Sunnuntai, 24.07.2011

Blogi, sunnuntaina 24.07.2011

Tänään Lopen torilla Lopen Yrittäjien järjestämä Rompe- ja Toritapahtuma. Paljon siis vanhaa tavaraa ja osia ja vempaimia keräilijöille ja rakentelijoille. Tervetuloa siis Lopen kesätunnelmaan tänään kello 11 alkaen torillemme. Nähdään siellä!

….

Norjan tapahtumat ovat saaneet hieman lisää valaistusta ja kuulemma oikeudenkäynnin alussa murhaaja tullee kertomaan lisää. En tiedä, miten tuollaisen ”testamentin” kanssa pitäisi julkisuuden toimia, mutta varmasti hyvä, että jotain taustaa asiasta saadaan.

Asian käsittely on nostanut jälleen kovaan arvosteluun myös median toiminnan. Norjassa paikalliset lehdet ja mediatalot ovat saaneet niskoilleen kovan arvostelun kriisin ja tapahtuman uutisoinnista. Härskeimmillään toimittajat soittivat saarella olleille nuorille kesken joukkomurhan ja osa nuorista pelkääkin, että toimittajien puhelinsoitot piilossa olleille nuorille paljastivat osan murhaajalle. 

Nuoret ovatkin hyökänneet kovin sanoin median kimppuun ja vaatineet jopa anteeksipyyntöä tapahtuman ajan toiminnasta. Kysymys on kuulunut: ”Parahin media! Te idiootit. Mitä ajattelitte, kun soititte ihmisille, jotka pakenivat raskaasti aseistettua terroristia?” tai ””Haastan yleisradioyhtiö NRK:n pyytämään anteeksi puhelinsoittoaan, joka tuli minulle samalla hetkellä, kun piileskelin Utöyan saarella. Puhelu asetti minut suureen vaaraan”. 

Ja samaa arvostelua media on saanut myös itse tapahtuman jälkeisten päivien uutisoinnista tai itseasiassa tavasta hankkia näitä juttuja ja kuvia. ”Parvi paparazzeja odotteli hotellin ulkopuolella uhreja ja heidän omaisiaan. Eikö heillä ole mitään kunnioitusta?” Ja myös tanskalainen media on ihmetellyt naapurimaan toimittajien toimintaa toteamalla, että ””Nälkäinen media etsii silminnäkijöitä ja saattaa nuoret ihmiset hengenvaaraan samaan aikaan, kun 32-vuotias tappaa ainakin 84 lasta työväenpuolueen kesäleirillä”.

Olisiko tässä jälleen kerran paikka miettiä myös tapoja toimia tällaisissa tilanteissa? Hieman samanlaisia tuntemuksiahan oli esillä Suomen koulusurmien aikaan. Silloin ainakin härskeimmät toimijat olivat ulkomaiset tv-yhtiöt, mutta kyllä itse jäin miettimään myös oman mediamme toimintaa. Jos joku olisi tallentanut esimerkiksi kaiken, mitä muutaman lehden nettisivut Kauhajoen surman aikaan kertoi ja muutti ja kertoi niin koossa olisi aikamoinen kritiikitön uutiskokonaisuus. Siis kaikki, mitä kuultiin, kirjoitettiin ja julkaistiin ja juttuja sitten muutettiin kovalla tahdilla. En tiedä, mitä se palveli itse tapahtuman ollessa vielä kesken? Suurin piirtein julistaa osa kuolleiksi huhujen perusteella jne.

Aihetta myös tutkittiin Suomessa ja vaikka toimintatavat kai hieman muuttuivat Jokelasta Kauhajoelle niin tutkimus paljasti sen, että Kauhajoen koulusurmien silminnäkijät kokivat tiedotusvälineiden yhteydenotot yhtä stressaavina kuin Jokelan osalliset. Tässä yksi mielenkiintoinen tutkimus aiheesta: Kauhajoen Koulusurmat mediassa.

Pitäisikö näitä asioita miettiä ja pohtia myös lisää? Aika usein tällaisissa tapauksissa media syyllistää ensimmäisenä ampumaharrastajat ja metsästäjät. Yksi kestojuttu on se, että ”aseen saantia pitää vaikeuttaa”. Sen kommentin saa aina joltakulta. Mutta pitäisikö myös miettiä uutisointia ja tyyliä miten uutisia tehdään? 

Pahaa nimittäin pelkään, että nytkin Norjan joukkomurhaajan taustoituksia ja pian varmaan hänen tekojen ”testamenttiaankin” lukee moni ja onko sillä vaikutusta tulevaan? Onko itseasiassa tarpeen antaa tällaisen tekijän julkisuudessa kertoa tekojensa ”syitä”. Voiko olemassa olla muuta syytä kuin sairaus – vakavasti sairas ihminen. Nyt jo hänen asianajansa kertoi miehen pitäneen omia tekojaan julmina, mutta välttämättöminä. Ainakin koulusurmaajia osa näyttää netissä jopa ihannoivan. Se jo jonkinlaisen sairauden merkki?

Miten teidän mielestänne tällaisissa tapauksissa pitäisi median toimia? Onko tarpeellista julkaista kaikki, mitä tapahtumahetkellä käsiin saadaan? Onko tarpeen haastatella kaikkia vielä jopa tapahtuman ollessa päällä? Vai olisiko syytä ottaa opiksi itse kunkin.

….

