Tiistai, 26.05.2009

Blogi, tiistaina 26.05.2009

Sofia Vikman on nousemassa kovaa vauhtia EU-vaalien läpimenijäspekulaatioissa. Enkä itse yhtään ihmettele. Tunnen Sofian Kokoomusopiskelijoiden kautta, mutta myös erittäin osaavana ja ahkerana toimijana eduskunnassa. Tuorein nosto Sofiasta oli YLE Uutisten politiikan toimituksen päällikön Olli Ainolan kirjoitus, missä hän käsitteli EU-vaaleja Taloustutkimuksen gallupin pohjalta ja totesi, että Sofia kisaa vahvasti Kokoomuksen peräti heti kolmannesta paikasta eurovaaleissa. Se olisi aivan fantastinen juttu ja tehdään sen eteen nyt työtä täysillä. Loppukiri on näissäkin vaaleissa tärkein. Itsellänikin kalenterissa vielä monenlaista ja monen EU-ehdokkaamme kanssa. Kierretään ja tehdään nyt jälleen maamme positiivisin kampanja yhdessä parhaiden ehdokkaiden kanssa. Uskon, että se tuo hyvän tuloksen.

Tänään kuitenkin päivä eduskunnassa. Aloitamme aamusta lakivaliokunnalla ja sitten tapaan Väestöliiton väkeä ja sivistysvaliokunnassa tarkoitus tänään työstää yliopistolakia kohti loppupistettään. Uskoisin, että siihen on jo tänään hyvät mahdollisuudet. Nyt kuitenkin auton nokka kohti Helsinkiä ja pylvästaloa.

….

Apua mikä päivä. Nyt ensimmäinen vartin tauko tai vajaa sellainen sekin. Lakivaliokunta, Väestöliiton vieraiden tapaaminen liittyen mm. nuorten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja niihin liittyviin oikeuskäytänteisiin, lakivaliokunnan työryhmä, YK:n pääsihteerin puheenvuoro istuntosalissa ja ensimmäinen yleiskeskustelu yliopistolaista sivistysvaliokunnassa jo takana. Siis aikamoinen rumba ja aiheesta toiseen.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moonin historiallinen puheenvuoro eduskuntamme 78 vuotisessa istuntosalissa oli mielenkiintoinen. Pääsihteeri puhui mm. ilmastonmuutoksen seurauksista ja siitä miten vakavaksi tilanne voi mennä meidän ihmisten, taloutemme ja koko maapallomme kannalta. Hän vaatikin vahvoja yhteisiä ja pikaisia toimia. Tätä varten onkin nyt kutsuttu koolle New Yorkiin maailman johtajat asiaa ratkomaan. Esillä puheessa oli myös maailman eri kriisit ja erityisesti nyt jälleen ajankohtainen Pohjois-Korea sekä sitten naisten asema maailmassa ja meidän mahdollisuus olla esimerkkinä tasa-arvoisuudesta maailmalle. Tosin meilläkin vielä paljon tehtävää puolin jos toisinkin. Mutta tässä lyhyesti puheesta ja nyt täysistuntoon EU-selonteon kimppuun.

….

Äärimmäisen mielenkiintoinen EU-keskustelu tänään eduskunnassa. Olin tyytyväinen, että keskusta otti nyt rohkeasti ja yksiselitteisesti kantaa Euroopan ruokapöytien kattausongelmaan. Keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt Markku Laukkanen ilmoitti yksiselitteisesti, että tulevaisuudessa VAIN pääministeri edustaa Suomea EU-johtajien kokouksissa. Olen täysin samaa mieltä keskustan kanssa siitä, että vain selkeällä johdolla maamme voi saada äänen kuuluviin Euroopassa. Se on yksi juttu, mikä tekee Pienestä Suuren. Myös oma puolueeni on jo pidempää linjannut samaan suuntaan eli pääministerin EU-johtajuuden vahvistamiseksi ja nyt näyttää siltä, että asia saadaan myös eteenpäin. Vanhanenhan otti myös asiaan kantaa ja vaati mm. perustuslakityöryhmää julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ratkomaan ongelmaa. Onhan todellakin hyvin muistissa miten Prahan huippukokouksessa menetimme puheenvuoromme, kun pääministerin lisäksi listalle oli tulossa myös presidentti. Kun emme itse tienneet kumpi puhuu niin Eurooppa päätti, että Ruotsi puhuu. Surullista.

Muutenkin hyvää Eurooppa-keskustelua ja todellakin voi ihmetellä sitä, että nyt vasta EU-poliitikastakin saatiin historian ensimmäinen linja-asiakirja eduskunnan käsittelyyn. Yksi hyvä osoitus siitä avoimesta ulkopoliitikan linjasta joka alkoi Kanervan johdolla ja jatkuu nyt Stubbin komennossa. Asioista saa keskustella ja jopa debattiin innostetaan ja kannustetaan. Nyt valmiiksi saatu ensimmäinen Eurooppa selonteko linjaa hyvin maamme tavoitteita vuoteen 2020 mennessä ja uskon, että sen kannssa on hyvä edetä ja kehittää sitä selontekomenettelyn normaalilla tavalla vuosien saatossa.

Kello nyt jo 22.32 ja juuri hetki sitten Sipoosta Eeron päiviltä kotiin. Huomenna aikainen herätys kokousten parissa. Nyt vielä hetki huomisten valiokunta-asioiden parissa ja sitten unta palloon.

Kommentit