Maanantai, 26.09.2011

Blogi, maanantaina 26.09.2011

Työllisyys on kysymys, joka on nyt päällimmäisenä kaikessa. Itseasiassa koko Euroopan talouskriisissäkin on kyse tästä. Siinä päätetään samalla myös meidän suomalaisen työllisyydestä. Jos Kreikka nyt ajautuu konkurssiin mitä jopa kaksi suomalaista oppositiopuoluetta jopa toivoo niin edessä on jotain aivan muuta Suomessakin kuin nykyinen kehitys. Nimittäin nyt vielä näyttää siltä, että työllisyyspolitiikkamme tuottaa tulosta ja työttömyys jatkaa laskua. Itseasiassa aivan tuoreimmissa tilastoissa tämä trendi on jopa vahvistunut ja työttömyys putosi jo 6,6 ptosenttiin. Tosin sekin tarkoittaa edelleen sitä, että 177 000 suomalaista on työttömänä. Kreikan konkurssi ja Euroopanlaajuinen lama nostaisi tämän moninkertaiseksi. Emme edes osaa arvioida millaisiin lukemiin. Siksi nyt pitää tehdäkin kaikki niin kotipesän eli Suomen talouden ja muunkin tervehdyttämiseksi, mutta myös määrätietoisesti pyrkiä tasoittamaan Euroopan taloutta ja pelata vähintäänkin aikaa.

Työllisiä oli elokuun alussa 30 000 enemmän kuin edellisvuotena eli toimet ovat oikeasti purreet. Eikä kyse ole siis ollut vain eläköitymisen tuomasta korjausliikkeestä. Työllisyysaste nousikin vuodentakaisesta lähes prosenttiyksikön 69.9%, mutta sekin on edelleen liian vähän nykymuotoisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi. Luvun pitäisi kivuta kohti 75% vaikka tiedämmekin, että suotuisassakin tuulessa se on nyt lähes tavoittamaton luku. Mutta pelko onkin siinä, että juuri taitettua lamaa seuraa uusi vielä kovempi lama ja silloin työttömyys räjähtää käsiimme ja käyrä piirtää monessa sen pelätyn tuplaveen (w) kuvion. Se näkyisi niin talouden kasvussa kuin sen myötä työttömyydessä ja kaikessa.

Nyt siis kannattaa todellakin tehdä kaikki sen eteen, että emme itse tapa hentoista talouskasvua. Tässä muuten tärkeässä roolissa on myös tulevat palkkaratkaisut. Toivotaan, että niissäkin löytyy malttia ja kauaskantoisuutta ja näköalaa. Onneksemme eilen jälleen pääministeri Jyrki Katainen lupasi valtiolta toimia jos tällainen yhteinen palkkamaltti löytyy. Vastineeksi valtio keventäisi työnverotusta ja ylläpitäisi ostovoimaa ja kotimaista kulutusta. Sitä me nyt tarvitsemme, mutta myös Euroopan vetovoimaa. Fakta on kuitenkin edelleen se, että taloudesta hyvin suuri osa on Eurooppa ja ennen muuta Euro-vetoista ja sitä kannattaa meidänkin toimin vaalia.

Haasteemme on edelleen pitkäaikaistyöttömyys jonka nujertamiseen ei työministeri Lauri Ihalainen ole ainakaan vielä löytänyt uusia lääkkeitä. Ja kiusaa tekee myös nuorisotyöttömyys. Näihin pitää tarttua nyt uusinkin keinoin ja tässä työssä on syytä antaa Ihalaiselle kaikki tuki. Epäonnistumiseen ei olisi varaa.

Nyt Ihalaisen pitääkin pystyä toimillaan ja esityksillään nostamaan työllisyysastetta ja pidentämään työuria. Itseasiassa olemme antaneet tälle vahvan tuen ja tavoitteen. Hallitusohjelmassamme emme tinkineet kunnianhimoisesta tavoitteestamme painaa työttömyys viiteen prosenttiin ja nostaa työllisyysastetta 72 prosenttiin. Mutta uutta lamaa ei tämä tavoite todellakaan kestä.

Työllisyyttä pyritään kohentamaan mm. työllistymistä tukevilla veroratkaisuilla ja aktiivisilla työvoimapoliittisilla toimenpiteillä. Työuria halutaan pidentää alusta, keskeltä ja lopusta.

