Maanantai, 27.07.2009

Blogi, maanantaina 27.07.2009

Viikonloppuna siis esillä laajasti politiikan kysymykset niin valtakunnantasolla kuin kotikunnassakin. Seinäjoella ensin hieman esillä jo vuoden 2011 eduskuntavaalit erään mahdollisen ehdokkaamme kanssa ja sitten kokoomusnuorten kanssa muutama tunti hyvää keskustelua mm. opiskelijoiden tilanteesta hyvinkin laajasta näkökulmasta. Emme siis puhuneet vain kestosuosikista opintorahasta ja itseasiassa aikalailla tyytyväisiä nuoret kertoivat ystäviensäkin olevan nyt tehtyidin ratkaisuihin kun mm. 15 vuoden odotuksen jälkeen hallituksemme päätti korottaa opintorahaa 15 prosentilla ja vapaatulonrajoja 20 prosentilla sekä poistaa mm. puolison tulojen vaikutuksen opintotukeen. Olen samaa mieltä ne ovat sellaisia korjauksia joita saatiin liian pitkään odottaa ja toisaalta hyvät osoitukset arvovalinnoista erilaisten hallituspohjien välillä. Mutta siis nyt esillä erityisesti opintoihinpääseminen ja mm. toisenasteen ammatillisen puolen aloituspaikkojenmäärä ja siihen oikean toimivan mallin löytäminen. Täysin vapaata mallia ei tällaisessa koulutuksessa kovinkaan helpolla voida tehdä sillä ammattikoulujen on huolehdittava laajasti kaikkien töiden ammattihenkilöiden saanti eikä vain niiden suosikkialojen kouluttamisesta. Mutta olen sitä mieltä, että vapautta tullee selkeästi lisätä ja joustavuutta mm. paikallisten työntekijätarpeiden hoitamiseksi on lisättävä. Asiasta on syytä jatkaa keskustelua.

Nuorten kanssa esillä myös pääsykoekysymykset sekä opintotukikokonaisuuden uudistaminen siis laajempana keskusteluna kuin vain ”nousemiskysymyksenä”. Eli mm. ne keinot joilla voisimme edistää täysipäiväistä opiskelua, nopeuttaa ja kannustaa valmistumaan ja myös turvata erilaisissa tilanteissa opiskelevien tilanne eli mm. perheellisten opiskelijoiden ja sairastavien opiskelijoiden tilanne. Tuo keskustelu oli erittäin hyvä ja laajakatseinen ja katsotaan miten saamme näitä painotuksia nyt hyvin hoidettua tulevan uudistuksen kanssa.

Lopen torilla sitten eilen Kokoomuksen 90-vuotiskahveilla esillä tuttuja teemoja sielläkin. Aikamoni kävi vain onnittelemassa ja kiittämässä toimijoitamme ja kannustamassa jatkamaan samallatavalla. Se jo hyvä merkki siitä miten olemme työtämme tehneet. Mutta tottakai myös palautetta ja ideoitakin tuli. Merkillepantavaa oli se miten moni kertoi toiveita ja ajatuksia, mutta myös samaan aikaan totesivat tietävänsä kunnan tiukan rahatilanteen ja päättivätkin rupattelun suurinpiirtein samoilla sanoilla toteamalla ”tehkää nyt parhaita valintoja”. Niin lupaan, että meidän kokoomuksen kaikki toimijat tulevat tekemään. Joskus ne voivat olla vaikeitakin ratkaisuja ja päätöksiä. Syksy tulee tässä valossa olemaan hyvinkin ratkaiseva ja tärkeä ja tulen varmasti kotikuntani asioita täällä myös hieman enemmän käsittelemään. Meidän on nyt tarkasti tutkittava miten saamme rahamme riittämään ja miten joudumme palvelurakennettamme uudistamaan. Kohtuuttomiin palveluiden alasajoihin en tule itse suostumaan ennen kuin olemme huolellisesti selvittäneet erilaiset vaihtoehdot. Hätiköityyn toimintaan ei tällaisessa tilanteessa saa alistua.

Mutta nyt siis uusi viikko käyntiin. Aamu alkaa tänään töiden merkeissä ja kun sää näyttää hyvältä niin yritän päästä jo puoliltapäivin Pekkalan mökille takaisin. Siellä hieman pihatöitä ja nikkarointia odottamassa, jos vaikka saisimme ne tänään hoitoon.

….

Kello 23.42 ja juuri vasta järveltä takaisin mökille. Eli ehdin siis iltapäivällä mökille töistä hieman nikkaroimaan ja ystävien avustuksella saimmekin aikalailla aikaiseksi. Juuri saunoimme ensimmäistä kertaa järvellä venesaunassa ja täytyy todeta, että tuollaisessa säässä, maisemassa ja auringonlaskussa on vaikea keksiä parempaa tekemistä. Nautimme.

Mutta tänään myös aikalailla tuhdisti myös töitäkin. Aamusta aloitin jo aikaisin ja hyvin sainkin sovitut asiat ja työt hoitoon. Tällä viikolla myös yritykseni hieman työllistää ja tarkoitus huomenna ja keskiviikkona sen parissa tehdä töitä. Sitten loppuviikko meneekin Keski-Suomessa Neste Oil Rallyn ympärillä. Sinne on sovittuna lukuisia työ- ja muitakin juttuja ja tapaamisia ja sään salliessa edessä yksi kesän upeimmista viikonlopuista. Mutta palataan aiheisiin huomenna. Nyt kello jo liian paljon. Mutta kaunis yö.

Kommentit