Tiistai, 29.04.2008

Blogi, tiistaina 29.04.2008

Eilen MTV3:nen julkaisi puolueemme piirihallitusten jäsenille tekemän kyselyn tuloksia. Maikkarin kolumnisti ja politiikantoimittaja Timo Haapala kommentoi Setä Arkadia palstallaan lukujen olevan kuin Pohjois-Koreasta. Viitaten siis Jyrki Kataisen saamia kannatus- ja suosiolukuja Kim Jong Ilin. Haapala kirjoittaa netissä: ”Kokoomuksen piirihallitusten jäsenistä peräti 99 prosenttia katsoo Kataisen onnistuneen puheenjohtajana joko erittäin tai melko hyvin. Luvun perusteella voisi arvailla, että Katainen pystyy myös lyömään täyden 18- reikäisen golf-kierroksen kaikki kolot hole in one-tyylillä (vrt. Kim Jong Il).”

No ei kai sentään ihan noin, mutta täytyy kyllä todeta, että tyytyväisyys Kataiseen on todella korkeaa luokkaa kaikissa piireissämme. Jyrki on lunastanut paikkansa ja ottanut hyvällä työllään ansaitsemansa aseman. Linjamme on oikea ja sitä ja siitä on hyvä jatkaa.

MTV3:n teettämän kyselyn mukaan luottamus Kataisen ministerityöhön ei ole kärsinut edes siitä, että hän joutui toimimaan myös Kanerva-casessa. Ike nimittäin nauttii myös hyvin korkeaa kannatusta työnsä ja osaamisensa kautta puolueessamme. Peräti 68 prosenttia puolueemme piirien johtotehtävissä toimivista totesi kyselyssä Iken onnistuneen ulkoministerinä erittäin hyvin. Olen samaa mieltä edelleen ja jatkossakin. Koko tapahtumasarja saa mielen apeaksi siitäkin huolimatta, että saimme sen seuraksena myös uuden mainion ja osaavan ja uudenaikaisen ulkoministerin.

Mitä nyt vielä Maikkarin gallupista nostaisi esille niin ainakin sen, että myös Paula Risikko, Sari Sarkomaa ja Jyri Häkämies ovat onnistuneet omiemme mielestä hyvin. Sen sijaan Suvi Lindénin erittäin hyvien ja melko hyvien arvosanojen osuus jäi alle puoleen. Kaiken kaikkiaan omat rivimme ovat tyytyväisiä hallituksemme toimintaan ja tavoitteitamme on voitu ajaa hyvin. 45 prosenttia oli hallitustyöskentelystä erittäin tyytyväisiä ja 54 prosenttia melko tyytyväisiä tai melko hyvän arvosanan. Kovat luvut ja antavat intoa työssä eteenpäin. Suunta on siis oikea ja tällaista viestiä kyllä on tullut päävaltaisesti myös ihmisiltä.

No tässä tilanteessa oppositiopuolueiden on etsittävä arvosteltavaa kissojen ja koirien kanssa ja tästä hyvä esimerkki on nyt jätettävä yliopistouudistusta koskeva välikysymys. Hanke joka käynnistyi jo SDP:n pitäessä opetusministerin salkkua on nyt kääntymässä möröksi ja koko korkeakoulujärjestelmän tuhoksi demarien silmissä ja tästä nyt sitten pitää yrittää luoda uhkakuvia ja saada aikaan aivan vääränlaisia otsikoita. Tällaisia lisäsatsauksia yliopistoihin ei ole pitkään aikaan tullut ja yliopistouudistus nautti vielä viikko sitten vahvaa tukea välttämättömän uudistuksena mitä se minusta edelleen on. Itse en tästä löydä mörköjä. Mutta käännellään nyt sitten kaikki kivet välikysymyskäsittelyllä. Ehkä se sitten on hyväksi.

Nyt kuitenkin Hämeen kansanedustajien kanssa eduskuntaan aamupalaveriin juuri ammattikorkeista ja sitten ohjelmassa normaali tiistaipäivä auringonpaisteessa.

….

Kello juuri yhdeksäntoista ja vielä hetkeksi eduskuntaan. Päivä siis alkaa olla valmis ja juuri Strindbergiltä ja Teoston 80-vuotisvastaanotolta Wanhalta tänne. Wanha oli täynnä musiikin väkeä ja täytyy todeta, että jälleen kerran meidän väki hyvin edustettuna. Ei itseasiassa muista puolueista ainakaan kansanedustajia silmiin osunut. Meiltä paikalla Kimmo Sasi, Ben Zyskowicz, Sanna Lauslahti ja Eero Akaan-Penttilä. Ja oli myös Loppi muutenkin edustettuna. Hybrid Chioldren bändin solisti vanha tuttu Lopen Joentaan kylältä Jasse Salonen oli paikalla ja myös monta muuta tuttua niin tekijöiden kuin edunvalvojienkin puolelta. Hieno tilaisuus upealla ohjelmalla. Wanhalta piipahdimme Benin ”mökillä” eli Strindbergin terassilla ja nyt sitten kohti vappua.

