Maanantai, 26.01.2009

Blogi, maanantaina 26.01.2009

Tänään maanantaina 26.1.2009 tulee kuluneeksi 90 vuotta kun neljä loppilaista vahvaa vaikuttajaa ja tekijää perustivat Lopen Kokoomuksen. 26.1.1919 Lauri A. Yrjö-Koskinen, Ossia Yrjö-Koskinen, Mikko Ilkka ja Aino Eskola allekirjoittivat perustamiskirjan jolla vaiherikas ja menestyksekäs historia sai Lopella alkunsa.

******************

Eilen illalla vielä innostuin hieman valmistelemaan tulevia asioita. Hämeen kokoomuksen puheenjohtajana työt ovat käynnistyneet myös heti tammikuusta ja paraikaa valmistelemme uuden järjestö- ja poliittisensihteerin valintaprosessia. Paikka tulee auki tällä viikolla ja toivotaan, että mielenkiintoinen ja haastava tehtävä herättää hyvää mielenkiintoa. Ainakin jo eilen parikin yhteydenottoa aiheen tiimoilta. Ne lupailevat hyvää. Olemme samalla vahvistamassa toimintaamme ennen muuta järjestötyön tekemiseen ja tukemiseen ja viime viikon järjestäytymiskokouksessa jo päätimmekin ensimmäisistä toimenpiteistä ja eilen myös näiden aiheiden ympärillä käytiin hyvää vaihtoa.

Mutta tänään maanantaina olen varannut jälleen koko päivän aamusta iltaan Lopen kunnalle ja kuntamme asioille. Tänään illalla uusi valtuustomme järjestäytyy ja uusi 35-valtuutetun kausi Lopella käynnistyy. Itselläni odotukset alkavalle valtuustokaudelle korkealla. Valtuustoon tuli runsaasti uutta verta ja ainakin minä odotan haastavassa tehtävässä ja tilanteessa näiltä uusilta erityisen paljon. Tärkeintä kuitenkin on se, että yhteistyö toimii ja pystymme tekemään tulevaisuuteen tähtääviä päätöksiä ilman lyhytnäköistä politikointia. Itse uskon, että tässä meillä on nyt mitä parhaimmat mahdollisuudet onnistua. Uusi valtuusto on myös ison työn edessä, kun ryhdymme heti kauden aluksi valmistelemaan kuntamme päästrategiaa ja sen myötä päivittää muita toimialakohtaisia strategioita. Mielenkiintoinen työsarka edessä johon olen itse varannut runsaasti aikaa. Tänään illalla siis ensin valtuustoryhmämme järjestäytymiskokous ja sen perään kello 18 alkaen valtuuston ensimmäinen kokous jonka avaa valtuustomme ikäpuheenjohtajana Elis Väänänen. Tervetuloa seuraamaan.

Puolustuspoliittinen selonteko on aiheuttanut jonkin verran keskustelua julkisuudessa ja hyvä niin. Häkämiehen ja Stubbin aikakaudella on näistäkin asioista saatu keskustella ja ennen muuta niiden oikeilla nimillä. Tämä on oikea linja ja sillä tullee jatkaa myös tulevaisuudessa. Ei ulkopolitiikka tai puolustuspolitiikka saa olla salaseurapuuhastelua ja aiheita joista vain muuta saa puhua ja hekin vain tietyillä sanoilla. Tarvitsemme näissäkin teemoissa rehellistä ja avointa 2010-luvun keskustelukulttuuria ja sitä olemme nyt myös saaneet.

Itse olen varsin tyytyväinen nyt julkistettuun puolustuspoliittiseen selontekoon. Selonteon peruslinja on tuttu ja vahva ja sen varaan on hyvä rakentaa uskottava puolustuskykymme tulevaisuudessakin. Mitään suuria linjan muutoksia se ei pidä sisällään, mutta on äärimmäisen hyvä linjaamaan tulevaisuutta hieman pidemmällekin. Äärimmäisen tärkeää on myös se, että pidämme yllä uskottavaa puolustusta myös määrärahallisesti. Nyt linjatun mukaan vuodesta 2011 lähtien puolustusbudjettiin tullee kahden prosentin vuotuinen korotus. Tämä paine on kiistaton ja välttämätön on sitten tulevaisuuden ratkaisut mitä tahansa. Itseasiassa tämä kahden prosentin korotus kattaa vain juuri ja juuri puolustusmateriaalin kallistumisen. Ilma korotusta ei puolutusvoimain komentajan mukaan ole edes mahdollista säilyttää puolustusvoimien nykyistä rauhan ajan rakennetta ja sodan ajan joukkokoonpanoja.

