Maanantai, 24.09.2007

Blogi, maanantaina 24.09.2007

Uutiset kertoivat jälleen yhden tosiasian mikä maatamme uhkaa. Yksi syy ja tarve tehdä ratkaisuja. Uutisten mukaan esimerkiksi Helsingissä arvioidaan kymmenen vuoden kuluttua olevan noin 10 100 keskivaikeaa tai vaikeaa dementiaa sairastavaa vanhusta. Tämä on noin 2 000 enemmän kuin nyt ja määrä nousee vielä jyrkemmin vuoden 2020 jälkeen, kun suuret ikäluokat ovat kahdeksankymppisiä.

Tämä tarkoittaa nykyhoidon tasolla ja vaatimuksilla sitä, että esimerkiksi Helsingin pitää rakentaa rakentaa joka vuosi tästä eteenpäin noin 100 ympärivuorokautista hoitopaikkaa dementiasta kärsiville.

Selvityksen Helsingin kaupungille hoidon tarpeesta tehneet ylilääkäri Riitta Aejmelaeuksen ja professori Raimo Sulkava toteavat samalla, että monissa tapauksissa pienillä ennakkotoimilla voidaan laitoshoidon tarvetta viivyttää yli vuodella parhaimmillaan jopa 15 kuukaudella. Mm. hoidon seurantavastuuta esitetään selvityksessä säännölliseksi ja myös kilpailukykyinen palveluseteliä tarvitaan ja lisää tukea omaishoitajille. Myös lääketutkimuksela odotetaan viiden vuoden sisällä uusia ratkaisuja ongelmaan ja lisäksi selvityksessä muistutetaan, että dementiaa ehkäisevät myös fyysisen kunnon ylläpito, aivojen käyttö, kolesterolin ja verenpaineen aisoissa pitäminen sekä terveellinen ravinto.

En usko, että tilanne on kovinkaan erilainen muissakaan maamme kaupungeissa tai maaseudulla. On tärkeää, että huolehdimme nyt siitä, että osaavaa henkilökuntaa on riittävästi ja heillä inhilliset mahdollisuudet tehdä työtä ja työnvaativuuden mukainen palkka. Tarvitaan myös lääkäreitä ja juuri vanhustenhoitoon erikoistuneita lääkäreitä ja samaan aikaan emme saa siis unohtaa ennaltaehkäisevän työn merkitystä. Se vaatii rahaa, mutta on kuitenkin tulevaisuuden säästö. Sitä moni ei ymmärrä tai halua ymmärtää. Erikoisosaamisen varmistamiseksi tarvitsemme myös yhteistyötä yli kuntarajojen ympäri Suomen ja näin osaavia ja tekeviä käsiä saadaan enemmän käyttöön. Työ nimittäin tehdään juuri siellä missä vanhukset ovat ja sinne satsauksia tarvitaan. Toivotaan, että ensimmäinen hallituksen nyt vahvasti tukema palkkaratkaisu hyväksytään myös hoitajien osalta ja työ ja askeleet tasa-arvoisempia palkkoja kohden voi jatkua. On nimittäin tosiasia, vaikka nyt SDP:n Johannes Koskinen arvostelee hallitusta palkkaepätasa-arvosta niin se, että palkkaerot kasvoivat maassamme SDP:n valtakaudella – ainoa EU-maista. Nyt askelia toiseen suuntaa otetaan hallituksenkin tuella. Tämä työ ei hetkessä ratkea, mutta ei koskaan jos maassamme ei ole hallitusta jolla on tahtoa olla asiaa hoitamassa. Nyt sellainen hallitus on.

Tänään maakuntapäivä. Asialistalla paljon asioita mm. edellä puhutusta vanhustenhuollon asioista aina kuntayhteistyön muihin koukeroihin. Päivällä menen myös Hämeenlinnaan tapaamaan yhtä vaalikampanjani tärkeää puurtajaa ja uurastajaa. Irmeli joutui nopeasti kampanjan jälkeen keväällä selkäleikkaukseen ja kuntoutumista kiusanneet nyt muut vaivat. Alueemme kokoomuksen Grand Old Lady parantelee nyt selkää ja jalkoja – voimia ja jaksamista.

Illalla sitten vielä kunnan puheenjohtajisto.

Tänään päiväposti toi kirjeen Punaiselta Ristiltä Veripalvelusta. Luuydinluovuttajarekisteri kertoi, että jatkotutkimusten jälkeen he vapauttavat minut jatkotutkimuksista eikä luuydintäni nyt tarvitakaan aiemmin kerrotulle verisyöpäpotilaalle. Hänelle on joko löytynyt toinen luovuttaja lähipiiristä tai sitten siirto lykkääntyy tai peruuntuu potilaasta johtuvista syistä. Lisäverinäytteeni jäävät kuitenkin rekisteriin ja ehkä joskus toisella kerralla voi kutsu käydä. Toivotaan tietysti, että tarvetta ei tule, mutta jos niin on niin valmis olen. Ensimmäiseen kutsuu meni onneksi kymmenen vuotta ja voi olla että enää koskaan ei kutsua tule. Niinhän se olisi tietysti parempi jos ei tarvetta olisi.

Kiitos myös teille kaikille, jotka olette kaverini tyttären innostamana päättäneet liittyä nyt elintenluovuttajien joukkoon. Elinluovutuskortteja on useampi blogini lukija nyt täyttänyt ja näin liittynyt joukkoon valmiina auttamaan. Jos et vielä ole mukana niin lähdethän nyt. Voi lähettää kortin postitse kun laitatte osoitteen vaikkapa sähköpostilla timo.heinonen@eduskunta.fi. Lisätietoa löytyy netistä hyvästä osoitteesta http://www.lahjaelamalle.net/

….

Päivä siis vain itselle ja lähimmille. Päivällä ensin Hämeenlinnaan ja tapaamaan Irmeliä. Suklaata ja gerberoita ja aikaa. Oli mukava keskustella ja nähdä. Vaihtaa kuulumisia ja toivottaa voimia. Ajatukset mukana. Hämeenlinnassa myös pyörähdin hieman kaupoissa ja sitten Riihimäen Kulmiksen kautta Lopelle. Illalla sitten vielä kunnan puheenjohtajisto ja esillä jälleen kerran elinkeinopolitiikkaa, maapolitiikkaa, kaavoitusasioita ja myös kunnan ensi vuoden talousarvion teon tilanne. Niistä ei toistaiseksi enempää, mutta kerrotaan, kun tulevat julkisiksi.

Illalla vielä kummityttö Venlalle iltapalalle. Venla tosin olin ystävänsä Nellan ja Mikon kanssa sienimetsällä, mutta tee ja leipä maistui hyvin Feetun ja Eevankin kanssa. Tekikin hyvää tällainen rennompi päivä viime viikon jälkeen. Nyt taas patterit lähimmistä ladattuna huomenna valmiina jatkamaan töitä.

Kommentit