10.2007

Blogi, tiistaina 30.10.2007

Tänään pidämme Lopen kunnanvaltuuston, hallituksen ja lautakuntien puheenjohtajien ja virkamiesten kesken talousseminaaria Olkkalassa. Aiheena siis ennen muuta ensi vuoden budjetti, mutta myös sen ympärillä talouden tilanne ja myös PARAS-hanke ja kuntaliitosselvityksen edellytyksiä selvittävät selvitykset. Oma puheenvuoroni avaa seminaarin otsikolla: ”Loppi – Paras-hankkeen ja kuntien yhdistymisedellytysten selvityksen osana ja kunnan mahdollisuudet itsenäiseen elämään tulevaisuudessa”. Mielenkiintoisen sain ja tulenkin esityksessäni tarkastelemaan kuntaamme yksin, seutukunnalla, talousalueella ja Suomessa.

Eilen saimme tiedon, että Oikeusministeriön työryhmä on päätynyt selvityksessään esittämään käräjäoikeuksien määrän karsimista puoleen. Muutos olisi talousalueellemme kova, sillä esityksessä pois pyyhittäisiin Hyvinkään ja Riihimäen käräjäoikeudet kokonaisuudistuksen myötä. Hyvinkää menisi uudistuksessa Tuusulan käräjäoikeuden tuomiopiiriin. Eli samaan ryppääseen Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan kanssa. Riihimäen käräjäoikeus taas sulautuisi suunnitelmassa Hämeenlinnaan, joka pitäisi sisällään Kanta-Hämeen alueen niin että uudistuksen jälkeen Hämeenlinnan rinnalla toisena istuntopaikkana toimisi Forssa siirtymäajan. Siirtymäaika olisi tietojeni mukaan kaiken kaikkiaan hyvinkin pitkä uudistuksen laajuuden takia. Sain myös tietoa, että myös Hyvinkään käräjäoikeus toimisi väliaikaisesti tämän siirtymäajan aikana. Asia on siis työryhmän esitys ja katsotaan miten asia etenee. Toisaalta olisi tärkeää suunnata yhteistä talousaluettamme Hyvinkää-Riihimäen talousaluetta samaan suuntaan tämänlaisissa uudistuksissa. On erikoinen tilanne jos alueemme muuten hakee yhteistyötä ja kasvaa kovaa vauhtia yhdessä ja osittain jopa yhteen, mutta samalta alueelta palveluita haettaisiin täysin eri suunnista. On varmasti keskustelun paikka. Esitys lähtee nyt oikeusministeri Tuija Braxilta lausuntokierrokselle ja tavoite voisi tietysti olla oman käräjäoikeuden säilyttäminen kovaa vauhtia kasvalla talousalueellamme. Meidän alue olisi monen asiantuntijankin mukaan juuri oikean kokoinen noin 100 000 asukkaan alue tuomiopiiriksi. Olkoot sitten toimipaikka kumpitahansa veturikaupungeistamme. Nyt esityksessä Tuusulan väestöpohja olisi reilu 210 000 ihmistä ja Hämeenlinnan vajaa 170 000. Kanta-Hämeen voisi siis hyvin jakaa uudistuksessakin kahteen eteläiseen ja pohjoiseen alueeseen joista toiseen kuuluisi pohjoinen Uusimaa ja eteläinen Häme. Jos tässä asiassa maakuntarajoista tarvitsee edes puhua tai ajatella. Minusta tärkeintä luontevat suunnat. Pienin esitetyistä tuomiopiireistä olisi Lapin 30 000 asukkaan alue ja Ahvenanmaan 27 000 asukkaan piiri. Suurin Helsinki 560 000 ja Tampere 470 000 sekä Turku 460 000. Kaiken kaikkiaan käräoikeuksien määrä putoaisi 54:stä 25:teen.

Aamun Aamuposti kirjoittaa Riihimäen seutukunnasta otsikolla: ” Riihimäen seutukunta nousi menestyjien kärkikymmenikköön.” Viime viikolla saimme asiasta tuoretta tietoa ja nyt Aamuposti uutisoi asian hienosti. Hyvä juttu. Eli kyse on siis Kuntaliiton tuoreimmasta Rakennemuutoskatsauksesta, jossa alueemme nousee ensimmäistä kertaa kärkikymmenikköön – nyt sijalle seitsemän. Tässä tuo varsin mielenkiintoinen raportti kokonaisuudessaan: Rakennemuutoskatsaus 2007

Nyt kuitenkin lounaalle ja sitten seminaariin.

….

Seminaaripäivä Vihdin Olkkalan kartanossa näin takana. Upea paikka kokoustaa ja paljon saimmekin aikaiseksi. Ensin yleisiä tilannekatsauksia valmistelussa oleviin budjetinosa-alueisiin, investointeihin, maapolitiikkaan ja PARAS-hankkeeseen ja sitten strategioiden päivityksiä ryhmissä. Aika juoksi siivellä ja ehkä hieman loppui keskenkin. Työ jatkuu nyt talousryhmässä ja lautakunnissa ja kunnanhallituksessa ja sitten lopulta valtuustossa. Töitä nimittäin vielä riittää.

Eilinen Talousaluetoimikunta on herättänyt kiinnostusta. Radiohaastatteluni on ollut esillä Radio Hämeessä ja myös Uudenmaan Radio oli yhteydessä saman asian tiimoilta. Myös lehdistä on kuntaliitosselvityksen nykytilanne herättänyt kiinnostusta ja varmasti jatkossakin. Toivotaan, että myös ratkaisumme elinkeinoasioissa saa ansaitsemansa huomion. Umpisolmu oli aika tiukka, mutta nyt yhteinen tahtotila löytyi asian ratkaisemiseksi.

Huomenna syyslomapäivä ja menenkin Helsinkiin ystävieni kanssa lounaalle koskien hieman yritykseni asioista ja mm. torstaiksi suunniteltua Endurosafaria MM-sarjan kuljettajien ja formulakuljettaja Emma Kimiläisen kanssa. Emppu tänään Tulosruudussa kello 22 jälkeen. Mielenkiintoisia juttuja. Kannattaa katsoa ja huomenna sitten TV2:lla Maria Mariassa. Emmasta kuulemme vielä tämänkin jälkeen. Varmasti.

Tänään saimme myös infoa Emman tulevaisuudesta. DTM:n sarjassa ajattava Audi on nyt ilmaissut vahvan kiinnostuksen Emmaa kohtaan ja testien jälkeen homma toivottavasti etenee niin, että Emma nappaa Vanina Ickxin paikan. Olisi fantastinen juttu. Sellainen juttu mikä olisi aikamoinen pommi. Olen itse seurannut Emman urakehitystä vuosien ajan ja askeleet ovat olleet vakuuttavia. Kaikki kohdallaan perheestä lähtien ja itse ainakin uskon, että Emmalla on erittäin hyvät mahdollisuudet jopa DTM:ään jo nyt. Pidetään peukkuja.

Kommentit