Kello 20.16 ja hetki sitten Helsingistä kotiin. Piipahdin illansuussa Helsingissä eduskunnalla ja myös hieman asioilla. Ja hieman jälkitunnelmiakin maistelemassa Kimi Räikkösen ja Sebastien Loebin Citroen-vierailusta Espalla. Upea tapahtuma ja hyvää pr:ää motorsportille ja tulevan viikonlopun Neste Oil Rallylle. Mutta tänään siis oikeastaan pääosa päivästä Lopen torilla. Lopen Yrittäjien Rompe- ja markkinatapahtuma täytti Lopen torin viimeistä myyntipaikkaa myöten ja oli hienoa, kun jälleen myyjiä oli myös ns. OP-torin puolella. Muistan aikanaan, kun Kontron Onni veti Perunankukkapäiviä ja muissakin tapahtumissa tuo OP-tori oli tupaten täynnä ja aikamoisia markkinoita olivatkin. Toi jälleen näyttävyyttä markkinoille kirkonkylällekin päin ja moni kiittelikin myyjien määrää ja tarjontaa. Perinteinen toritapahtuma nimittäin sai kyllä todellakin toivottua eloa mm. Hämeen Sanomien kesäkiertueen ohjelmasta, Lopen Yrittäjien lavaohjelmasta ja myös rompetorista. Oma ”varastokin” täyttyi tänään hieman lisää vanhasta Mannerheimin aikanaan suomalaisille sotainvalideille teettämästä kävelykepistä tai yhdestä sellaisesta ja vanhasta lasistakin. Aina sitä jotain löytöjä tekee kun jaksaa penkoa. 

Päivän kohokohta oli puoliltapäivin, kun Yrittäjät julkistivat tämän vuoden Lopen Unikeon. Tällä kertaa tunnustuksen yrittäjien ja Lopen palveluiden eteen tehdystä työstä sai talousneuvos Tapio Mikkola. Onnistunut valinta ja miehen kädenjälki näkyy vahvasti loppilaisten arjessa edelleen ja tulevaisuudessakin mm. lukuisten talojen, rakennusten ja kauppojen muodossa, jotka aikanaan ”Tapsan valtakaudella” Lopelle Osuuspankin toimesta ja tuella rakennettiin. Ja nyt oloneuvoksenakin Tapsa on jatkanut aktiivisena toimijana Lopella ja myös siitä varmasti osaltaan tämä Unikeon yrittäjätunnustus tänään tuli. Tapsanlaisia tekijöitä ja vaikuttajia ja johtajia Loppi kaipaa tänään ja tulevaisuudessakin. Toivotaan, että sellaisia on.

Mutta kiitokset hienosta tapahtumasta Lopen Yrittäjille Jarmo Laukkasen johdolla. Tästä tapahtumasta voisi rakentua vieläkin mahtavampi kesän päätapahtuma. Voisiko ensi kesänä rompetoria laajentaa vaikkapa koko OP-torille ja vaikkapa aina kunnantalon takapihalle asti? Voisi syntyä aika upea kokonaisuus ja koko kirkonkylän täyttävä tapahtuma. Voisiko tällaista Lopen Yrittäjät pohtia?

Niin ja tästä voisi sitten nostaa jälleen kerran esille myös Lopen uuden katuajatuksenkin. Toimittaja ja loppilainen yrittäjä Kare Asphan aikanaan esitti, että Lopen kunnantalon ja kirjaston välistä voisi tehdä uuden kadun S-Marketille. Tietynlainen kävelykatu ja torikatukin. Sitä voisi hienosti hyödyntää tällaisissa suuremmissa markkinatapahtumissa myös torin lisäalueena. Ja niin kuin Asp visioi, voisi alueella olla katettuja parkkiruutuja, jotka sitten toimisivat myös katettuina markkinaruutuina. Minusta kehittämisen arvoinen idea ja tätä voisi vaikkapa yhteistuumin viedä eteenpäin. Mitä mieltä olisitte?

Muutama sananen vielä I love Loppijärvi -hankkeesta. Tempauksemme on saanut aivan mahtavan vastaanoton. Tänäänkin torilla monet tulivat kiittelemään työstä ja tuomaan uusia ideoitakin järven kunnostustöihin. Samaa viestiä oli tullut myös Laukkasen Jarmolle ja Majasalmen Juhalle. Rahaa on koossa jo mukavasti ja ensimmäisiä töitä sillä on tarkoitus Sajaniemen miesten Kuparisen Karin ja Pälsin Eskon toimesta tehdä jo tänä kesänä. Ja katsotaan sitten, jos muutkin toimijat rahaa tarvitsevat. Suurin lahjoitus tällä hetkellä jo 350 euroa. Kuljetusliike Numka eli Nummisen Kari antoi Loppijärvelle ison summan ja haastoi samalla summalla mukaan muut loppilaiset kuljetusyrittäjät. Ja mikä kuitenkin hienointa, on 20 euron pinssimme menneet erittäin hyvin kaupaksi ja se tavallisten Loppijärven ystävien työ ja tuki on sitä tärkeintä. Jos jokainen, joka tavalla tai toisella järvestämme nauttii, antaisi tuon parikymppisen vuodessa, niin sillä tekisimme jo ihmeitä. Ottakaapa siis bloginikin lukijat haaste vastaan ja tulkaa auttamaan kaunista järveämme.

 

 


Kommentit