Maanantai, 28.06.2010

Blogi, maanantaina 28.06.2010

Uusi työviikko näin käyntiin. Upea auringonpaiste jälleen tänäänkin, mutta tästä se vaan on aloitettava. Tänään ohjelmassa iso nippuasioita ja myös alkava eduskuntaviikko ohjelmansa kanssa työllistää. Tänään myös illalla Lopella ylimääräinen kunnanhallitus, jossa katsomme eteenpäin kuntamme johtoa kun kunnanjohtajamme siirtyy niin kuin eilen kerroin Jämsän kaupunginjohtajaksi.

Eduskunnassa keskustellaan jo myös vahvasti tulevista vuosista. Kyse ei ole vain hallituspohjasta vaan nimenomaan siitä ketkä näkevät maamme tulevaisuuden samalla tavalla ja ovat valmiita vastuulliseen toimintaan. Vastuunkantoon. Ja päätöksiin.

Jos tätä vielä kesken olevaa nelivuotiskautta katsoon niin ainakin teot puhuvat vahvasti puolestaan. Olemme onnistuneet monessa sellaisessa asiassa jotka ovat edellisillä hallituksilla jääneet vain sanahelinäksi ja petetyiksi lupauksiksi. Esimerkiksi lisäsatsaukset perusopetuksen laadun parantamiseen on hyvä esimerkki tällaisesta. Tai sitten opintotuen merkittävät ja jopa 15 vuotta odotetut opintorahan tasokorotukset ja ensi vuoden alkupuolella voimaan tuleva takuueläke jne. Ja itseasiassa nostaisin merkittäväksi arvovalinnaksi myös verotuksen uudistamisen työnverotuksesta välillisiin ympäristöpainotteisiin veroihin. Tässä vain muutama esimerkki ja lisää olisi mm. onnistunut elvytyspolitiikka, lähes 10 000 uutta opiskelupaikkaa toisenasteen ammatilliseen koulutukseen ja sellaisia.

Itse olen ollut enemmän kuin tyytyväinen nykyisen sinivihreän hallituksen politiikkaa vaikeinakin aikoina. Maailma on muuttunut paljon kolmessa vuodessa, mutta olemme pystyneet tekemään kuitenkin merkittäviä arvovalintoja ja uudistuksia tästäkin huolimatta. Työttömyys on kiusanamme ja erityisesti nuorisotyöttömyys, mutta tässäkin olemme onnistuneet paljon pelättyä paremmin. Nyt pitää vain jatkaa määrätietoisesti työtä niin, että pystymme kääntämään työttömyydeen laskuun ja tarjoamaan jokaiselle nuorelle nopeasti työtä ja paikkaa kiinni leivänreunaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli esitti viime viikolla toiveen, että nykyisen kaltainen hallituspohja jatkaisi myös seuraavien vaalien jälkeen. Olen Kallin kanssa täysin samaa mieltä, että nykyinen uudistuksiin pystyvä hallituspohja ansaitsisi vielä jatkoa myös talouden tasaantuessa paremmissakin olosuhteissa. Kalli liputti vahvasti kokoomuksen ja keskustan yhteistyön puolesta ja ei minullakaan ole montaa pahaa sanaa tästä yhteistyöstä sanottavana. Itse uskon lisäksi, että Mari Kiviniemen johdolla keskusta jatkaa hyvää yhteistyönpolitiikkaansa ja se luo jatkolle vielä paremmatkin mahdollisuudet. Se kuitenkin vaatii sitä, että nykyhallituksen puolueiden tulee menestyä vaaleissa hyvin ja saada tätä kautta vahva valtakirja työlle myös seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Vaikka itse kuitenkin uskon, että SDP:n, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kannatus ei yhdessä sellaiseksi nouse, että he voisivat löytää toisensa myös hallitusyhteistyössä nykyisten asiakysymysten lisäksi. SDP ja perussuomalaisethan ovat kovin lähellä toisiaan mm. maahanmuuttopolitiikassaan ja myös EU-politiikassa.

Mutta itse siis suhtaudun nykyiseen hallituspohjaan erittäinkin myönteisesti. Mutta vaalit ja ennen muuta sen jälkeen yhteinen tahtotila kääntää Suomi vahvalle kasvu-uralle ratkaisee eniten. Ja myös se millainen hallituskumppani keskusta Kiviniemen johdolla on.

….

