Tiistai, 27.09.2011

Blogi, tiistaina 27.09.2011

Nuorisotyöttömyys on yksi sellainen asia johon pitää puuttua aivan toisenlaisella otteella. Tämän olen todennut monta kertaa ja eilenkin. Asia oli myös esillä keväällä hallitusneuvotteluissamme ja silloin saimmekin kirjattua yhteiseksi tavoitteeksi ns. nuorten yhteiskuntatakuun. Se tarkoittaa siis sitä, että 2013 vuoden alusta jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja myös alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tulee tarjota työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai koulutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Tämä on kova lupaus, mutta sellainen mikä on järkevää jo monestakin syystä toteuttaa. Ja nimenomaan toteuttaa vaikka taloustilanteemme onkin mikä on. 

Työryhmä itseasiassa ryhtyi valmistelemaan nuorisotakuuta eilen ja jo ensi vuodeksi nuorisotakuun toteuttamiseen osoitetaan lisää rahaa 60 miljoonaa euroa. Otamme siis haasteen todellakin tosissamme. Täytyy todeta, että tässä periaatteessa tehdään työtä noin 20 prosentin kanssa nuorista. Nykyisetkin toimet nimittäin ovat tuottaneet tulosta työllistymissuunnitelmien kautta aina noin 80 prosentille nuorista, mutta lisää voimaa siis tarvitaan. Ja joukko ei kuitenkaan ole aivan pieni. Elokuun tuoreimpien tilastojen mukaan alle 25 vuotiaita työttömiä oli hieman yli 30 000 ja alle kolmikymppisiä sitten jo lähes 55 000. Ja heistä kuitenkin noin puolella on jo ammatillinen peruskoulutus tai muu koulutus. Mutta toisaalta puolet on sitten ilman koulutusta vielä tuossakin iässä.

Tässä siis apuun otetaankin työllisyystakuun osana meidän pitkään esillä pitämä koulutustakuu. Henna Virkkusen opetusministeriaikana otimme työ esille ja silloin ryhdyttiin toimeen sen eteen, että jokaiselle peruskoulunsa päättävälle nuorelle osoitetaan jatkopaikka. Toivottavasti mahdollisimman monelle lukiossa ja ammattikoulussa tai sitten oppisopimuksen kautta tai erilaisissa työpajoissa tai kuntoutuksessa.

Kyse siis tässä isossa ”takuutyössä” noin 50 000 nuoresta. Se on valtavan iso joukko ja sen eteen teemme nyt kaikkemme. Itseasiassa hyvinkin voimia ja jopa voimavaroja säästämättä. Ja olen varma, että se työ kantaa hedelmää kaikessa muodossa. Ja tässä työssä osana myös siis työpajat ja ns. etsivä nuoristyö johon osoitetaan 5 miljoonan euron määräraha ensi vuonnakin.

Otan mielelläni ideoita vastaan tässäkin asiassa. Hyvät käytänteet ympäri Suomen kannattaa nyt läpikäydä ja valikoida sieltä joka paikkaan parhaiten sopivat. Otetaanhan siis haaste yhdessäkin vastaan.

Tänään siis aikainen herätys täällä Lopella. Vettä sataa ja vielä aikalailla pimeää. Hieman pilkottaa ikkunasta jo ruskan kellertämät koivunlehdet. Syksyä se on. Sano.

….

Päivä eduskunnassa mennyt kokouksissa. Valiokunnissa isoja asioita eteenpäin ja myös erittäin mielenkiintoisia selontekoja muutamista isommista tulevista asioista. Palaan niihin kun asiat etenevät. Juuri vedin elämäni ensimmäisen puolustusvaliokuntaryhmän kokouksen ja ei ihan helpoimpien aiheiden parissa. Esillä nimittäin erittäin vaikea ja epämiellyttävä asia eli ns. Ottawan sopimus. 2003 SDP ja keskusta tekivät periaatepäätöksen maamiinat kieltävään sopimukseen liittymisestä ja nyt työn loppuun vienti on sitten meidän sylissä. Itse tekisi mieli viheltää peli poikki ja todeta, että väärään suuntaan mennään ja heikennämme maamme puolustuskykyä, mutta toisaalta jo lähes 10 vuoden ajan on tuon 2003 päätöksen jälkeen hankittu kalliita korvaavia järjestelmiä. En sitten tiedä mikä tässä järkevin vaihtoehto? Näyttää siltä, että juna on mennyt demarien ja keskustan johdolla kovaa ja jo liian pitkällekin. Katsotaan jos keksimme vielä jotain.

Nyt hetki työhuoneessa ja sitten Hämeen Kokoomuksen piirihallituksen kokoukseen. Kutsuin väkemme tänne eduskuntaan ja esillä tulevat asiat piirimme näkökulmasta.

 

 

Kommentit