Sunnuntai, 28.10.2007

Blogi, sunnuntaina 28.10.2007

Talviaika alkoi näin. Kelloja siirrettiin yöllä tunti taaksepäin kello neljältä aamuyöllä kaikkien EU-maiden tapaan. Käytäntö on vanha ja aikanaan se syntyi enegiansäästämiseksi – kelloa kääntämällä ainakin hieman valoisampi aika osuu parempaa aikaa ihmisten liikkumisen suhteen. Nykyisin EU:ssa samanaikaisuus on tärkeää mm. kansainvälisen lento- ja junaliikenteen vuoksi. Meillä Suomessa kesä- ja talviaika on ollut käytössä vuodesta 1981 lähtien. Uteliaisuuttani hieman kaivoin tietoa tästä kesä/talvi-aikajärjestelmästä kun asia eilen radiossakin esillä oli. Wikipedian mukaan ensimmäisen kerran kesäajan käyttöönottoa ehdotti vakavissaan William Willett teoksessaan Waste of Daylight 1907. Willet ei kuitenkaan kyennyt taivuttamaan Ison-Britannian hallitusta hyväksymään sitä voimakkaalla lobbauksellakaan.

”Käytännössä kesäaika otettiin ensimmäisen kerran käyttöön Saksassa vuonna 1916 ensimmäisen maailmansodan aikana, kun jatkuva sotatila vei maan talouselämän hyvin tiukoille. Iso-Britannia seurasi heti samana vuonna perässä, samoin Yhdysvallat vuonna 1918. Yhdysvalloissa kesäaika kuitenkin poistettiin käytöstä nopeasti sodan jälkeen, koska se osoittautui käytännössä hyvin epäsuosituksi. Toisen maailmansodan myötä kesäajan käyttö yleistyi uudelleen.” Lähde: Wikipedia

Yhtä varmasti kuin kelloja siirretään syksyisin nousee näin syksyisin ja sitten toisen kerran keväällä puheissa esille myös aina kauppojen sunnuntaiaukiolot. Kesällä totumme siihen, että ruokakaupat palvelevat myös sunnuntaisin ja samoin käy talvella joulua odotellessa. Tänään asia nousi jälleen esille myös mediassa, kun MTV3:lla kerrottiin Aamulehden teettämästä mielipidekyselystä, jossa selvitettiin suomalaisten ajatuksia sunnuntaiaukioloihin. Tulos oli aikalailla odotettu ja koko ajan enemmän tähän suuntaan menevä eli kauppojen sunnuntaiaukioloa kannattaa suomalaisista enemmistä. Peräti lähes 70 prosenttia suomalaisista laajentaisi päivittäistavarakauppojen sunnuntain aukiolon ympärivuotiseksi. Vankka ja myönteinen mielipide koskee kuitenkin vain päivittäistavarakauppoja ja erikoisliikkeiden sunnuntaiaukioloa ei pidetä yhtä tarpeellisena.

Etenkin lapsiperheet ja alle 35-vuotiaat ovat laajennuksen kannalla ja itse uskon, että on vain ajankysymys kun järjestelmään saadaan muutos. Itse olen mallia kannattanut jo pitkään ja olisin valmis laajentamaan ruokakauppojen sunnuntaiaukioloa nykyisesti toukokuusta elokuun loppuun sekä marras- ja joulukuun läpivuotiseksi. Myös Ruokakauppojen oma yhdistys toivoo hallituksen luopuvan nykyisestä järjestelmästä. Asiaa on siis hyvä hieman vauhdittaa.

Tänään vapaapäivä. Hieman kirjoituksia ja sitten Pekkalan mökille. Laituri tänään ylös Loppijärven aalloista.

Eilen puolueemme puoluevaltuustossa puheenjohtaja Jyrki Katainen oli pitänyt erittäin hyvän puheenvuoron. On varmasti totta, että olemme kärsineet ainakin jonkinasteisen julkisuustappion SDP:tä vastaan Tehy-asiassa. Demarit ovat määrätietoisesti levittäneet virheellistä tietoa puolueemme sanoista ja teoista ja esimerkiksi Satu Kirsikka Taiveaho kirjoitta sivuilla 14.10: ”Törkeintä on,että sairaaloissa oli monen tahon kertoman mukaan jaettu materiaalia,että äänestämällä kokoomusta saat 500 euroa lisää palkkaasi. Suututtaa myös opposition jatkuva räksyttäminen tästä sikäli niin tärkeästä palkka-asiasta.”