Yksi hyvin tärkeä kysymys maamme tulevaisuuden kannalta on alkavalla viikolla tehtävä energiapaketin ensimmäisen osan hyväksyminen. Keskustan ministeri Mauri Pekkarinen esittää maahamme nyt kahta uutta ydinvoimalaa. Ensi syksynä saamme käsittelyyn vielä äärettömän suuren ja kunnianhimoisen energiapaketin toisen osan jossa uusiutuvaa energiaa lisätään todella merkittävästi. Itse olen tukenut asiassa elinkeinoministeri Mauri Pekkarista ja hänen tekemää ydinvoiman lisärakentamisesitystä. Samaa ei todellakaan ole voinut sanoa kaikista keskustan omista kansanedustajista eikä luonnollisestikaan vihreistä. Vihreillä ei tosin olekaan minkäänlaista roolia tässä suuressa energiapaketissa mikä nyt on neuvoteltu. Kyllä sen työn mm. merkittävän uusiutuvan energianlisäämiseksi teki kokoomus ja keskusta. Siksi ihmettelenkin, että osa keskustan kansanedustajista on nyt valmiita rikkomaan tämän neuvottelutuloksen. Syksyllähän nimittäin muut paketin osat ovat tulossa eduskunnan käsittelyyn ja en usko, että valmiutta niiden eteenpäinviemiseksi on, jos ensimmäinen osa on jo tällainen takkuaminen.

No itse uskon, että valtaosa keskustankin kansanedustajista ymmärtää tässä kokonaisuuden ja ennen muuta tuon merkittävän uusiutuvan energian paketin vaikutuksen maamme tulevaisuuteen ja tullee hyväksymään Pekkarisen kokonaispaketin. Keskustahan on puolueena ottanut jo vahvasti myönteisen kannan ydinvoimaan. Lahden puoluekokouksessa keskusta hyväksyi tavoiteohjelmaan kirjauksen jonka mukaan ”sähkön tuotantoon tarvitaan myös ydinvoimaa”. Uskon, että valtaosa keskustalaisista noudattaa puoluekokouksen vahvaa linjausta.

Alkavalla viikolla eduskunnassa edessä vielä julkinen pitkä keskustelu isossa salissa ja sitten torstaina tarkoitus äänestää asiasta. Merkittävää nyt kevään eduskuntakäsittelyssä on ollut se, että kaikki valiokunnat ympäristövaliokuntaa lukuunottamatta ovat olleet energiapaketin myös ydinvoimaosuuden kannalla. Itseasiassa ympäristövaliokuntakin käsitteli asian poikkeuksellisella kokoonpanolla varajäsenten myötä ja uskoisin, että varinaisten jäsenten miehityksellä olisi ratkaisu ollut toisenlainen. Nytkin ero vain yksi ääni. Ja merkittävää oli myös se, että ympäristövaliokunta oli myönteinen ydinjätteen loppuunsijoittamiselle Posivan hakemuksen myötä. Se siis osaltaan kertoo siitä, että ympäristönäkökulmastakin ydinvoima nähdään jo hyväksyttävänä vaihtoehtona.

Alkavan viikon energiaratkaisu on siis kaiken kaikkiaan erittäin merkittävä päätös maamme sähköenergian tuotannon kannalta. Fennovoiman ja TVO:n lupahakemukset tulevat suurensalin käsittelyyn erikseen ja niistä äänestetään siis myös erikseen. Mutta äänestykset merkittävä juttu myös niitä esittävälle ministeri Mauri Pekkariselle. Olisi iso epäluottamus eduskunnalta ja myös omilta keskustalaisilta Pekkariselle, jos hänen esityksensä kaatuisi isossa salissa. Ja vieläpä keskustan omin äänin.

….

Kohut keskustan ympärillä ei näytä kuitenkaan laantuvan. Viime viikon shokkiuutinen oli ex-pääministeri Matti Vanhansen siirtyminen lobbariksi Perheyritysten liittoon. Itse olen esittänyt eduskunnalle lobbaussääntöjä ja samalla myös olisi pohdittava myös maailmalta tuttuja karenssiaikoja yritysten palvelukseen siirtyville ministereille. On varmasti kiistaton tosiasia, että ex-pääministerillä on paljon sellaista valmistelutietoa tulevasta mikä saattaa vääristää toimintaa kentällä. Miettikääpä millainen tietomäärä esimerkiksi energiaministeri Mauri Pekkarisella olisi takataskussaan jos hän nyt päättäisi siirtyä jonkin energiafirman palvelukseen tai jollain muulla ministerillä. Asia on syytä käydä avoin pelisääntökeskustelu nyt kun myös puolueiden ja vaalien rahoitus uudistetaan täydellisen avoimeksi.

Mitä sitten itse ex-pääministeri tehtävään tuleen niin ihmettelen todella sitä hänen valintanakin. Aika montaa muuta oli tehtävään huhujen mukaan jo aiemmin kysytty. Laihoin tuloksin.

