Maanantai, 29.10.2007

Blogi, maanantaina 29.10.2007

Hyvinkää-Riihimäen talousalueen kannalta keskeisen tärkeä viikko käyntiin. Tänään olen kutsunut kuntiemme puheenjohtajat työlounaalle koskien elinkeinovoimavarojen yhdistämistä. Asia on ollut ainakin jonkinasteisessa umpisolmussa jo jonkin aikaa ja tänään tavoitteenamme on löytää solmun aukaiseva yhteinen vetosuunta. Kaksitoistakohtaisella pohjaesityksellä asiassa on tarkoitus edetä neljän kunnan kanssa samaan suuntaan ja keskusteluissa esille noussee varmasti myös muutamat muut yhteistyöhankkeemme. Työlounaan jälkeen talousaluetoiminkunta kokoontuun käsittelemään kuntaliitosselvityksen ensimmäisen vaiheen raportteja. Tärkeä päivä siis monessa mielessä. Palataan aiheeseen kun asiakirjat tulevat julkisiksi. Tänään varmasti ainakin jotain kerrottavaa.

Keskusteluissa on noussut pintaan myös Etelä-Suomen vahva väestön kasvu ja sen vaikutukset myös vaaleihin. On totta, että kova väestön kasvu aiheuttaa Eteläiselle-Suomelle kovia haasteita mm. teiden, raideliikenteen ja peruspalveluiden suhteen. Vaikutukset ulottuvat nyt jo hyvinkin meidänkin seutukunnalla ja talousalueelle ja kasvu on kovaa. Valtakunnalliset väestöennusteet eivät pidä paikkaansa ja esimerkiksi yleisen trendin vastaisesti koululaisten määrä kasvaa näillä alueilla tasaisesti tai epätaisaisemmin. Pulmia aiheuttaa tälläkin saralla mm. se, että varsinkin pääkaupunkiseudulla, mutta jo kehyskunnissakin on kouluja, mutta väestön kasvun kannalta ne ovat väärissä paikoissa. Rakentamista siis tarvitaan.

Mutta vaikutuksia väestönkasvulla on myös vaaleihin. Muuttoliikkeen myötä Vaasa, Pohjois-Savo ja Satakunta ovat menettämässä kansanedustajia seuraavissa vaaleissa. Ja asiaa selvittäneen MTV3:n uutisten mukaan pääkaupungin kehysalueet erityisesti Uudenmaan vaalipiiri kasvaa entisestään. Selvityksen mukaan jo seuraavissa vaaleissa Pohjois-Savo menettänee yhden kansanedustajan paikan ja 2015 sitten on vuorossa Satakunta ja Vaasa. Ja vastaavasti Helsingillä ja Uudellamaalla olisi jo vuonna 2015 noin 60 kansanedustajaa.

Hallitus onkin ryhtynyt asiassa ripeisiin toimiin ja selvittelyssä on mm. vaalipiirien yhdisteleminen vaalialueiksi. Työtä tekee oma toimikunta ja tavoite on ennen muuta löytää ratkaisu piilevän äänikynnyksen madaltamiseksi. Tällä tahdilla kynnys kansanedustajapaikan saamiseksi nousee varsin korkeaksi ja sitä se jo monessa tilanteessa on. On hyvä, että nyt hallitus tätäkin asia selvittää ja tutkii ja Oikeusministeriön alaisen toimikunnan työn ja esitysten pitäisi olla valmis niin, että uudistus voisi tulla voimaan 2015 vaaleissa.

Nyt kuitenkin kohti Hausjärven Oittia. Toivotaan hyvää päivää koko talousalueen kannalta.

Kova päänsärky. Kiusaa. Onneksi nyt alkaa jo helpottaa, mutta päivän aikana painanut. Aamulla parin puhelinpalaverin jälkeen aloitimme talousalueen asioiden läpikäymisen Hausjärvellä Serafiinassa laajennetun puheenjohtajiston kanssa. Esillä oli kompromissiesitykseni alueemme elinkeinovoimavarojen yhdistämiseksi ja toiminnan selkeyttämiseksi. Lähes kaksi tuntia pidimme palaveria ja kävimme läpi asioita ja saimmekin aikaiseksi esityksen joka synnyttää talousalueellemme uuden Elinkeinokeskuksen. Asia oli tämän jälkeen esillä jo myös talousaluetoimikunnan virallisessa kokouksessa, josta puheenjohtajien yksimielinen päätös etenee nyt kuntien hallituksiin lopulliseen päätöksentekoon. Kun pöytäkirja tämän osalta hyväksytty niin liitän tuon päätöksen myös tänne.

Talousaluetoimikunnassa oli tämän asian rinnalla suurimpana asiana esillä kuntaliitoksen edellytyksiä selvittävän työn väliraportit. Aamulla jo useampi media otti asiasta yhteyttä ja nyt kokouksenkin jälkeen niin Uudeltamaalla kuin Hämeessäkin asia on herättänyt kohtuullisen suurta mielenkiintoa. Työ on edelleen kesken ja tänään sovimme, että asiasta järjestetään tiedotustilaisuus 4.12., kun raportit ovat valmistuneet ja ne on esitelty kunnahallituksille yhteisseminaarissa. Minulta on kysytty miksi meillä tiedotetaan niin vähän asiasta ja tänäänkin totesin, että asiasta toki puhutaan ja voidaan puhua, mutta on tärkeää ensin selvittää tosiasiat ennen kuin aletaan puhua asian puolesta tai vastaan. Tämä työ meidän alueella maan laajuisestikin ottaen haasteellista kun kyseessä kuntanelikko jonka jakaa mm. maakuntaraja, vaalipiiriraja, sairaanhoitopiiriraja, TE-keskusraja, nuorten ammatillisenkoulutuksen raja, ammattikorkeakouluraja tavanomaisen kuntarajan lisäksi. Tässä siis meidän haasteellisuudesta joku esimerkki ja siitä nimenomaan, että perusselvitystyö tulee tehdä huolellisesti ennen arvokeskustelua. Sen aika on 4.12. jälkeen ja voin luvata, että siihen on aikaa ja mahdollisuutta. Mitää ei tapahdu salaa eikä seläntakana.

Nyt hetkeksi pitkälleen. Kello 18.00 jatkamme kunnantalolla. Tänään aiheena kuntamme ajankohtaiset asiat.

Pääsärky helpotti. Ei siis hätään. Joskus vaan iskee tuollainenkin kiusa ja yleensä vaatii sen Buranan tai vastaavan tai kaksi. Ehkä hieman flunssaa ilmassa – ”lihakset” aina jotenkin antavat siitä osviittaa ja niin nytkin. Lopen kokoomuksen hallituksen kokouksessa kävimme läpi järjestöasioita ja sitten suuremmalla joukolla ensi vuoden kunnallisvaalien ehdokashankintaan. Olen itse ollut mukana 1996 vuodesta asti kunnallisvaaleissa ja ei vielä koskaan ennen ole oikeastaan tasan vuotta ennen vaaleja ollut näin paljoa varmoja ehdokkaita. Nyt virallisesta tavoitteestamme yli puolet jo koossa. Työ jatkuu tästä eteenpäin kuukausipalaverein ja joka kerta uusia ehdokkaita tulee ja myös nykyisin itsekin mukaan ilmoittautuu. Viime tapaamisenkin jälkeen useampi omatoiminen – sellaiset aina mieluisia. Toimintamme on huomattu ja mukaan halutaan. Huomenna kuntamme valtuustoseminaari ja juuri sain esitykseni viimeisteltyä. Nyt iltapalaa ja tv:n pariin.

Kommentit