Tiistai, 25.09.2007

Blogi, tiistaina 25.09.2007

Eilen julkistettiin ajoneuvoveroa pohtineen työryhmän esitys autojen hiilidioksidipäästöihin perustuvasta verotusmallista. Esitys lähteen siitä, että autokohtainen vero olisi 80 – 160 euroa vuodessa sen mukaan miten suuret auton päästöt ovat. Tuoreimpia autoja eli esityksen mukaan vuoden 2001 jälkeen rekisteröityjä autoja verotettaisiin päästöjen mukaan ja vanhempia autoja painon mukaan.

Hieman jos syvemmälle esitystä katsoo niin lähtöajatus on se, että alle 180 grammaa hiilidioksidia kilometrillä tuottavan auton verotus ei nousisi. Käytönnössä tämä tarkoittaa bensa-autoa mikä kuluttaa sadalla noin 7,5 litraa bensaa. Näiden vero säilyisi noin 130 eurossa vuodessa eli nykyisellään. Tämä päästö syntyy esimerkiksi bensiinikäyttöisellä autolla, jonka kulutus on noin 7,5 litraa sadalla kilometrilla. Alle 7,5 litraa satasella kuluttavien bensiiniautojen vuosimaksu ei siis ole nousemassa. Ajoneuvovero on tällä hetkellä noin 130 euroa vuodessa.

Uutissa kerrottiin, että vastaavasti suurikoneisen bensia Volvon S 80:n vero voisi jopa kaksinkertaistua vuotuinen ajoneuvovero voisi kaksinkertaistua. Esimerkiksi Toyotan piskuisen yksilitraisen bensa Aygon vero olisi vain 50 euroa ja isomman Auriksen 1,6-litraisen noin satasen. Auris on siis entinen Corolla. Miksiköhän sekin legendaarinen nimi piti vaihtaa. Minun ja monen muun ensimmäinen auto. No se ei tähän tietystikään kuulu.

AKEn selvityksen mukaan erityisesti vuosivero olisi se mikä laittaisi meidät autoilijat valitsemaan vähäpäästöisempiä autoja ja vastaavasti polttoaineverolla hillitään sitä, että ajokilometrit eivät samalla lisääntyisi ja sitä, että haluamme ostaa vähän kuluttaviakin autoja.

Tämä siis yksi mahdollinen malli, minkä tekivät työryhmä johon kuuluivat useamman ministeriön edustajat ja edustus myös Ajoneuvohallintokeskuksesta. Ehkä suunta on jotain tällaista ja tarkoitushan on, että uusi hallitus vie asiaan eteenpäin näin tai toisenlaisella mallilla niin, että siirtymäajan jälkeen ehkä vuonna 2010 uudistus olisi ajankohtainen. Työ paraikaa käynnissä ja etenee jo nyt syksyllä.

Omassa eduskuntavaalien ohjelmassa totesin näin: ” Henkilöautojen verotus pitäisi uudistaa muutenkin kokonaisuudessaan EU:n esittämään suuntaan kannustamaan ympäristöystävällisiin ja vähäpäästöisiin valintoihin. Uuden auton hankinnan yhteydessä perittävää autoveroa tulee laskea selvästi tai poistaa kokonaan ja verotuksen painopiste siirretään auton käytöstä vuosittain perittävään ajoneuvoveroon. Vuotuinen ajoneuvovero eli nk. käyttömaksu tulee porrastaa polttoaineen kulutuksen ja päästöjen perusteella.”

Eli suunta kutakuinkin juuri tuo.

Tänään eduskunnassa siis työt jatkuvat. Sivistysvaliokunta, opiskeluterveydenhuollon Sairaan hyvä hoito-kampanjan tiedotustilaisuus ja täysistunto. Tänään keskustelussa mm. tilatukilain muutos ja ainakin siitä tarkoitus puhua. Alueemme lehdissäkin asiaa käsittelin hieman kiireisellä aikataululla tosin, mutta hyviä yhteydenottoja on tullut ja katsotaan miten asia etenee ja onko mitään järkiratkaisua olemassa.

Puheenvuoroista kun tuli puhe niin tuo viime viikon muutamien uusien kansanedustajien tekemä kapinakirje Lipposen johdolla on aiheuttanut aika paljon keskustelua. Moni on kysellyt, että olenko mukana. No en ole eikä ole tarkoituskaan olla. Itse sain viime viikollakin todella hyvin puheenvuoroja ja niin kuin viime viikolla totesin perjantaina ei montaa puhujaa jonossakaan ollut. Vaatii vain sen, että viitsii ja haluaa istua suuressa salissa vielä tv-kameroiden sammuttuakin. Varmaan seuraava Lipposen kirje sitten vaatii jo sitä, että häntä on myös kuunneltava. 🙂 No vitsi vitsinä.

Nyt liikkeelle ja töihin…

Blogia siis luetaan. Tänään jo useammalta tullut viestiä legendaarisesta Corollosta. Tässä yksi: ”Perus-Corolla on edelleenkin Corolla neliovinen sedan- malli made in Japan, Viisioviset mallit muuttuivat nimelle Auris made in GB” Eli näinhän se juuri on. Mutta asia päätöistä muuten niiden kohdallakin ok. Anteeksi.