Päivään mahtui kuitenkin paljon muutakin. Aamulla ensin Hämeen kansanedustajien kanssa olimme kutsuneet puhemiehen juhlatilaan Hämeen ja Lahden Ammattikorkeiden johtajat ja rehtorit sekä valtiosihteeri Heljä Misukan keskustelemaan korkeakoulu-uudistuksesta ja ammattikorkeidemme tulevaisuudesta. Yhteistyö on jo nyt hyvää ja näyttää siltä, että sillä tässä pärjäämmekin hyvin. Itse olen tuon Lounais-Hämeen ja Riihimäen ja Hyvinkään seutujen AMK-opetuksesta huolta kantanut ja täytyy toivoa, että ne saadaan tässä turvattua, kun koulutuspalettia ”uusjaetaan” eri toimijoiden ja paikkojen kesken. Tilaisuus kuitenkin valaisi paljon tilannetta ja oli hyvä, että istumme samassa pöydässä opetusministeriön väen ja alueemme toimijoiden kanssa. Tärkeää on kuitenkin muistaa se, että omalla alueellamme tehdään näistä opetuspaikoista lopulta päätökset ja siksi myös alueellinen edunvalvonta on tarpeen.

AMK-tilaisuuden jälkeen kaksi seuraavaa tuntia meni Kokoomusnuorten ja Kokoomusopiskelijoiden työpalaverissa. Aihe siis luonnollisesti vpj-kampanjamme. Liikettä tapahtuu ja into näyttää olevan hyvä. Niin minullakin. Myös yhteydenottoja eri piireistä tulee koko ajan ja ne rohkaisevat tässä työssä koko ajan kasvavalla innolla kohti yhteistä päämääräämme ja se on selvä. Jatkamme.

Sitten sivistysvaliokunta mm. Lisaabonin sopimuksen urheilu ja sivistysasioiden ja myös Liikennepoliittisen selonteon asennekasvatus ja kouluasioiden ympärillä ja tämän jälkeen täysistunto ja sen perään vielä yliopistouudistus sivistysvaliokunnan ryhmässä. Eli päivä alkoi valtiosihteerin kanssa ja melkein myös päättyikin siihen. Tärkeä info asian etenemisestä ja täytyy kyllä todeta, että on todella ikävää, että tästä SDP:n itsekin käynnistelemästä hankkeesta tehdään nyt tällä tavalla politiikkaa. Unohdetaan kaikki tosiasiat ja haasteet ja maalaillaan ihan omia kuvia. Tämä ollut vaikeaa oppia ymmärtämään tässä valtakunnan politiikassa. No jälleen kerran peli jonka lopputuloksen tiedämme, mutta se erä on pelattava ja meillä selkeä strategia ja hyvä joukkue. Hyvällä mielellä siis eteenpäin. Palailen näihin väitteisiin ja koko aiheeseen laajemmin myöhemmin. Mutta nyt vasta tehdään tätä valmistelutyötä jonka tavoitteena tulevaisuudessakin pärjäämme korkakouluverkkomme. Sellainen yliopistokokonaisuus joka pärjää maailmallakin ja josta tulee osaajia ja hyviä sellaisia yritystemme ja muihin tarpeisiin. Asia vaatii vielä paljon työtä ja mm. juuri aloitetaan työryhmän toimesta mm. kiinteistökulujen kohtuullistamisen selvitys ja tässä mukana kaikki toimija eli yliopistot, OPM ja VM ja samaa aikaan muutakin valmistelutyötä viedään eteenpäin. Vääristä väitteistä on heti alkuun kuitenkin syytä ampua alas väite, että olisimme tekemässä yliopisto-opiskelusta maksullista. Hallitusohjelmassa on yksiselitteinen kirjaus ja se pitää. Opiskelijoille tutkintoon johtava koulutus säilyy maksuttomana. Myös perusrahoitus tullaan turvaamaan jatkossa ja toisin kuin SDP aloittaessaan huippuyliopistohankkeen me haluamme tarjota säätiömahdollisuuden myös muille yliopistoille, mutta se on itsevalittava mahdollisuus. Me emme halua tässä mielessä laittaa yliopistoja eri arvoiseen asemaan. Samalla kuitenkin tullaan päättämään, että valtio voi tehdä finanssisijoituksia myös muihinkin kuin säätiömallisiin yliopistoihin eli myös julkisoikeudellisiin laitoksiin riippumatta siitä saavatko ne yksityistä pääomaa. Toisenlaisella väitteellä ei siis ole sijaa majatalossa. No tähän palaamme vielä varmasti monta kertaa. Tavoite kirkkaana mielessä – laadukkaat ja menestyvät yliopistot tulevaisuudessakin.

Nämä päivän aiheet myös esillä tänään Radio Hämeen politiikan puhemyllyssä. Kolmen oppositionaisen puristuksessa ”pidin hallitusta pystyssä” mm. omistajapolitiikan ja yliopistouudistuksen ympärillä. Haaste ei kauhean suuri.

Mutta nyt kuitenkin kotiin. Huomenna Kokoomusnuorten pääsihteerin Wappuboolit Kokoomuksen puoluetoimistolla. Siellä pieni puheenvuoro ja aamulla myös YleX:n haastattelu. Sitten vappuun.

Kommentit