Tiistai, 27.01.2009

Blogi, tiistaina 27.01.2009

Aamupostissa julkaistu energiansäästöä ja kotitalouksien mahdollisuuksia käsittelevä kirjoitukseni on tuottanut useampia palautteita. Energiatalkoissa jokaisella iso rooli -kirjoitukseni löytyy tuolta Kynästä-osiosta täältäkin. Mutta kiitokset näistä palautteista ja erittäin hyvästä rakentavasta keskustelusta. Kiitos myös niissä esitetyistä uusistakin näkökulmista. Voin hyvin itse niiden jälkeen todeta onnistuneeni ja työtä tällä saralla on mukana jatkaa yhdessä.

Tänään tiistaina olen varannut koko päivän töille. Ensin täällä Lopella ja sitten Hämeenlinnassa ja illalla vielä Helsingissä. Katsotaan mitä päivä tuo tullessaan.

Nostin viime vuonna – maaliskuussa 2008 – esille laajasti koulujen oppilashuollon ongelmia. Nyt olen tyytyväinen kun uusi opetusministerimme Henna Virkkunen tarttuu aiheeseen josta muuten takapenkissä eduskunnassa hänenkin kanssaan jo silloin juttelimme. 17.3.2008 vaadin hallitukseltamme toimia toimia koulujen oppilashuollon ongelmien korjaamiseksi ja totesin, että ”kyse ei ole pelkästään resursseista vaan tärkeää on korjata myös lainsäädännön ongelmia”.
”Nykyiset salassapitosäännökset ovat ajalta ennen moniammatillista yhteistyötä. Tällä hetkellä salassapitosäännösten noudattaminen aiheuttaa käytännön ongelmia lasten ja nuorten asioihin ja ongelmiin puututtaessa”

Arki vain oli todistanut sen, että voimassaolevien salassapitosäännösten noudattaminen menee tänä päivänä lapsen ja nuoren etujen edelle ja itseasiassa näiden äärimmäisten tiukkojen salassapitosäädösten rikkomisen pelko estää monien asioiden tuomisen moniammatillisen oppilashuoltoryhmän käsiteltäväksi.

Totesin silloin myös, että ”tärkeintä on, että kaikki mahdollinen tieto on käytettävissä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ongelmien ilmetessä. Nyt salassapitolainsäädäntö vie aikaa ja heikentää toimien vaikuttavuutta. Asian käsittelu ja toimenpiteiden aloittaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on lapsenetu. Kyse on siis tiedonjakamisesta kasvatuksen ammattilaisten kesken. Heistä jokaisella on luonnollisesti salassapitovelvollisuus työn ulkopuolella. Tämä pitää luonnollisesti muistaa loppuun asti”. Samalla myös peräänkuulutin resurssitakuuta. On äärimmäisen tärkeää, että toimivien säädösten rinnalla on toimiva henkilöstä.

Mutta nyt siis opetusministerimme Henna Virkkunen on aiheeseen tarttunut ja homma etenee. Virkkunen totesi, että hänkin pitää oppilaan henkilötietojen käsittelyä, salassapitoa ja luovuttamista koskevia säännöksiä liian tiukkoina. Etelä-Suomen Sanomissa opetusministeri kommentoi tilannetta mm. toteamalla, että ”ongelmana on se, että koulussa työskentelevät eri ammattiryhmät eivät saa riittävästi tietoa oppilaiden kokonaistilanteesta”. Virkkunen totesikin, että nyt lakiin esitetään tarvittavia muutoksia. Niiden myötä opettajat, terveydenhoitajat ja koulukuraattorit tulevat saamaan nykyistä paremmin tietoa oppilaan tilanteesta ja voivat tätä kautta tukea aiempaa paremmin oppilaiden kasvua ja kehitystä. Juuri näin. Toimeen on tartuttu.

….

Tänään eduskuntaryhmämme varapuheenjohtaja Petteri Orpo nosti uudelleen esille lapsilisät ja ennen muuta kokoomuslaisen tärkeän tavoitteen eli niiden sitomisenj indeksiin. Olen harmissani, että sitä emme saaneet vielä tämän hallituksen ohjelmaan, mutta olen Orpon kanssa samaa mieltä, että nyt voisi olla todellakin vielä aiempaakin oikeampi aika tehdä tuo päätös. Linjatessaan lapsilisien indeksiin sitomisen kolmeen kohtaan Orpo on enemmän kuin oikeassa. Lpsiperheiden toimeentulon tukemisessa on nimen omaan juuri kyse perheiden taloudellisesta toimeentulosta, mutta nyt myös kulutusta tukevasta elvytyksestä sekä ennen muuta maamme hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta. Toivotaan, että saamme asialle riittävän kannatuksen.

