Tiistai, 29.06.2010

Blogi, tiistaina 29.06.2010

Tämän kesän todennäköisesti viimeinen eduskuntaviikko käynnistyy nyt. On mahdollista, että palaamme kesällä nopeallakin varoitusajalla töihin jos esimerkiksi Euroopan talous ja vakausrahaston käyttöönotto sitä vaatii. Meillä nämä ratkaisut vaativat tulevaisuudessakin aina eduskunnan suurensalin hyväksynnän ja se voi tuoda meidät työhön nopeallakin varoitusajalla. Esimerkiksi pankkien stressitestien julkistus voi johtaa tällaiseenkin tilanteeseen.

Hei haluan kiittää teistä kaikkia jotka olette eri tavoin kommentoineet ja jopa onnitelleet minua Ylen uutisesta, jossa minut nostettin mahdollisten tulevaisuuden ministereiden joukkoon. Tuon uutinen lämmitti todella myös minunkin mieltäni sillä tiedän miten kyseinen joukko valikoitui. Arvostan kovasti tätä arvostusta. Mutta täytyy nyt toppuutella teitäkin, että matkassa on monia muttia ja olen aina itse todennut vain, että olen valmis jos kutsu käy. Se voi käydä vuoden tai vasta vuosien päästä tai ei ehkä koskaan. Politiikassa pitää kaikkeen varautua. Lisäksi on aina syytä muistaa, että vaaleissa meidän punnitaan. Ensin pitää itse menestyä vaaleissa ja samaan aikaan oman puolueenkin pitää menestyä niin hyvin, että hallituspaikka saadaan. Tämän jälkeen hallitusneuvotteluissa jaetaan ministeritehtävät puolueille jne. Eli vyyhti on iso kokonaisuus, jossa usean palasen pitää loksahtaa siis oikealla tavalla kohdalleen. Mutta omana ohjenuorana olen pitänyt aina sitä, että teen oman työni aina mahdollisimman hyvin ja se riittää. Mutta kiitos vielä teille ja me jatkamme tästä yhdessä eteenpäin työtä tehden.

…..

Puoluekokousten jälkeen saimme tiedon myös siitä, että Riihimäen seutukunnan toinen kansanedustaja Risto Autio on myös mukana seuraavissa eduskuntavaaleissa. Pidin Riston ilmoitusta tärkeänä asiana, sillä hänen kanssaan on ollut mukana ja helppo tehdä hyvää ja rakentavaa yhteistyötä ja tällaista yhteistyötä seutukuntammekin tulevaisuudessa tarvitsee. On tärkeää, että suurista puolueista on kansanedustajia eri alueilta ja Risto on erinomainen tekijä tässä joukossa.

…..

Mutta nyt hetki aikaa eduskunnan ”hytissä” ennen täysistuntoa. Tästä se työviikko taas täälläkin käyntiin.

…..

Kello 19.33 ja juuri pienelle kahvitauolle. Eduskunnan ydinvoimakeskustelu hyytyi jo oikeastaan ennen kuin se edes alkoi. Debattiosuus jäi todella vaisuksi ja vain maailman joustavimmat vihreät hieman kritisoivat esitystä. Mutta näyttää siltä, että myös he ratkaisun hyväksyvät ja jatkavat hallituksessa. Hymyilyttikin Vihreiden kiemurtelu salissa ja ministeri Anni Sinnemäen tyytyväinen hymy ministeriaitiossa energiaministeri Mauri Pekkarisen välissä. Puheenvuorokin myötäili hallituksen esitystä. Eli näin Sinnemäen Youtube-videot ja siellä esitetyt vetoomukset ja kiemurtelut jäävät vain tyhjäksi teatteriksi kun vallanhimo pitää kuitenkin kovasti kiinni mustan auton takapenkillä. Onneksi meillä Suomessa onkin maailman joustavimmat Vihreät. Heille sopii kaikki ja periaatteista viis.

Poikkeuksellinen oli myös Greenpeacen tempaus eduskuntatalon edessä. Kovalla rytinällä ja vuokra-autoilla ja kuljetuskalustolla koottu mielenilmaus jäi ilman osallistujia ja vain muutama henkilö paikalla seisoskeli. Itse kävelin paikan läpi ja hieman katselin heidän esitepöytäänsäkin, mutta ei ketään näkynyt. Ja mikä hauskinta kun virka-aikatuli täyteen niin väki keräsi tavaransa ja lähti vähin äänin pois. Mielenilmaus ei siis saanut väkeä liikkeelle.

Näyttää siltä, että ydinvoimaluvat menevät tortaina lopulta läpi varsin selkein numeroin ja energiapaketin ensimmäinen osa tulee hyväksytyksi. Mutta nyt jatkamaan saliin.

…..

Kello 23.26 ja tämän päivän ja illan keskustelu eduskunnassa osoitti viimeistään vääriksi väitteet joiden mukaan eduskunnassa olisi ydinvoima-asia käsitelty kiireellä. Niin kuin kaikki rehellisesti asiasta puhuvat tietävät niin asiakirjat kertovat miten käsittelyssä jo valiokuntavaiheessa kuultiin satoja asiantuntijoita niin puolesta kuin vastaan. Talousvaliokunnan lisäksi asia oli käsittelyssä viidessä eri muussa valiokunnassa, joista jokainen kävi laajan ja perusteellisen oman asiantuntijakuulemisen. Mutta tämä päivä vahvisti kaikki väitteet kiireestä turhiksi. Asian suurensalin käsittelylle oli varattu tänään aikaan 12-22 ja koko huominen päivä. Tänään vain tekohengittämällä saatiin keskustelu pidettyä hengissä tuohon keskeytykseen asti. Muuten keskustelu olisi jo päättynyt tähän päivään. Ja kun katsoi salin väkimäärää illalla niin ei voinut kuin ihmetellä. Paikalla oli meitä kourallinen ja keskustelu lähinnä saman toistelua ja viivytystä. Merkillepantavaa oli myös se, että paikalta oli välillä poissa putkeen jopa kymmenen kansanedustajaa ja puhujalista hupenikin hurjalla vauhdilla. Esimerkiksi keskustan joukoista ei paikalla ollut kuin silloin tällöin joku yksittäinen ja aika-ajoin ydinvoimaa esittänyt ministeri Mauri Pekkarinen. No nyt keskustelu säilyi hengissä ja näin se jatkuu huomenna kello 12.00. Huomiseksi sovittuna myös aamuun Hämeen Sanomien lehtihaastattelu ja kuvaus ja iltapäivässä töitä sitten kiitettävästi.

Kommentit