Tiistai, 24.07.2007

Blogi, tiistaina 24.07.2007

Aamupala juuri takana. Nyt istuskelen Imatran Valtionhotellin kivisellä terassilla ja nautin vielä kupin kahvia ja tuoremehun ja kohta suuntaamme automme kohti Savonlinnaa. Eilen siis Lappeenrannan linnoituksen ja maailman suurimman Hiekkalinnan kautta tänne Imatrankosken partaalle. Upea paikka tänään ja upea paikka historialtaankin.

Imatrankoski on ollut yksi maamme ensimmäisistä maailmanlaajuisista nähtävyyksistä mitä käytiin ihastelemassa eri puolilta maailmaa jo 1800-luvun lopulla ja ennen muuta tämän 1900-luvun alussa. Itseasiassa Euroopassa oli kaksi suurta nähtävyyttä Eiffel-torni ja Imatran koski. Jo vuonna 1772 keisarinna Katariina Suuri vieraili Imatralla. Viimevuosisadan vaihteessa Imatran koski oli Suomen suosituin matkailunähtävyys ja samaan aikaan palaneiden puutalojen tilalle rakennettiin 1903 jugend-tyylinen Imatran Valtionhotelli palvelemaan Pietarin ylimystöä ja mikä palvelee nytkin entisöitynä sotavuodet ja muut nähneenä meitä matkailijoita ja kosken ihailijoita. Upean kivilinnan on suunnitellut Usko Nyström ja alunperin linnan nimi oli Hötel De Cascade, mutta pian se suomennettiin Valtionhotelliksi. Vuonna 1929 koski valjastettiin pyörittämään seitsemää turbiinia ja nyt kesäaikaan joka ilta kello 19 pato avataan ja koski näyttää voimansa sadoille paikallaolijoille. Tämä vesivoimalaitos oli muuten aikanaan jopa Euroopankin suurin. Koskella on myös synkkää historiaa. Tarinat kertovat ainakin 94 ihmisen hypänneen koskeen.

Vielä täytyy ehdottomasti todeta kosken ympärille 1800-luvun puolivälissä rakennettu Suomen vanhin luonnonpuisto Kruununpuisto. Sen perusti aikanaan Venäjän keisari Nikolai I:n vuonna 1842. Alue jakaantuu Koski-, Pato-, Muinaisuoman- ja Valtionhotellin puistoon. Kannattaa käydä katsomassa.

Nyt kohti Savonlinnaan ja Olavinlinnaa.

Kommentit