Tyytyväinen täytyy myös olla keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakankaan puheeseen Kuntien uusi vuosikymmen seminaarissa. Rantakangas totesi kuntarakenteesta ja palveluiden turvaamisesta, että ”kysymys on hyvin yksinkertaisesta asiasta: Talouden perustaltaan riittävän vahvojen alueiden luomisesta vastaamaan peruspalvelujen järjestämisestä. Pitkässä juoksussa noin 20 000 asukkaan alueet eivät sellaisia ole”. On äärimmäisen tärkeää, että tämä tosiasia tunnustetaan yli puoluerajojen. Hartioiden tullee olla riittävän vahvat kantamaan vastuu lapsista ja ikäihmisistä ja lisäksi heistä joille ei normaalit peruspalvelut riitä. Paras-hankkeen kakkosvaiheelle on tarvetta ja sillä on jo kiire.

Mutta päivä siis pikku hiljaa jälleen pakettiin. Päivällä töiden lomassa kävin hakemassa Aspin Karelta koeajoon uusinta uutta olevan Mercedes-Benzin B-sarjalaisen maakaasuauton. Fantastinen kokemus ja enää ei kaasuautoa ostaessa tarvitse tinkiä mistään. Erinomainen auto kaikin puolin ja kun saamme vielä biokaasun markkinoille niin avot. Suosittelen. Ajelin autolla päivällä Riihimäen Merkoksen maakaasuaseman kautta Hämeenlinnaan Ylen Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyyn. Tänään olimme pöydässä kahdestaan Johannes Koskisen kanssa ja esillä vaalirahoitus sekä kuntatalous. Tänään nimittäin vaali- ja puoluerahoituksen uudistamista selvittänyt toimikunta jätti esityksensä oikeusministerille. Esitys tosin hyvin riitaisa eikä yhteisymmärrystä ole löytynyt. Olen itsekin esityksen kanssa eri mieltä. Lähinnä vaalirahoituksen katoista. On äärimmäisen tyhmää asettaa euromääräinen raja vaalirahoitukselle. Samaan aikaan emme voi kuitenkaan rajoittaa – eikä minusta pitäisikään – mm. naistenlehtien ja muun median osalle sitä haluavalle tarjoamaa ilmaista unelmahöttö-mainostilaa. Tämä tekee jo ehdokkaiden tilanteesta täysin epäoikeudenmukaisen. Jos tällaiseen vaalirahoituksen kattoon päädytään on eittämättä edessä se, että yhä enemmän valmiiksi tunnetut julkisuuden henkilöt valtaavat tilaa ehdokaslistoilta ja paikallispolitiikassa ja maakuntapolitiikassa ansioituneet eivät pärjää tässä kilpajuoksussa. Toinen ongelma on talkootyön hinnoittelu ja puhumattakaan mainospaikasta moottoritien varressa ladon seinässä. Ehkä toinen ehdokas joutuu tuon saman paikan ostamaan esimerkiksi Clear Channeliltä. Eikö siihenkin pidä antaa mahdollisuus? Minusta pitää.

Olen myös järkyttynyt siitä miten osa poliitikoista olisi rajaamassa tv-mainonnan pois vaaleista. Kannattaisi hieman tutkia mitä maksaa koko maan kattava täyspeitto lehtimainonnassa EU-vaaleissa. Ei ole edullista sekään. Uskoisin, että jopa tv:n kautta, kohdennettuna oikein, saavutetaan oman kohderyhmän äänestäjät vielä lehtiä edullisemminkin. Ja miksi poliitikkojen pitäisi sulkea pois jokin media-alan yritys esimerkiksi tv-kanava ja näin vääristää kilpailua. Minä en ymmärrä. Onko tv-alan yritys jollain tavalla huonompi kuin lehtialan. Minusta ei.

Mitä minä kannatan.

Minä kannatan kirjapitotasoista vaalirahailmoitusta. Kirjapitotasoista ilmoitusta missä näkyy tarkalleen tulot kuiteittain ja menot kuiteittain. Vaikka vielä tilintarkastajien kautta. Sitä minä kannatan. Se on ainoa ja oikea tapa tehdä vaalirahoituksesta avointa ja saada homma rehelliseksi ja kaikki kertomaan rahoituksensa. Näin ei käynyt esimerkiksi vielä tämän kohunkaan jälkeen kaikkien eduskuntavaalien valituiksi tulleiden kansanedustajienkaan kohdalla. Valitettavasti.

Mutta huomenna uusi työpäivä ja aamusta jo aikaisin Opetusministeriöön. Päivään siis mahtuu Valtion Liikuntaneuvosto ja työpäivä eduskunnassa ja yksi opetusministeri Henna Virkkusen vierasryhmän tapaaminen. Pitkä päivä siis luvassa, mutta yritän illalla ehtiä vielä ratsaillekin. Yritän.

Kommentit