Myös linjaus Naton suhteen on minusta järkevä, avoin ja perusteltu. Selonteon mukaan ”on olemassa jatkossakin vahvoja perusteita harkita Suomen Nato-jäsenyyttä.” Eli Natoa ei tyrkytetä, mutta ei myöskään myrkytetä. Selonteossa aihetta käsitellään rehellisesti ja avoimesti ja myös kummastakin eri suunnasta. Ehkä peruslinja on aiempaa selkeämpi. Selonteko ei nytkään oleellisesti muuta maamme aiempaa kantaa ylläpitää Nato-jäsenyyttä mahdollisuutena. Mutta selonteossa on tosin vahvoja näkökantoja pohtia tätäkin avoimesti ja rehellisesti. Nato vaatii kuitenkin erittäin vahvaa yhteisymmärrystä niin hallitukselta, keskeisiltä ministereiltä ja presidentiltä, mutta ennen muuta myös kansalta ja siksi on aivan turha puhua että jotain tapahtuisi nyt kuluvan eduskuntakauden aikana. Asia on ajankohtainen aikaisintaan 2011 jälkeen.

2004 selonteossa Natosta todettiin seuraavasti ”Suomi seuraa jatkuvasti Naton muutoksen suuntaa, toimintakyvyn kehitystä ja järjestön kansainvälistä merkitystä. Liittokunnan jäsenyyden hakeminen säilyy Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan mahdollisuutena jatkossakin” ja nyt uudessa 2009 selonteossa muotoilu on tarkempi ja selkeämpi ja kuuluu näin: ”On olemassa jatkossakin vahvoja perusteita harkita Suomen Nato-jäsenyyttä. Laaja poliittinen yhteisymmärrys on välttämätöntä ja kansalaismielipiteen huomioiminen tärkeää mahdollisesta jäsenyydestä päätettäessä.”

On myös rehellistä, että Venäjää käsitellää selonteossa rehellisesti. Selonteossa tunnustetaan myös se tosiasia minkä viime vuosi näytti. Selonteossa todetaan, että ”Venäjä on valmis käyttämään sotilaallista voimaa intressiensä edistämiseen myös omien rajojensa ulkopuolella, kuten elokuussa 2008 kärjistynyt Georgian kriisi osoitti.” Ja tuo keskeinen peruslinja on kristallinkirkas. Tulevaisuudessakin ”Euroopan unionin jäsenyys on keskeisin osa Suomen turvallisuuspolitiikkaa. Suomen etujen mukaista on vahvistaa Euroopan unionin kansainvälistä roolia sekä unionin turvallisuutta.”

Olen kuitenkin vakuuttunut ja tyytyväinenkin että peruskeskustelu puolustuksestamme ja peruslinjoista jatkuu. Sen on tärkeää jatkua niin arjessa ja meidän kaikkien puheissa mutta myös nyt heti helmikuussa eduskunnassa kun ryhdymme tätä selontekoa läpikäymään. Itse uskon, että tulevaisuudessa Natokin nähdään aivan uudenlaisessa valossa.

….

Kello 21.55 ja juuri hetki sitten Lopen kotiin. Erityisen tunteikas ja hieno päivä takana. Lopen kokoomuksen 90-vuotispäivä sai arvoisensa kruunauksen kun sen historian suurin valtuustoryhmä aloitti työskentelynsä ja itse sain kunnian jatkaa yksimielisesti valtuustomme johdossa. Kokoomuslaisten vahvaa esiinmarssia vahvisti ehdottomasti myös Grönholmin Saijan valinta kunnanhallituksemme varapuheenjohtajaksi. Valtuuston kokous meni varsin nopeasti ja yksituumaisesti läpi. Vain käräjäoikeuden lautamiesasia jäi pöydällä tasa-arvo ja ikäpykälien täyttämiseksi, mutta sekin saataneen kuntoon jo seuraavassa kokouksessa.