 

Tänään suuntaakin puhumaan näistä aiheista aamusta heti Hämeenlinnaan. HäTY:n kansalaistapaaminen Hämeenlinnan torilla ja siellä puhumassa ja juttelemassa klo 11-12. 

Kello 15.30 juuri Hämeenlinnasta Riihimäen kautta kotiin. Päivä siis tänään Hämeenlinnassa maakunnan asioiden parissa. Aamusta ensin torille Hämeenlinnan Työsillan perinteiseen tapaamiseen ja jos eilen sääs suosi Poronpolulla niin tänäänkin se suosi torilla. Oikein aurinko lämmittikin hetken aikaa vielä. Mukavasti väkeä liikkeellä vaikka enemmänkin olisi torille toki sopinut ja teltallekin. Mutta koko ajan juttuseuraa ja monta sellaista jotka varta vasten tulivat tapaamaan ja terveisiä tuomaan. Osan viesti oli ihan sama kuin edellisenkin hallituksen aikaan. Silloin tosin he kaipasivat ja vaativat vasemmistoliittoa ja demareita hallitukseen. Kuulemma he hoitavat asiat kuntoon. No nyt kumpikin vasemmistopuolue on hallituksessa ja edelleen samat huolet heillä olivat. Ei siis heistäkään ollut kaikkien ongelmia korjaamaan.

No moni ymmärsi toki taloutemme vaikean tilanteen ja myös sen miten Euroopan ja maailman talous on vahvassa yhteydessä maahamme. Ja kun tässä samalla pystyi kertomaan, että Jyrki Kataisen johtama hallitus samaan aikaan kuitenkin parantaan 400 miljoonalla eurolla perusturvaa ja ohjaa 200 miljoonaa euroa lisää työttömyyden hoitoon ja vielä toisen 200 miljoonaa kohdentaa uudestaan tilanteen tarpeen mukaan niin kyllä aika moni oli tyytyväinenkin. Tämä siis tarkoittaa sitä, että ensi vuoden 2012 alussa työttömyysturvan peruspäiväraha ja työmarkkinatuki korotetaan 100 eurolla kuukaudessa. Ja samaan aikaan toimeentulotuen perusosaa korotetaan kuudella prosentilla ja lisäksi yksinhuoltajien toimeentulotuen korottamiseen kohdennetaan lisää rahaa viisi miljoonaa euroa. Yleistä asumistukea parannetaan. Perusomavastuu tarkistetaan alkamaan korotetun työmarkkinatuen määrästä. Omavastuita alennetaan kahdeksan prosenttia ja hyväksyttyjä enimmäisasumismenoja korotetaan 50 eurolla kuukaudessa.  Nämä ovat arvovalintoja tässä vaikeassakin talouden tilanteessa. En muuten muista minkään muun hallituksen koskaan tehneen tällaisia korjausliikkeitä varsinkin kun taloustilanne on erittäin haastava. Tämä kertoo Kataisen hallituksen vahvasta oikeudenmukaisuudesta ja vastuuntunnosta.

Mutta torilta sitten lounaan kautta Riihimäelle ja nyt Lopella. Hetki aikaa työpöydän ääressä ja illalla sitten Lopen Veteraanimatrikkelin kirjatoimikunnan kokoukseen. Kirjamme alkaa muuten pikkuhiljaa valmistua. Upea opus tulossa itsenäisyyspäiväksi.

Kello jo kohta yhdeksän. Tänään illalla parituntinen Lopen Veteraanimatrikkelin parissa. Hyvin työ etenee ja kirja valmistuu tulevaksi itsenäisyyspäiväksi teemalla ”Emme tienneet kun läksimme silloin kuka joskus palata voi”. Meidän kunnianosoitus tämä veteraanisukupolvelle aiemmin julkaisemamme Lotta- ja Suojeluskunta kirjan ohella. Muisto ei siis saa koskaan himmetä saa…

Huomenna jälleen eduskuntaan. Tehokas maakuntapäivä ja kotikuntapäivä takana ja huomenna jatkamme mm. roskaamislain valmistelua. Se tulee pian julki.

 

Kommentit