Maanantai, 23.07.2007

Blogi, maanantaina 23.07.2007

Tänään Itä-Suomen kierrokselle. Aamusta suuntaamme kohti Imatraa muutaman välipysähdyksen kautta ja sitten alkuviikon ohjelmassa Lappeenranta ja Punkaharjun Retretti jne.

Tänään Aamu-Tv:n uutiset kertoivat, että pääministeri Matti Vanhanen on uusinut neuvonsa ja kehottanut hallituksen ministereitä olemaan vastaamatta mielipidetiedusteluihin. Vanhanen on toivonut, että ministerit eivät kommentoisi muiden ministeriöiden alaisuuteen kuuluvia asioita. Asia nousi esille viime viikolla kun Aamulehti oli kysynyt ministereiltä mielipiteitä Stasi-vakoojia koskevien tietojen julkistamisesta. Kuulemma vain kaksi ministeriä vastasi.

Vanhanen on ottanut käyttöön linjan minkä mukaan hallituksen ei pidä keskustella lehtien palstoilla keskeneräisistä asioista. Minusta asialla on puolensa. On hyvä, että asiat selvitetään ensin hallituspuolueiden kanssa, mutta linjan täytyy todellakin olla sellainen, että aikaa ja mahdollisuuksia hallituspuolueiden sisäisellekin keskustelulle jää. On hyvä, että asiat valmistellaan ja keskustellaan hyvin, mutta toki kansalaiskeskustelullekin on syytä antaa tilaa. Isommista muutoksista ja rakenteellisista uudistuksista on syytä käydä keskustelua – arvokeskustelua – pohtia eri vaihtoehdot huolella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että asiat pitää levittää lehtien palstoille ja myllyttää, vaan keskustella asiallisesti ja luottamuksellisesti eri vaihtoehdoista. Helpolla nimittäin käy niin kuin kävi päivähoitomaksukeskustelussa. Asian yksityiskohtia ei kerrottu vielä tässä vaiheessa julkisuuteen ja näin ollen syntyikin aikamoinen mekkala. Lopputulos oli sama – höystettyna vain turhanaikaisella lehtimetelillä.

Itse kannatan hyvinkin avointa ja keskustelevaa politiikkaa. Mielipiteille pitää antaa tilaa ja on tärkeää kuulla erilaisia vaihtoehtoja ja päätösten vaikutuksia ja ihmisten tuntemuksia jo valmisteluvaiheessa. Tämä on nuoralla tanssimista – taiteilemista – sen kanssa, että asiat pysyvät asioina ja valmistelu saa kuitenkin edetä hallitusti. Ei kuitenkaan ole tervettä tehdä työtä niin, että päätetyt asiat olisivat hyvinkin vahvasti kansalaismielipiteen vastaisia. Tämä ei tarkoita etteikö vaikeitakin asioita joskus jouduta päättämään ja joskus myös ehkä valtaväestön mielipiteen vastaisesti. Vaan sitä, että asioiden eri näkökulmat tulisi huomioiduksi. Itse usein käyn erilaisia keskusteluja kuntatasollakin yli puoluerajojen isoista asioista ja myös kuulen kahdenkeskisesti kuntalaisia, työntekijöitä ja eri alojen ammattilaisia ja palveluiden käyttäjiä. Kuuntelemista. Ne antavat pohjaa asioiden hallitulle eteenpäinviemiselle.

Niin mistä nyt Vanhasen linja nousi esille niin asiahan oli suomalaisia Stasi-vakoojia koskevan ns. Rosenholz-aineiston julkistaminen. Ulkoministeriöhän on linjannut tiedot jo avoimeksi, mutta ne ovat yhä suojelupoliisin hallussa. Itse kannatan kyseisen aineiston avaamista tutkimuskäyttöön. Toivotaan, että asiassa edetään.

Kommentit