Keskiviikko, 27.05.2009

Blogi, keskiviikkona 27.05.2009

Tänään se alkaa. On aika valita innokkain, tietävin ja taitavin edustaja Eurooppaan. Ennakkoäänestys nyt siis käyntiin ja aikaa äänestää ennakkoon joka arkipäivä ilta kahdeksaan ja lauantaina kymmenestä neljään. Niin ja päivissä aikaa aina ensi viikon tiistaihin asti. Sekin on hyvä muistaa, että tuon ennakkoäänen voi antaa ihan missä tahansa päin Suomea, mutta sitten varsinaisena vaalipäivänä äänestys tapahtuu vain omassa määrätyssä äänestyspaikassa. Siksikin tuo ennakkoäänestys joustava tapa hoitaa tärkeä tehtävä. Minä teen niin.

Olin erittäin tyytyväinen, että oman ammattiyhdistykseni OAJ:n lehti Opettaja-lehti nosti esille huolensa kuntien säästötoimenpiteistä. Helpolla unohtuu nimittäin koululaisten oikeus opetukseen. Lomautukset ja muut vastaavat kouluihin kohdistuvat säästötoimenpiteet hyvin usein rikkovat valtioneuvoston asetusta tuntijaosta ja luovat näin oikeuden vahingonkorvauksiin saamatta jääneestä opetuksesta. ”Perusopetuslain mukaan oppilailla on oikeus maksuttomaan opetukseen jokaisena koulupäivänä”. Kuntien leikkaukset näkyvät siis arjessa lomautuksina, mutta myös valinnaisaineiden vähenemisenä sekä mikä pahinta opetusryhmien kasvuna. Valvontaa ei pahemmin ole ja siksi valvojana onkin hyvä toimia teidän vanhempien. Älkää antako tällaisen tapahtua omassa kunnassanne.

Opettaja-lehdessä oli yksi minunkin käyttämä esimerkki jälleen kerran esillä. Se menee näin: ”Jos kunta leikkaa ensiluokkalaiselta yhden äidinkielen viikkotunnin, oppilas menettää 38 tuntia lukuvuodessa. Jos leikkaus on voimassa koko peruskouluajan, koulun päättäessään oppilas on saanut 342 tuntia vähemmän äidinkielen opetusta kuin naapurikunnan oppilas, jolta tunteja ei leikattu”. Miettikääpä sitä. Olen OAJ:n kanssa samaa mieltä, että ”koulutetut naisvaltaiset alat ansaitsevat kunnon palkan – eivät lomautuksia!”

Nyt eduskuntaa kohden. Lakivaliokunta, sivistysvaliokunta ja sitä rataa.

Saimme tänään erinomaisesti yliopistolakia eteenpäin ensin valiokunnassa ja sitten vielä hallituspuolueiden ryhmässä. Päivä siis mennyt tänään todellakin vain näiden eduskunnan keskeneräisten asioiden parissa niin sivissä kuin lakivaliokunnassakin. Nyt täysistunnossa ja illansuussa sitten kello 18 yritän ehtiä vielä Lasipalatsille Hei me pelataan ulkopolitiikkaa -tapahtumaan. Mukana pelaamassa eurovaaliehdokkaamme Heikki Kauppi, Anne Linnonmaa, Eija-Riitta Korhola ja Ukko Metsola ja laudalla varmasti tilaa meille kaikille. Jos täällä päin liikutte niin suunnaksi Lasipalatsi ehdottomasti.

Kommentit