Odotukseni tälle valtuustokaudella ovat todella korkealla. Meillä on kokoomuksessa koossa upea ja suuri joukko osaavia ja työhönsä sitoutuneita valtuutettuja ja sopivasti uutta ja sopivasti kokemusta. Uskon että tällä ryhmällä pääsemme vielä pitkälle ja myös läpi vaikeidenkin päätösten. Sitten oma lukunsa on myös uusi kunnanhallituksemme. Itse olin aikanaan erityisen iloinen kun kuulin, että keskustan Harri Nurmo nousee hallituksen johtoon. Olen aina pitänyt Haten tyylistä hoitaa kunnassa asioita ja keskustella suoraan ja rehdisti. Hän täyttää tärkeän paikan ja uskon ja toivon, että erinomaisesti. Myös uusi kunnanhallitus kokonaisuutena on mielenkiintoinen ja hyväälupaileva. Grönholmin Saija on varapuheenjohtaja ja tehnyt erinomaisen nousun kuntapolitiikassa ja myös Pyhälammin Eevan kokemus on äärimmäisen vankkaa ja sitä tarvitaan nyt näiden vuosien aikana. Ja Tarkkalan Pasi tuo erinomaista osaamista kuntamme käyttöön ja toivotaan, että uuttakin tuulta. Myös muiden puolueiden valinnat näyttävät hyviltä. Minulla odotukset erinomaisen korkealla vaikka haasteetkin äärimmäisen suuria. Ja silloin tarvitaan ehdottomasti vahvaa yhteishenkeä ja yhteistä tahtotilaa ja suuntaa. Työstä ei tällä saralla tule olemaan pulaa ja toivotaan, että oikeanlaisilla ratkaisuilla ei loppilaisillakaan. Jotain hyvää enteilee ainakin se, että tänään vahvistimme mm. suuren maakaupan Läyliäisistä mikä tuo sinne S-ryhmän Sale-ruokakaupan. Tällaisia juttuja tarvitsemme ja vaikka niiden tulo ei suoraan kunnan päätettävissä olekaan, mutta oikeanlaisella politiikalla voimme tätä kehitystä joko jatkaa tai hidastaa. Minulle valinta ei ole vaikea.

Tänään myös perustimme virallisesti Lopen kokoomuslaisen valtuustoryhmän. Ryhmäjohtoon valittiin Eeva Pyhälammi ja varapuheenjohtajaksi Kari Maunula. Valtuustoryhmän sihteerinä aloittaa Tiina Seppälä. Samalla myös valtuustoryhmä vahvisti lopullisesti luottamuspaikkajakomme nelivuotiskaudeksi osaltaan. Ennen tätä kaikkea jo takana tiukka kuntapäivä. Yksi hallituksen kokous, kunnanhallituksen kokous ja muutama neuvottelu. Siinä tarpeeksi yhdeksi maanantaiksi.

Hetki sitten sain myös tiedon Hausjärveltä, että Hikiän risteyksessä iso rekka oli ajautunut vaarallisesti ojaan. Tämä osaltaan viestittää jälleen meille kantatie 54:n vaarallisuudesta. Onneksi tällä kertaa ihmishengiltä vältyttiin ja toiseksi, että rekka oli lastattu todennäköisesti Isoverin tuottein. Tällä tiellä vielä joskus tullee tapahtumaan vakavia onnettomuuksia ja myös onnettomuus joka voi tuhota kymmenien tuhansien ihmisten juomavedet. Olen itse tehnyt asiasta lukuisia esityksiä niin ennen kansanedustaja uraani mm. tien peruskorjausten yhteydessä ja nyt myös eduskunnnassa ollessani. Oli silkkaa tyhmyyttä että aikanaan kun tielle rakennettiin maamme ensimmäiset keskikaiteelliset ohituskaistat ja itseasiassa minun esityksestä pitkät matka hirviaitaan niin samaan aikaan ja ns. kirkonkylän risteyksen kunnostuksen kanssa ei pohjavesisuojauksia laitettu kuntoon. Se on tikittävä aikapommi. Tien todella surkean yleisen kunnon ohella. Yksi tällainen hurja paikka on mm. Kaakkomäen notko johon yhdessä Keravan Petrin kanssa olen ollut esittämässä vähintäänkin yllättävästä jäätymisestä varoittavia merkkejä. Tosin niidenkin saanti näyttää tiehallinnolta olevan liikaa. Valitettavasti. Muutosta tarvitaan.

Kaiken tämän jälkeen kävin vielä sytyttämässä kynttilät Lopen kirkonmäelle. Yrjösakari Yrjö-Koskisen patsas on upealla paikalla kauniin kirkkomme juurella ja se oli hyvä paikka muistaa menneitä sukupolvia heidän tekemästään työstä kokoomuksen, Lopen kokoomuksen ja Lopen kunnan eteen. Muisto elää.

Kommentit