Täysin kummastuttava väite joka lähti liikkeelle eduskunnan täysistunnossa kun yksi demariedustaja päätti heittää ilmaan tällaisen väitteen. Saman tien Ben Zyskowicz ilmoitti, että hän maksaa 500 euroa ensimmäisestä tällaisesta esitteestä joka hänelle toimitetaan. Jos niitä on kaappeihin väitteen mukaisesti jaettu niin varmasti niitä on. Erittäin törkeää käytöstä ja Taiveaho jatkaa samaa kotisivuillaan. Vielä paheksuu opposition räksytystä ja tekee pahimpana itse samaa. Niinpä niin.

Toinen mielenkiintoinen nettikirjoitus on SDP:n puoluesihteerin Maarit Feldt-Rannan kirjoitus ennen vaaleja 14.10.2006. Feldt-Ranta kirjoitti kotisivuillaan: ”Asioiden hoitamisen kannalta ylimielinen asenne ja imagokampanja eivät lupaa hyvää. Sellaiset kampanjamenetelmät on tuomittava, joiden perimmäisenä tarkoituksena on vastustajan mustamaalaaminen ja äänestäjien harhaanjohtaminen. Kansalaiset luottavat sosialidemokraattien kykyyn tehdä ratkaisuja hyvän arjen ja toimivien palvelujen puolesta. Tätä luottamusta SDP arvostaa myös vaalikamppailussa. Kevään vaaleihin lähdemme puolueen omaan arvopohjaan perustuvalla asiakampanjalla ja rehellisellä, todellisiin pyrkimyksiin pohjaavalla ohjelmalla. Toivon myös muiden puolueiden sitoutuvan eettisesti kestävään kampanjointiin eduskuntavaaleissa. Tämä on varmasti myös kansalaisten suuren enemmistön toive ja vaatimus maamme poliitikoille.” Lähde lainaukselle: http://www.maaritfeldtranta.fi/mfr.php?subaction=showfull&id=1160996939&archive=&start_from=&ucat=11&

Mitä SDP teki vaalikampanjassaan? No sen muistamme kaikki. Ei tainnut kampanja olla puoluesihteerin hyppysissä. Kevään vaaleihin lähdemme puolueen omaan arvopohjaan perustuvalla asiakampanjalla ja rehellisellä, todellisiin pyrkimyksiin pohjaavalla ohjelmalla – ja mitä vielä. Tämä sama jatkuu nyt vaalien jälkeen ja ryhmä ei oikein ole kenenkään hyppysissä. Puheenjohtajapeli käy niin kuumana, että SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluomakaan ei saa keskittyä oppositiopolitiikkaan vaan ajan vie kaikki muu. Lokakampanjan jatkuminen on murheellista ja ainakin itse toivoisin Heinäluomalle työrauhaa rakentaa rakentavaa oppositiopolitiikkaa. Se olisi maamme kannalta parasta – asiallinen ja eri näkökulmia esille tuova oppositio – mikä rooli nyt karkaamassa vahvimmin Soinin joukoille.

Tänään siis vaan vapaapäivä. Tai ei siis vaan – vaan erityinen päivä – vapaapäivä. Päivällä oli aikaa käydä läpi myös lehtipinoon kertyneitä lehtiä. Varusmiesajalta vanhana ruotuväkisenä minulle tulee edelleen Ruotuväki -lehti, joka aina luettava, sitten Apu ja Suomen Kuvalehti ja luonnollisesti viikonlopun iltapäivälehdetkin pinossa. Sen jälkeen ystäväni kanssa lounaalle ja sieltä pikkuserkkuni Vileniuksen Mikan ja isäni kanssa laiturin nostoon Pekkalaan. Nyt laituri siis jo ylhäällä ja mökki valmiina vastaanottamaan talven. Viileeksi oli jo järviveden vetänyt, mutta kahluupuvuissa Mikan kanssa pärjäsimme mukavasti. Nyt huomisten kokouspapereiden pariin ja sitten tv:n parissa iltaa.

Kommentit