Tiistai, 26.07.2011

Blogi, tiistaina 26.07.2011

Oli odotettu asia, että meidän haja-asutusalueiden julkinen liikenne nousee jossain vaiheessa kunnolla otsikoihin ja nyt se tapahtui. Ja toivotaan, että tämä avaa nyt keskustelun maamme tilanteesta tästäkin näkökulmasta. On siis jotain hyvää hiljaisessa heinäkuussakin, vaikka tämä aihe ansaitsisikin suuremmankin huomion ja arvokeskustelunkin. Mutta hyvä, että edes nyt kuin ei milloinkaan.

STT kertoi siis meille maaseudun asukkaille ja pienten kaupunkien ja kaupunkiseutujen asukkaille enemmän kuin tutun uutisen. Linja-autoyritykset lopettavat kiihtyvällä tahdilla haja-asutusalueiden vakiovuoroja kannattamattomina. Itselleni aihe on enemmän kuin tuttu. Meillä Lopella ja Riihimäen seudulla vuoroja on karsittu kovalla kädellä ja tästä kesästä olisi tullut periaatteessa bussitonkin, jos emme kuntana olisi rientäneet apuun. Emme halunneet tehdä suoraa julkisen liikenteen tukea vaan teimme mallin jossa halusimme nuoriakin opettaa bussinkäyttöön. Näin ollen ostimme kunnalle julkisen liikenteen tukisummalla nuorten bussilippuja Loppi-Riihimäki -välille ja jaoimme ne kaikki yläkoululaisille käytettäväksi heinäkuussa koulujen loma-aikaan. Tämä turvasi työmatkaliikenteenkin kesällä ja pienellä summalla saimme aikaan kaksi kärpästä.

Itseasiassa moni ei tullut edes ajatelleeksi sitä, että jos olisimme antaneet bussiliikenteen loppua edes kesäkuukausiksi, niin kuntamme olisi hävinnyt selkeästi enemmän. Julkinen liikenne olisi korvaantunut omalla autolla ja myös verovähennys näin olisi muuttunut. Vaikutus kuntamme talouteen olisi ollut moninkertainen. No, me halusimme turvata myös kesäajan bussiliikenteen seutukunnallamme ja palautetta on tullut ja kiitostakin.

Mutta kyse on siis isommastakin murroksesta. Minusta oli virhe ja on edelleen virhe nostaa bussien polttoaineen verotusta. Kulut siis nousivat edelleen ja kun asiakkaita on muutenkin vähän niin hinnat nousevat ja asiakkaat vähenevät entisestään. Tämän jälkeen vuorot lopetetaan siis kannattamattomina. Haja-asutusalueilla monet ihmiset ovat tämän jälkeen ilman kulkuvälinettä sillä ei kaikilla suinkaan ole omaa autoa tai perheillä molemmille vanhemmille omaa autoa työssäkäyntiä varten. Siksi minusta nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, että myös meillä säilyisi edes nämä vähät liikennevuorot. Yksi tärkeä olisi se, että polttoaineen korotuksia ei enää bussiliikenteelle tulisi tai ne ainakin korvattaisiin täysimääräisesti tai jopa yli. Sama koskee myös kummipyöräliikennettä kuljetuspuolella, mutta en siihen tässä sen syvemmin mene. Mutta ajatus siis se, että nyt polttoaineverojakin korotettaessa huomioitaisiin niiden kokonaisvaikutus. Tehtäisiin siis ennen ratkaisuja kokonaisvaikutusten arviointi ja toimittaisiin sen mukaan.  Nimittäin niin se menee, että kun kerran vuoro loppuu niin emme sitä enää todennäköisesti koskaan takaisin saa.

STT:n mukaan 2005-2009 linja-autoliiton jäsenyritysten määrä putosi 40:llä ja samassa ajassa bussit vähenivät teillä yli 800:lla. Ja kaikki tietää mistä – maaseudulta, haja-asutusalueilta ja kaupunkien reuna-alueilta ja kehyskunnista. 

En ymmärrä, että liikenneministeriö on jatkamassa tätä kehitystä tulevaisuudessakin. LVM:n mukaan linja-autojen vakiovuoroliikenteestä karsitaan tulevina kahtena vuosikymmenenä suunnilleen kolmannes. Eniten vuoroja lakkautetaan Itä-Suomessa ja Pohjanmaalla, mutta myös muualla maaseudulla. Ja tämän tiedon mukaan monilta reiteiltä linja-autot häviävät kokonaan ja tämän jälkeen monissa kunnissa ajetaan vain koululaisvuoroja.

Hyväksymmekö me tämän kehityksen? Ymmärrän sen, että jos asiakkaita ei ole niin ei vuorojakaan ajeta, mutta nyt tässä tuntuu olevan jonkinlainen alasajon maku sen sijaan että yrittäjyyteen kannustettaisiin. Mitä tähän sanoo asiasta vastaava liikenneministeri. Hänkin tulee juuri näiltä alueilta, missä busseja lapset näkevät kohta enää automuseoissa.

Tiistai-päivää tällaisissa tunnelmissa. Aloitetaan työt koneella, mutta tällä kertaa täällä mökillä etänä. Monenlaista kuitenkin tehtävänä.

Tänään kotisivuillani rikkoutui jälleen yksi sadantuhannen raja. Nyt siis sivuilla jo yli 400 000 kävijää etusivun kautta ja päissä noin 400 joka parhaina päivinä yli 1000 blogin lukijaan. Keskiarvo taitaa olla jossain 600-800 paikkeilla. Kiitos teille kaikille blogini lukijoille ja jos jolla kulla tietoa, että olisit tuon 400 000 rajan rikkoja niin laitahan sähköpostia tai soittele. Palkinto odottaisi sinuakin.

Mutta päivä näin jälleen päätökseen. Monenlaista tuli tehtyä ja loppuviikoksi hankittua hieman lisääkin töitä. Eli nyt Neste Oil Rallyn selostusten lisäksi hoitelemme myös Jokimaan Historic EM:n liveselostukset. Aikalailla työntäyteinen viikonloppu siis edessä. Mutta hauskaa ja mukavaa harrastusta minulle tänä päivänä. Pääsee hieman hehkuttelemaan ja toivottavasti juhlistamaan myös suomalaista voittoa. Itse uskon, että Jari-Matti Latvala nappaa toisen voiton perättäin ja kärkikolmikkoon mahtunee myös toinenkin suomalainen. Toivoisin, että se olisi Mikkelin Jari Ketomaa. Se olisi unelma ja jackpot hyvälle kaverilleni ja lahjakkaalle kuskille. Se olisi sellainen näyttö, että oksat pois, mutta uskon, että siihen on mahdollisuudet. Mutta tottakai koko kärkiviisikko tulee olemaan huikean kova saavutus. Onhan mukana kolme Citroenia, joista kuka tahansa jopa voi voittaa kilpailun, toisena Fordissakin voittoon pystyvä Mikko Hirvonen ja kyllä kärkiviisikossa voi olla myös Henning Solberg ja myös Mini-kuskitkin. Mutta en nyt vielä veikkaustani koko kärkikolmikosta heitä, mutta torstaina sen teen Laajavuoressa kun selostukset aloitan. Mietitään siihen asti.

 

Kommentit