Mutta kovanluokan ammattilaisen tärkeä liitto pääministeristä saa. Ja toivon, että työ on tuloksekasta. Sillä vain menestyvä yritys työllistää ja perheyritykset nimenomaan ja vahvasti Suomeen. Arvostan todella.

….

Ulkopolitiikasta puhutaan edelleen varsin vähän. Vanhat kahleet hillitsevät keskustelua vaikka ulkoministeri Alexander Stubb ja myös meidän koko puolue on halunnut avata ulkopolitiikankin keskustelukenttää meille kaikille suomalaisille. Ilkka Kanerva aloitti tämän täysin uudenlaisen ulkopolitiikan tekemisen Suomessa ja Stubb on määrätietoisesti jatkanut tätä työtä. Olemme tänään huomattavasti vahvempia EU:ssakin kuin esimerkiksi edellisellä hallituskaudella ja erittäin tärkeää on vahvat ja luottamukselliset keskusteluyhteydet – kahdenväliset – kaikki maihin. Tässä Stubb on onnistunut erinomaisesti. Nyt luottamuksen ilmapiiriä rakennetaan kaikkiin ilmansuuntiin vanhojen tapojen vastaisesti.

Kahdenkeskiset yhteistyösuhteet ovat erittäin tärkeitä, mutta itse olen tyytyväisenä seurannut myös EU:n uuden ulkosuhdehallinnon rakentamista. Kymmenen vuotta tämä työ on kestänyt ja nyt sitten Lissabonin sopimuksen myötä asia on edennyt reippaasti eteenpäin. Tarkoitus olisi edetä niin, että EU:n ulkoministeriö voisi aloittaa työnsä jo tänä vuonna – syksyllä. Suunnitelmien mukaan hallintoon tulisi noin 1150 virkamiestä. Tämän lisäksi Brysselissä ja EU:n noin 130 edustustossa toimisi henkilökuntaa eri puolilla maailmaa. Mutta aivan uusia virkoja on tarkoitus perustaa vain vähän. Enemmistö ulkosuhdehallinnon virkamiehistä tullee neuvoston ja EU-komission ulkosuhdetehtävistä. Eli jos kokonaisuutta nyt vaikkapa vertaa meidän omaan Suomen ulkoministeriöön niin voimme hyvin puhua varsin ohuesta ja tehokkaasta organisaatiosta. Meidän ulkoministeriöhän työllistää noin 2600 henkeä.

Ja merkittävintä tässä on se, että tulevaisuudessa meillä voi olla hyvät mahdollisuudeet keventää omaa ulkosuhdehallintoamme. Jatkossa tilanne voisi olla se, että ulkomailla palveluita haettaisiinkin EU:n edustustosta nykyisen lähes jokaisen maan oman edustuston sijaan. Näin saavutettaisiin huomattavaa tehokkuutta ja uskoisin, että myös palveluiden laatua. Ulkoministeriömme voisi siis tulevaisuudessa karsia lähetystöverkkoaan ja kehittää yhdessä EU-edustoja.

Mutta asia siis nyt etenee ja toivotaan, että Alexander Stubbin loistavien ulkosuhteiden avulla ja neuvottelutaidoilla tulemme saamaan myös merkittäviä paikkoja uuteen EU:n ulkosuhdehallintoon. Uskoisin, että ulkoministeri Catherine Ashtonin kakkospaikka ulkosuhdepalvelun pääsihteeri mennee jollekin suurelle EU-maalle. Keskusteluissa on esillä ollut mm. Ranska. Apulaispääsihteerien paikat mennevät todennäköisesti toinen Itä-Eurooppaan ja toinen myös suurille EU-maille. Tällaisia esimerkiksi Puola ja Saksa? Mutta 32 EU-edustuston päällikköpaikoissa voisi olla sitten piskuisen Suomenkin paikka. Stubb tavoittelee maallemme yhtä kahta edustuston päällikköpaikkaa ja muutamaa kymmentä muuta paikkaa. Heinäkuussa tietojen mukaan Ashton todennäköisesti kertoo nimityksistä ja tiedän, että Stubb ei sitä ennen lepää. Uskon, että suomalaiselle korkealla osaamiselle ja diplomatialle on EU:ssa vielä kovankinluokan käyttöä. Toivottavasti jo tässä ensimmäisessä jaossa.

…..

