Tiistai, 28.07.2009

Blogi, tiistaina 28.07.2009

Ensi vuoden valtion talousarvion laadinta on käynnistynyt Jyrki Kataisen johdolla tällä viikolla. Maailmanlaajuinen talouden taantuma tullee tätä työtä vaikeuttamaan ja varmasti myös osaltaan vaikuttamaan painotuksiin joita nyt tehdään. Tärkeää on minusta ennen muuta nyt tehdä kaikki mahdollinen työttömyyden kasvun hillitsemiseksi ja samaan aikaan riittävät toimet heille joita työttömyys nyt jokatapauksessa kohtaa. Tärkeää tässä on myös käydä läpi huolella nuorten opiskeluunpääseminen ja myös harjoittelu- ja työssäoppimispaikkojen takaaminen opiskelijoille. Taantuma on ajanut monet hyvät ”kouluttajayritykset” eli työssäoppimisjaksoja tarjoavat yritykset tilanteeseen, että työharjoittelijoita ja opiskelijoita ei oteta eikä edes voida ottaa ja tämän ongelman hoitamiseksi on nyt syytä tarttua toimeen.

Oman problematiikkansa ensi vuoden budjetinlaadintaan antaa myös se, että verotulojen kertymät tulevat laskemaan ja toimeen tulee tulla aiempaa pienemmällä euromäärällä. Tämä koskettaa niin valtiota kuin kuntiakin joissa nyt myös paraikaa valmistellaan jo tulevaa vuotta. Uskon, että aika monessa kunnassa veroprosentin nostaminen on edessä, mutta tässä tilanteessa se on ehkä hyväksyttävämpää jotta voimme turvata edes nykyisen tasoiset palvelut. Omassa kunnassani teimme jo reilumman korotuksen tälle vuodelle ja meillä tuo kortti aikalailla jo pelattu. Vaikeaa siis tulee olemaan meilläkin.

Mutta nyt siis valtion budjetin laadinta käyntiin ja palataan siihen tässä uudestaan ainakin muutaman kerran. Tänään työntäyteinen päivä ja monenlaista hoidettavana.

….

Työntäyteinen päivä takana. Hieman enemmänkin tuli tehtyä kuin olin ajatellut ja hieman sellaistakin mitä en ollut edes suunnitellut. Mutta ne siis nyt ensi viikolta poissa järjestyksestä ja torstaina ja perjantaina voinkin hyvin lähteä Keski-Suomeen. Nämä nyt vielä sellaisia, että en niitä täällä voi valmistelun ollessa kesken kirjoitella, mutta palaan niihin kun tulevat ajankohtaisiksi ja julkisiksi. Myös koneella tuli tehtyä monenlaista. Kirjoitus – kolumnipyyntöjä – tulee nykyisin koko ajan lisää mitä erilaisempiin lehtiin ja nettijulkaisuihin ja niiden kanssakin menee aina oma aikansa. Nytkin olen syksyksi jo sopinut muutaman aivan uudenkin kolumnivuoron ja muutamasta vielä käymme hieman neuvonpitoakin.

Ilta sitten tänään Loppi-viikon tunnelmissa. Viimevuotiseen tapaan tiistai-iltana kokoonnuimme Lopen metsähautausmaalle ja tänään viime vuoden merkkihenkilöiden jälkeen kiersimme Loppi-seuran ja Koskimäen Antin sekä Nevanpään Kalevin johdolla koulumaailman vaikuttajien hautoja. Yli kaksi tuntia menikin aivan hetkessä ja hienoa näissä kierroksissa on mukanaolevien omakohtaiset kertomukset kouluista ja opettajista. Itsekin hieman muistelin edesmenneitä opettajiani erityisesti Kytömäen Kirstiä ja Mattia ja ensimmäisen luokan opettajaani Toivosen Aunea. Matista mm. kerroin tarinan miten hän aikanaan aina opettajana matematiikan päässälaskujen kokeissa soitti vastaukset pianolla niin, että soitetun virren numero oli oikea vastaus. Eli jos osasit virret niin sait oikeat vastauksetkin. Toisena sen miten hän vastasi kun ihmettelimme mistä hän taas tiesi syylliset johonkin tapahtumaan. Matti vastasi: ”Kuka kerran keksitään. Sitä aina epäillään.” Sellaisia elämän oppeja. Mutta kiitokset kaikille järjestäjille ja mukanaolleille. Viehättävä tunnelma.

Mielenkiintoista oli sekin miten tänään muutama tai sanotaan useampikin mukana ollut tuli puhumaan siirtymien aikaan politiikasta. Kiitosta tuli tänään niin eläkeläisten verotuksen oikaisemisesta kuin muutamien etuuksienkin korotuksista ja henkilökohtaisen avun järjestämisestä kehitysvammaisille. Kritiikkiä keskustelunavauksista liittyen koulujen uskonnonopetukseen. Lupasin näitäkin terveisiä viedä eteenpäin ja muutamaan asiaan lupasin vielä jälkikäteen palatakin. Tällaisesta kanssakäymisestä pidän.

Tänään myös valtion talousarvio otti askelia eteenpäin. Erityisesti tyytyväinen täytyy olla siihen, että tänään valtiovarainministerimme Jyrki Katainen lupasi, että indeksisidonnaisten Kela-etuuksien taso EI heikkene kuluttajahintojen laskun vuoksi. Tämä on hieno lupaus Jyrkiltä ja selkeyttää tilannetta merkittävästi. Asiasta on tarkoitus antaa lakiesitys talousarvioesityksen yhteydessä. Tämä Kataisen lupaus siis turvaa mm. kansaneläkkeiden ja työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen tason myös ensi vuonna vaikka nyt jo tämän vuoden kesäkuussa kuluttajahinnat putosivatkin 0,1 prosenttia. Olem siis siirtyneet deflaation puolelle ja ilman tätä lupausta olisi ilmassa ollut luonnollisesti pelko siitä, että hintojen laskun myötä myös sosiaalietuudet olisivat laskeneet samassa suhteessa. Nyt siis hyöty jää meille suomalaisille eli hinnat laskevat ja tulotaso pysyy entisellään.

Samalla Katainen kertoi myös sen, että jo tätnä vuonna tulemme velkaantumaan maana noin 10 miljardia euroa ja näyttää siltä, että ensi vuonna valtionvelka tullee kasvamaan vieläkin enemmän. Ehkä jopa noin 12 miljardia. Valtio tullee siis elvyttämään taloutta edelleen erittäin kovalla kädellä velkarahalla ylivelkaantumisen riski niskassa. Katainen lupasi mm. että muutamia isoja joka tapauksessa edessäolevia investointihankkeita tullaan nyt aikaistamaan ja näin takaamaan työtä Suomeen. Työttömyyden kuitenkin pelätään kasvana ensi vuonna jo noin 10,5 prosenttiin eli juuri tällaisia tekoja nyt tarvitaan. Työllisyyden hoitoon tultaneen osoittamaan noin 200 miljoonaa euroa niin kuin keväällä suunniteltiin. Eli tällaisissa tunnelmissa asia etenee.

Kommentit