Aamulla ensin olimme aloittammassa opiskelijoiden Sairaan hyvä hoito -kampanjaa. Opiskelijoiden järjestöt haluavat nyt nostaa esille opiskelijaterveydenhuollon nykytilaa maassamme ja täysin aiheesta. Keskutan nuorin kansanedustaja Tuomo Puumala piti tilaisuudessa hyvän avauspuheenvuoron ja nosti esille juuri oikeat kipupisteet, mutta myös hallituksen toimet asian eteen. On nimittäin totta, että kansanterveyslaki antaa jo nyt opiskelijoille hyvän suojan tai oikeuden akuuttii terveydenhoitoon, sairaanhoitoon ja suun terveydenhuoltoon, mutta arki maassamme on toinen. Nyt järjestöt tällä kampanjalla myös haluvat ravistella kuntia ja oppilaitoksia ja uusilla sivuilla www.sairaanhyvahoito.fi on palauteosio missä toivotaan palautetta tilanteen toimimattomuudesta ja pompottelusta mistä esimerkkejä ja yhteydenottoja minuunkin tasaisesti. Uskon, että asia etenee. Pidetään siis ääntä.

Sitten vain pikainen lounas. Paperilautaset tomivat hyvin ja ruoka hyvää remontin keskelläkin. Sivistysvaliokunta nyt takana ja tänään esillä mm. Suomeen perustettava eurooppalainen koulu mikä avaa opiskelumahdollisuuksia maahamme tulevien Eu-virkamiesten lasten lisäksi myös maahanmuuttajille ja muuten kansainvälisille perheille. Erittäin hyvä hanke mikä etenee hyvää vauhtia niin, että alkuun pitäisi päästä jo ensi vuonna ja muutaman vuoden päästä koulu täydessä vauhdissa aina eskareista ylöspäin.

Nyt kahvin kautta isoon saliin. Käsittelyssä aivan äimistyttävä tilatukilaki. Aiheesta kirjoitinkin lehtiin ja mm. Hämeen Sanomat teki juttuni pohjalta hyvän uutisen. Katsotaan mitä saadaan aikaan. Tuo tekstini on tuolla tutussa Kynästä -osiossa.

….

Mielenkiintoinen salikeskustelu takana. Olin tyytyväinen, että meidän ryhmässä on halua turvata maanviljelijöiden etujen rinnalla myös maanomistajien etua. Näyttää siltä, että monelta tämä unohtuu. Tässä tuo minun puheenvuoroni isosta salista. En lähtenyt laki kohtia toistelemaan, sillä edelläni oli käytetty jo viitisen toista puheenvuoroa, mutta halusin nostaa esille käytännön esimerkin arkipäivästä. Ne usein tahtovat monelta politiikolta unohtua.

”Timo Heinonen /kok: Arvoisa puhemies! Tulin varmuuden vuoksi tänne korokkeelle, kun vielä uutena tuo ajan arviointi on vähän vaikeata. Entinen maatalousministeri Jari Koskinen minun mielestäni nosti tässä hyviä asioita esille. Tämä on maanviljelijöiden kysymys, mutta ennen muuta tämä on maanomistajakysymys, sitä ei pidä missään tapauksessa unohtaa. Esitys on vahvasti ristiriidassa perinteisen suomalaisen maanomistuksen periaatteen kanssa. Oma tupa, oma lupa -periaate on tässä nyt unohtumassa. Tilannetta käytetään Suomessa tällä hetkellä jopa hyväksi. Oikeutensa tukiin menettänyt maa on maatalouskäytössä arvotonta. Maalla ei tämän jälkeen ole kuin yksi ostaja tai yksi käyttäjä. Esimerkiksi tuoreessa Hämeen Sanomissa todetaan näin: Riihimäkeläinen Pentti Olkinuora antoi peltonsa vuokralle kymmenen vuotta sitten. ’Enpä silloin tiennyt, ettei vuokranantajalla ole mitään oikeuksia. Poliitikot möhlivät, ja nyt EU-lait menevät näköjään Suomen perustuslain edelle.’ Jos maanomistaja haluaa myydä peltonsa ilman tilatukioikeuksia, näkyy se Olkinuoran mukaan myyntihinnassa. Tilalla ei ole arvoa muille kuin oikeuksien haltijalle. Eikä vuokralaisia voi kilpailuttaa, sillä kukaan ei vuokraa, jos ei saa tukia, kiteyttää Olkinuora.” Näin tämän päivän Hämeen Sanomissa. Olisi syytä minusta, arvoisa puhemies, turvata suomalaisen maanomistajan oikeus omaan maahan myös taannehtivasti. On vaara, että tämän jälkeen ei suomalainen perusajatus, oma tupa, oma lupa, enää toteudu kaikkien suomalaisten osalta.”

Minusta ainoa oikeudenmukainen ratkaisu on se, että tilatuet seuraavat aina maan mukana eli palautuvat maanomistajalle vuokra-ajan päättyessä. Nykyisin onneksi asiaa hoidetaan sopimusteknisesti, mutta ihmeellistä, että moni esimerkiksi edellä mainitsemani maanviljelijä saisi osan mielestä niellä itse muiden tekemät virheet. Katsotaan miten asia etenee ja seurataan ja pidetään yhteyttä. Viimeksi asia todettiin perustuslaimme vastaiseksi ja kun perustuslaki ei ole muuttunut niin hauska nähdä mikä ratkaisu nyt 🙂 Yhteydenpidosta puheenollen kiitos myös tämän päivän sähgköposteista ja tekstareista tämän asian tiimoilta. Myös muutama puhelinsoitto. Eli ei aivan pieni asia.

Juuri pieneltä iltakävelyltä kotiin. Oli pakko tai siis oikeus käydä ulkoilemassa kun tällainen sää. Kahdeksantoista astetta ja muutenkin upea syysilta. Kiitos tästä. Huomenna liikuntapäivä eli aamusta ratsutallille ja sitten iltapäivällä täysistunto.

Kommentit