Tiistai, 24.06.2008

Blogi, tiistaina 24.06.2008

Peruspalveluiden turvaamiseksi on moni kunta ja seutukunta ryhtynyt todenteolla sanoista tekoihin. Kuntaliiton mukaan 1,3 miljoonan suomalaisen perusterveydenhuolto järjestetään ylikunnallisesti ensi vuoden alusta lähtien. Kuntaliitosten lisäksi syntyy ainakin 29 yhteistoiminta-aluetta. Kaiken kaikkiaan yhteistoiminta-alueita on syntymässä 275 kunnan välille eli yhteensä 62 vuoteen 2013 mennessä. Väestöpohjaa ollaan siis laajentamassa ja vahvistamssa. Tällaisella yhteistoiminta-alueella on nimenomaan tarkoitus uudistaa toimintaa ja purkaa päällekkäisyyttä, mutta ennen muuta myös vastata koko ajan kovenevaan työntekijäkilpailuun. On nimittäin tosiasia, että varsinkin erityisosaamista on jo nyt lähes mahdoton löytää pieniin yksiköihin toimimaan ilman työyhteisön ja saman alan muiden ammattilaisten tukea. Ja pulaa on jo nyt tälläkin hetkellä hoitoalan henkilökunnasta.

Näillä kuntarajat rikkovilla alueilla tuotetaan ainakin kuntien perusterveydenhuolto, mutta myös monessa paikassa laajemminkin sosiaalipalveluita. Meillähän Riihimäen seutukunnalla on jo vuosikymmenten perinteet terveyskeskusyhteistyöstä perusterveydenhuollossa ja nyt ainakin maalaiskunnat ovat siirtämässä saman toimijan alaisuuteen myös vanhustenhoitoa. Meillähän on Lopella tällä hetkellä erittäin hyvin toimiva vanhustenhuolto, mutta tulevaisuuden haasteiden edessä olemme katsoneet tärkeäksi toiminnan vahvistamisen ja toivotaan, että terveyskeskuskuntayhtymämalli voisi edetä nyt sitten ilman Riihimäkeäkin. Näin uskon. On olemassa toki muitakin malleja, mutta ne rikkoisivat nyt jo toimivaa järjestelmää ja en itse niiden nimeen ole vannomassa.

Lähtökohtana on myös kunta- ja palvelurakenneuudistusta ohjaava puitelaki mikä määrää perusterveydenhuollon väestöpohjaksi noin 20 000 asukasta ja mukaan tullee liittää siihen läheisesti liittyvät sosiaalitoimen toiminnat. Itse en ole tulkinnut velvoitetta vanhustenhuoltoon ulottuvaksi, mutta muutkin perusteet ovat varsin vahvoja. Nyt julkitulleissa malleissa noin kolmanneksessa yhteistoiminta-alueelle siirretään koko sosiaalitoimi lasten päivähoitoa lukuunottamatta. Itse en tässä vaiheessa näin suurta remonttia vielä tarpeelliseksi näe. Mutta kaikkein tärkeintä on kuitenkin lopulta se miten voimme tarjota hyvät peruspalvelut asukkaillemme myös tulevaisuudessa. Se vaatii ennen muuta osaavaa henkilökuntaa, jonka hyvinvoinnista on tärkeintä huolehtia. Myös on tärkeää uudistaa toimintaa eikä ainoastaan rakenteita. Remontti on suuri mahdollisuus, mutta myös mahdollisuus hukata se.

Eilen saimme todella huolestuttavaa tietoa Vantaalta. Selvityksen mukaan vantaalaisista nuorista – yläkoululaisista – jopa 43 prosentti kertoi käyttävänsä alkoholia ja heistä jopa 35 prosenttia vähintään kaksi kertaa kuussa. Ja vielä huolestuttavampaa jos niin voi olla on se, että heistä 28 prosenttia kertoi juoneensa ensimmäiset kännit jo alakouluiässä. On siis ehdottomasti ryhdyttävä toimiin ja ennen muuta ennaltaehkäisevän työn roolia tulee miettiä Vantaalla, mutta myös muualla uudestaan. Onko yläkoulussa annettava valistus jo myöhässä?

….

