Maanantai, 25.07.2011

Blogi, maanantaina 25.07.2011

Heinäkuu taittumassa jo elokuuksi ja samalla myös politiikankin rintamalla alkaa pikku hiljaa heräily. Tänään Helsingin Sanomat julkaisi tuoreimman puoluegallupin ja kesäkuun trendi näyttää jatkuvan. Perussuomalaiset ja kokoomus hienoisessa nousussa tässä järjestyksessä ja samaan aikaan keskustan alamäki on entistä jyrkempi. Nyt HS:n kesä–heinäkuun mittauksessa keskustaa kannatti enää vain 13,7 prosenttia suomalaisista. Tässä laskua edelliseen mittaukseen peräti 0,8 prosenttia jälleen.

Gallup kuvaa hyvin tämän hetken poliittista tilannetta. Perussuomalaiset ovat jättäneet keskustan valtakunnan politiikassa oppositiossakin oppositioon. Tämä näkyy nyt siinä, että mediakin kysyy lähes asiaan kuin asiaan aina ensimmäisenä ja monesti myös ainoana perussuomalaisten mielipidettä. Soinilaiset siis vieneet mediassa keskustan oppositiopolitiikan tilan ja se näkyy sitten tietenkin palstamillimetreissä ja sen kautta siinä, että keskustasta ei puhuta toreilla ja turuilla vaihtoehtona vaan sen keskustelun paikan on ottanut perussuomalaiset.

Hallituksessa hienoisesti samanlainen tilanne ja se näkyy myös kannatuksissa. SDP on jäänyt selkeästi alle 20 prosentin kannatukseen ja samaan aikaan tilan on vienyt isoimmissa otsikoissa kokoomus. Tästä hyvänä esimerkkinä vaikkapa EU-politiikka, missä pääministeri Jyrki Katainen hoiti tärkeimmät neuvottelut talousasioissakin valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen tehdessä tilaa. 

Mielenkiintoinen tilanne siis niin hallituksessa kuin oppositiossakin. Näyttää siltä, että kummassakin tarvittaisiin vahvempaa kärkeä esiin. Tämä pelaa siis tilannetta keskustan sisällä entistä vahvemmin mediatilan itselleen vaikka väkisin ottavalle Mauri Pekkariselle. Nykyinen ryhmäpuheenjohtaja Kimmo Tiilikainen ei ole tätä näkyvyyttä saanut itselleen ja mielenkiintoista onkin nähdä kauanko mediahiljaisuutta keskustassa suostutaan ihmettelemään. Demareissakin samaa tilannetta. Nyt tosin Eero Heinäluoman kortit on visusti sivussa, kun hän puhemiehenä. Siltä paikalta ei arjen politiikkaan sovi sekaantua. Onkin mielenkiintoista nähdä kuka nyt ottaa valtatyhjiötä itselleen demareissa. Onhan se kuitenkin niin, että aina tuon tilan joku ottaa tahtoen tai tahtomattaan.

Politiikan syksystä tulee siis erittäin mielenkiintoinen ja oman lisävivahteensa siihen tuo myös kovaa vauhtia pienenevä vasemmistoliitto. HS-gallupissa puolue on menettänyt kannatustaan ja kysymys kuuluukin pieneneekö puolue nyt samassa suhteessa kuin eduskuntaryhmäkin erottamisten jälkeen. Vievätkö kaksi potkut saanutta kansanedustajaa myös ajatuksiaan tukevien kannatuksen toisaalle. Näin ainakin nyt näyttää käyvän.

Uusi viikko näin käyntiin. Tällä viikolla jo työt kutsuvat eli paras loma-aika näin takana. Eli vaikka eduskunnassa istunnot alkavatkin vasta syyskuun alussa niin tämä elokuu on jo aikalailla tiukkaa työaikaa. Loppukuusta yritän vielä pienen lomapyrähdyksen pitää, mutta sitä ennen monenlaista.

Tänään eduskunnan töiden pariin. Sitten hieman kirjoitustöitä ja iltapäivällä Hämeenlinnaan. Ja jos vaikka muutaman jutun Neste Rallynkin parissa ehtisin tänään tehdä.

Päivä näin valmiiksi. Kello 23.16 ja juuri hetki sitten Loppijärveltä niittotöistä takaisin rantaan. Aikamoinen alue tuli jälleen tänä naapurin kanssa siivotuksi ja vielä muutamana iltana pitää jatkaa. Näin saamme omat nurkkamme taas kuntoon ja täytyy kyllä todeta, että on upeasti järven vesi parantanut kun olemme niittäneet vuosia säännöllisesti ja myös rannassa ollut liikettä. Puhdasta kaunista hiekkaa.

Mutta päivä muuten tänään täydellisesti töiden parissa. Kirjoitustöitä ja rallin töitä eli hieman siis harrastusta ja enemmän sitten eduskuntaa. Iltapäivällä kävin vielä luovuttamassa verta Hämeenlinnan käynnin yhteydessä. Se oli sitten jo 73 kerta kun ojensin käteni. Voisin tässäkin heittää vielä kesähasteen. Ota sinäkin heinäkuun helleajan haaste vastaan ja käy luovuttamassa verta. Loma-aikana ja helleaikaan tarve on erityisen suuri. 

 

Kommentit