Maanantai, 28.04.2008

Blogi, maanantaina 28.04.2008

Tänään Helsingin Sanomien netissä oli otsikko: ”Antin kahdenkympin laina kasvoi 4 000 euroon.” Minuunkin on näistä pikavipeistä oltu useammankin kerran yhteydessä ja aihe on aiheuttanut keskustelua ja selvittelyä aiheestakin. Hesarin mukaan käräjäoikeudet ratkaisivat ennätysmäärän – itseasiassa 20 vuoden suurimman määrän – erilaisiin velkoihin ja muihin saamisiin liittyviä juttuja viime vuonna. Vuonna 2007 ratkaistiin yli 113 000 velka- ja saamissuhdetapausta. Kasvua oli vuodessa peräti 48 prosenttia ja kymmenessä vuodessa luvut ovat yli tuplaantuneet. Perinteiseti takausasiat ja vekselit sekä tavalliset velat ja vastaavat ovat viime vuosina vähentyneet eli selitys löytyy muualta. Tilastoja synkistävät siis luokka ”Muu velkasuhde” eli erilaiset kulutusluotot, tililuotot, postimyyntisaatavat ja pikavipit.

Itse sain esimerkiksi yhteydenoton tilanteesta, jossa luottotiedot menettäneet vanhemmat ostivat lapsensa nimissä erilaisissa juttuja postimyynnistä. Allekijoitus oli aina lapsen ja sitten muka vahvisteena aikuisen allekirjoitus, kun kyse oli alle 18-vuotiaasta tilaajasta. Yllätys oli suuri kun lapsi tuli täysi-ikäiseksi niin perintä siirtyikin hänen niskaansa. Eli tuo ”alle 18-vuotiaan huoltajan allekirjoitus” ei muka merkinnyt mitään. Ei tällainen voi olla totta – ei ainakaan hyväksyttävää. Asia on siis etenemässä ja myös meillä selvityksessa. Lisäksi yhteydenottoja tulee perheiltä joissa pikavipit ovat kiusa osa nuorille ja osassa koko perheelle.

Maksuongelmien myötä myös huolestuttava kehitys näkyy myös perintätoimistoissa. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa lainatun Intrum Justitian saamien toimeksiantojen kasvu on kiihtynyt parina viime vuonna. Myös maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet. Suomen Asiakastiedon luottorekisterin mukaan yksityishenkilöille merkittiin viime vuonna yli puoli miljoonaa uutta maksuhäiriötä. Tämä on lähes neljänneksen enemmän kuin vuonna 2006.

Nämä ovat vakavia ongelmia ja niitä tulee selvittää. Tuo alaikäisen ”nimissä” tilaaminen on aivan oma lukunsa ja se vaatii ehdotonta muutosta ja pikaisesti jos tuo yleinen malli ja hyväksytty toimintatapa. Mutta myös pikavipit vaativat toimia kuitenkin niin, että apu ja tuki ohjataan riskiryhmään kuuluville käyttäjille eikä tehdä nopeita väistöliikkeitä kaikkien kuluttajien kustannuksella.

Eilen Veteraanipäivänä nousu esille jälleen keskustelu maamme puolustamisesta. Kouvolan valtakunnallisessa juhlassa puhunut puolustusministerimme Jyri Häkämies totesi, että maamme sodan ajan joukkojen määrä on vähennettävä maltillisesti. Häkämies perusti kantansa mm. toimintaympäristön muutoksiin ja resursseihin ja näiden valossa muutoksen on tapahduttava asteittain ja hallitusti. Sodan ajan joukoilla käytössään oleva käyttökelpoinen materiaali on käytettävä kustannustehokkaasti elinkaarensa loppuun.

Samalla Häkämies linjasi myös aikaa ja totesi selkeästi, että tällä hallituskaudella on muutokseen ole tarvetta. Asia ei siis nouse aktiivisesti esille nyt valmisteltavassa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa, mutta samalla pitää pitää mielessä Häkämiehen sanat: ”Etupainotteisesti tulee huolehtia alueellisten joukkojen kehittämisestä. Tulevaisuudessa meillä on siis käytössämme lukumäärältään pienemmät, mutta iskuvoimaltaan nykyistä paremmat puolustusvoimat.”