Tänään siis päivä Hämeen asioiden parissa pääasiassa. Kiitos teille juhannustoivotuksista ja muutamista työviesteistäkin. Erityisesti opetusministerimme Henna Virkkusen vastaus hätähuutoon liittyen toisenasteen ammatillisen koulutuksen opiskelupaikkojen suhteen on otettu tyytyväisyydellä vastaan. Hennahan lisäsi ammatilliseen peruskoulutukseen 2 760 uutta opiskelijapaikkaa. Päijät-Hämettä yhdessä viestissä kyseltiin. Sinne paikkoja tulee nyt lisää 200. Näistä peräti 170 paikkaa osoitettiin Päijät-Hämeen koulutuskonsernille. Päijät-Hämeessähän tuo opiskelemaan pääseminen on ollut poikkeuksellisen hankalaa ja niin parissa minullekin tulleessa viestissä kerrottiin. Toivotaan, että osaltaan näillä paikoilla voidaan tilannetta helpottaa ja meidän tulee jatkaa tätä työtä vielä koko hallituskausi loppuun. Uusimaa, Kanta- ja Päijät-Häme tarvitsevat vielä lisää paikkoja ja voin luvata, että tulen aiheen parissa jumppaamaan vielä oikein kunnolla. Mielelläni otan vastaan myös viestejänne arjen tilanteista. Ne helpottavat aina tätä työtä.

Mutta nyt illan kunnanhallituksen asioiden pariin.

….

Kello 21.37 ja juuri kunnanhallituksen ylimääräisestä kokouksesta takaisin kotiin tai oikeastaan siis mökille. Päivä mennyt todella vauhdikkaasti ja iltapäivällä nappasin kuitenkin sen tunnin omaakin aikaa ja suuntasin hevostelemaan. Mukava tunti Vaahteramäen Ratsastuskoululla ja jälleen uuden tuttavuuden Klaara-neidon kanssa. Tekipä hyvää ja katkaisi mukavasti tämän päivän.

Kunnanhallituksen isoin asia oli kuntamme hallinnon ajankohtaiset asiat. Kunnanjohtaja Ilkka Salminen valittiin Jämsän kaupunginjohtajaksi niin kuin aiemmin täällä jo kerroinkin ja tänään linjasimme johdon henkilöratkaisuja tulevaisuuteen. Hallintosääntömme mukaan hallintojohtaja Karoliina Viitanen sijaistaa kunnanjohtajaa ja tänään hallitus päätti yksimielisesti esittää Viitasta myös jatkamaan kuntamme kunnanjohtajana vs:nä aina ensi vuoteen asti. Olen tytyyväinen, että kunnanhallitus oli sijaisesta yksimielinen vaikka hieman aikataulutus uuden kunnanjohtajan hakemiseksi aihettikin keskustelua. Yksi hallituksen jäsen esitti paria kuukautta lyhyempää viransijaisuusaikaa ja hieman aiempaa hakua. Mutta henkilöstä kaikki yksimielisiä. Hallitus päätti nyt, että hallintojohtaja valittaisiin vs. kunnanjohtajaksi aina elokuun 2011 loppuun asti ja uuden kunnanjohtajan valintaprosessi käynnistettäisiin kevään 2011 aikana kun mm. seutukuntamme terveys- ja sosiaalitoimen Sote-muutoskuntayhtymäkuviot ovat selvinneet ja ratkenneet. Samalla hallitus päätti esittää, että vs. hallintojohtajaa ei Viitasen paikalle kyseiseksi ajaksi palkata vaan tehtävät jaetaan ja organisoidaan uudelleen ja vain henkilöstöasioita hoitamaan palkaan uusi henkilö. Minusta tämä oli järkevä ratkaisu ja itse olen kokonaisuutta valmis valtuustonpuheenjohtajana tukemaan. Asia nyt siis etenee näin kun Salmisen valinta Jämsään kaupunginjohtajaksi saa lainvoiman. Myös koko Lopen kokoomuksen valtuustoryhmä on tämän tehdyn ratkaisun takana. Tunnen Viitasen Lopen kunnan hallintojohtajan tehtävistä vuosien ajalta erittäin hyvin ja hänen osaamiseensa ja tekemiseensä on helppo luottaa. Yksi ahkerimmista mitä tiedän.

Samalla kunnanhallitus päätti, että Lopen kunta lähtee mukaan uuteen perustettavaa Räyskälän kehittämisyhtiöön, jonka tarkoitus on toimia alueen kehittäjänä ja hankkeiden toimijana. Olen tästäkin todella tyytyväinen. Räyskälän alueella on valtavat mahdollisuudet kehittyä ja menestyä tulevaisuudessakin ja tällaista aktiivista otetta paikka varmasti tarvitsee. Täytyy myös toivoa, että alueen muut rakentamishankkeet lähtevät liikkeelle ja myös meidän kunnan Räyskälän leirikeskuksen laajennettu matkailukaava herättäisi sellaista kiinnostusta, että paikkaan löytyisi investoija.

Mutta nyt siis päivä jälleen päätökseen. Huomenna eduskunnassa alkuun uusi viikko ja kalenteri onkin mukavan täyden oloinen tällaiseksi helleviikoksi. Nauttikaahan te ketkä voitte.

Kommentit