Työrymä sai valmiiksi tuhatsivuisen esityksensä esitutkinta-, pakkokeino- ja poliisilainsäädännön uudistamista viime viikolla. Esitys on tuhti kokonaisuus, mutta yksi asia sieltä nouseen ehkä noin sivulauseena esille ja kummastuttaa. Kyse sanavapaudesta tai oikestaan sen kovasta rajoittamisesta. Työryhmä esittää, että poliisi voisi jo murtaa toimittajan lähdesuojan esitutkintavaiheessa. Asia lienee lähtenyt liikkeelle epäillyn Alpo Rusin vakoilujutun jälkimainingeista, mutta tuntuu kohtuullisen hurjalta. Olen vanhana toimittajana ehdottomasti sitä mieltä, että toimittajan ns. lähdesuoja on sanavapautemme ja erityisesti kriittisen ja tutkivan journalismimme, mutta myös länsimaisen demokratian peruskivi ja sen murtamiseen ei yksittäisen tapauksen innoittamana olisi syytä lähteä.
Olisi todella huolestuttavaa, että nykyistä lähdesuojaa lähdettäisiin murtamaan. Nykyisinhän lähdesuojan murtaminen vaatii todella raskaita epäilyjä rikoksesta, josta tuomio olisi vähintään kuusi vuotta vankeutta eli käytännössä ryöstöt, huumerikokset ja väkivaltarikokset lukeutuvat tähän kokonaisuuteen. Oikeudenkäynnissä lähdesuoja voidaan murtaa myös tapauksissa joissa rangaistavaksi säädettyjä salassapitovelvollisuuksiaon rikottu. Ja juuri tätä osaa haluttaisiin nyt työryhmän toimesta muuttaa. Itse en tähän minusta ylimitoitettuun malliin olisi lähdössä vaan pitäisi lähdesuojan nykyisellään. Katsotaan miten asia etenee. Perusteelliselle keskustelulle pitää nyt antaa tilaa.
Ilta-Sanomissa oli otsikko ”Hän on eduskunnan maailmanparantaja!”. Tunnustus menee ryhmämme konkarille, ministeri Pertti Salolaiselle, joka todellakin arvonimen ansaitsee. Salolainen palkittiin viikonloppuna eduskunnan aktiivisimpana maailmanparantajana eli ahkerimmin kehitysyhteistyötä ja reilua kauppapolitiikkaa puolustaneena edustajana Globbarit.fi -verkkosivun toimesta. Menestys tuli siis nimenomaan käytännön teoista, eikä pelkistä lupauksista. Onnittelut Pertsalla tästä tunnustuksesta.
Tänään uusi viikko alkuun. Tiukka ohjelma koko viikoksi suunniteltuna, mutta antaa olla – selviämme tästä. Nyt maakuntapäivän pariin.
***
Joskus tuo vänkääminen ja puurtaminen näyttää tuottavan tulostakin. Aamulehti kertoi, että nyt vihdoin ajoneuvohallintokeskus on tehnyt liikenne- ja viestintäministeriölle esityksen, jolla katsastuksen hintoja voitaisiin saada alaspäin ja kilpailua voitaisiin kehittää. Esityksessä lähdetään siitä, että katsastusyritykset voisivat keskittyä halutessaan joko kevyen tai raskaan kaluston katsastuksiin ja myös uusien henkilöautojen katsastusväliä ollaan harventamassa ja katsastusmiesten koulutusvaatimuksia lieventämistä. Lakiehdotus pitäisi tulla lähiaikoina tämän pohjalta.
Itse nostin aiheen keskusteluun jo reilu vuosi sitten talvella ja sitten 10.4.2008 eduskunnan kyselytunnilla. Totesin silloin: ”Henkilöautojen katsastustoiminta vapautettiin vuonna 94. Päätös oli sinänsä oikea, mutta tämän jälkeen kilpailu on jäänyt kuitenkin säädösten takia varsin vähäiseksi. Reilussa kymmenessä vuodessa hinnat ovat nousseet 150 prosenttia, ja tämän myötä katsastamattomien autojen määrä teillämme lisääntyy koko ajan. Kysyisin liikenneministeriltä: Mitä toimenpiteitä katsastusmaksujen rajun hintakierteen katkaisemiseksi hallitus voisi tehdä, ja millä alalle saataisiin lisää aitoa kilpailua?” Tästä pääsee silloiseen tiedotteeseeni aiheesta. Mutta pääasia siis nyt, että asia on etenemässä toivotulla tavalla. Hyvä niin ja kiitos.
….
Päivä tänään todellakin vauhdilla. Muutama isompi asia saatii eteenpäin ja muutamia seutukuntamme juttuja myös hieman liikahtamaan. Myös EU-vaalit tätäkin päivää työllistivät ja myös huomenna alkava eduskuntaviikko mikä pitää sisällään suurimpana asiana yliopistolain loppuun hiomisen. Huomenna piitäisi saada jo aikalailla hyvään malliin. Näin uskoisin. Mutta katsotaan.
Illansuussa sitten ehdin vielä hetkeksi mökillekin maalauspuuhiin ja sitten ratsastustunnille Vaahteramäen Ratsastuskoululle. Mukava tunti olikin estetreenien parissa. Tällaisessa säässä loppulenkki luonnossa kruunasi kesän ensimmäisen päivän.