Tärkeää oli minusta myös se, että Veteraanipäivänä puolustuministerimmekin puheenvuorossa nousi esille myös perintönä säilynyt kansainvälisestikin äärimmäisen korkea maanpuolustustahtomme. Häkämies on oikeassa, että sellaista pääomaa tulee vaalia huolella. Häkämiehen mukaan ”yleisellä asevelvollisuudella ja vapaaehtoisella maanpuolustuskoulutuksella on tässä järjestelmässä jatkossakin keskeinen rooli”.

Nämä Häkämiehen ajatukset on kyllä todella helppo allekirjoittaa. Itse kirjoitin omaan eduskuntavaalien ohjelmaani näin: ”Puolustusjärjestelmämme tulee tulevaisuudessakin perustua yleiseen ja yhtenäiseen asevelvollisuuteen ja korkeaan maanpuolustustahtoon. Maanpuolustusta on jatkuvasti kehitettävä arvioimalla laaja-alaisesti Suomen edun toteutuminen. Ajanmukaisesti, monipuolisesti ja tehokkaasti toimivat puolustusvoimat ovat kansallinen voimavara myös rauhan aikana. Nato-optio tulee säilyttää ja olla valmis myös käyttämään sitä, jos olosuhteet muuttuvat tavalla, joka ajankohtaistaa jäsenyyden. Kaikessa tapauksessa Nato-jäsenyys vaatii Suomessa varsin laajaa kansallista yhteisymmärrystä ja kansanäänestystä.” Edelleen olen tämä kirjaukseni takana ja uskon, että Häkämiehen kuvailema kehitys on tulevaisuutta.

Nyt kuitenkin auton kanssa Nesteelle ja sitten kunnan puheenjohtajiston kautta Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan kokoukseen ja illalla vielä paikallisen Lopen Kokoomuksemme kokous.

….

Kello 21.49 ja juuri hetki sitten kotiin. Vaikka päivään mahtui kokouksia aika nippu niin väliin kuitenkin hieman hengähdystäkin. Ei siis hengästynyt. Aamun puheenjohtajistossa kävimme läpi iltapäivän talousaluetoimikunnan asiat ja iltapäivällä saavutimmekin minusta ainakin orastavan läpimurron ammatti- ja aikuisopistomme suhteen. Minusta on nyt ehdottoman tärkeää, että saamme yhteisen toimijan aikuis- ja ammattikoulutuksen saralle ja se ei saa jäädä lillukanvarsista kiinni. Yhteinen sävel löytyi tänään mm. omistuspohjan päälinjoista ja myös hallinnon päälinjoista. Ennen kesää on vielä tarkoitus niputtaa asiaa valmiiksi ja ainakin talousaluetoimikunnan jälkeisessä vain luottamushenkilöiden pikapohdinnassa näytti siltä että tämä vuosien uurastus nyt hoituu ja ratkeaa. Toivon todella niin.

Illalla sitten kokoonnuimme vielä loppilaisten kokoomuslaisten ja kokoomushenkisten kanssa yhteiseen palaveriin koskien mm. torstain historian ensimmäistä Riihimäen seudun Sinivalkoista Vappua. Haluamme tällä tapahtumalla yhdistää väkeä kotimaamme sinivalkoisten sävyjen alle – juhlitaan siis yhdessä työväen, kevään ja ylioppilaiden juhlaa. Tervetuloa Lopelle 1.5. kello 11.30 Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalle. Patsas sijaitsee kirkonkylällä kirkonmäen kupeessa ja luvassa mielenkiintoinen keväinen hetki. Hannele Yrjö-Koskinen kertoo hieman puheenvuorossa kuka Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen oli, mitä teki ja miksi miehen patsas Lopella. Tilaisuuden musiikista vastaa Timotei kuoro ja koko tilaisuus on mitaltaan vain parisenkymmentä minuuttia. Koko perheen voimalla voi siis mukaan tulla.

Illan kokouksessa kävimme läpi myös tulevia Toivo talkoo tapahtumia Lopella ja seutukunnallamme ja myös tulevat kunnallisvaalit tottakai listalla. Seitsemän ehdokasta vielä tilaa. Eli työtä jatkamme edelleen. Mainio lista minusta jo nytkin koossa, mutta vielä muutama paikka katsellaan kuntoon. Paljastetaan ryhmää lisää kesän tullen.

Kokouksen lopussa Lopen Kokoomuksen hallitus linjasi varapuheenjohtajamme Samppa Jaron johdolla tulevaa puoluekokousta. Kiitos virallisesti tuesta vpj-kisassa kotiyhdistykselleni. Lupaan tehdä parhaani.

Kommentit