Kello 21.52 ja hetki sitten Vaahteramäen Ratsutallilta kotiin. Kesällä tallilla ei ole ns. vakiotunteja ja nyt pääseekin kivasti ratsastamaan hieman speciaalia. Tänään Grönholmin Saijan kanssa kaksistaan tunnilla ja perushiontaa. Tekipä hyvää. Tänään saimme myös kesäkilpailumme kutsut valmiiksi ja pian on jälleen aika mitata mitä olemme vuodessa oppineet.

Tänään saimme jälleen yhden uuden ehdokkaan ja myös Riihimäelle. On ollut kiva huomata miten näitä yhteydenottoja tulee nykyisin monista eri kunnista ja Riihimäelle nyt viikon sisällä jo toinen. Katsotaan koska Riihimäellä ehdokkaita julkistetaan. Mielenkiintoinen ja kova lista siellä luvassa. Päivällä itseasiassa Riihimäellä asioilla kävinkin. Hieman kukkia Pekkalan mökille ja juoksevia asioita ja myös yritin katsastusaikaa saada. Hinnat ovat kovat niin kuin keväällä kannanotossani totesin ja jonot hurjat. Drive In -paikatkin menee aamusta heti tukkoon. Onneksi Hämeenlinnasta löytyi tilaa ja huomenna pääsen autoni vuositarkastamaan. Hinta lähellä kahdeksaa kymppiä. Tuo varsin paljon julkisuutta ja huomiota saanut kannanottoni ja huoleni katsastuksista löytyy Uutiset -sivulta. Se ajankohtainen edelleen vaikka sen ansiosta jo pientä liikehdintää onkin tapahtunut.

Suomalaisen Hiihdon doping -kohu paisuu hurjaa vauhtia. Entinen valmentaja Kari-Pekka Kyrö on kertonut paljon hurjia väitteitä 90-luvulta ja vuosien ajalta. Ensin ne tyrmättiin vain ”katkeroituneen valmentajan kostona”, mutta tänään puheet saaneet uutta katetta, kun väitteet ovat saaneet tukea muiden kommenteista. Maastohiihdon entinen lajipäällikkö Antti Leppävuori myönsi tänään, että Hiihtoliitto hankki Hemohesiä 2001 Lahden MM-kisoihin. Kova paljastus. Hiihtoliiton nykyinen toimitusjohtaja Jari Piirain totesi MTV3:lla, että ”Varmasti Kari-Pekka tietää hyvin mistä puhuu, koska on ollut päävalmentajana siinä toiminnan ytimessä. Sen 2001:n osalta hänen väittämänsä ovat varmasti aikalailla paikkansapitäviä.” Kova toteamus. Tänään myös Opetusministeriön dopingselvitystyöryhmän jäsen Tapio Kallio kertoi uskovansa Kyrön väitteitä EPO-hormonin käytöstä. Kova kommentti.

Nyt minusta – Valtion Liikuntaneuvoston jäsenenä – olisi aika ottaa kovemmat toimet käyttöön. Urheiluministerin on syytä laittaa käyntiin sellainen selvitys millä Hiihtoliiton rooli dopingin ympärillä selvitetään perusteellisesti aina kahdeksankymmentäluvulle asti. Jos nämä väitteet, että kauppoja on tehty kielletyistä aineista Hiihtoliiton kautta pitävät paikkansa niin varmasti on syytä tehdä perusteellinen tilintarkastus ja selvittää tämän tyyppinen liikenne. Hiihtoliitossa on nyt selvitettävä kaikkien keskeisten toimijoiden roolit tässä tapauksessa se koskee urheilijoiden lisäksi myös valmentajia, toimijoita ja luottamushenkilöitä. Nyt on aika toimia.

Myös toinen selvittelyä tarvitseva asia eteni tänään. Helsingin Hallinto-oikeus totesi, että ns. Tiitisen lista on julkaistava. Supo on määrätietoisesti kieltäytynyt paljastamasta listaa jolla on vajaa parikymmentä henkilöä joiden uskotaan olleen yhteydessä DDR:n tiedustelupalvelu Stasiin – eli mahdollisesti toimineen oman kotimaansa etua vastaan. Listan salaamista on perusteltu mm. vedoten valtion turvallisuuteen ja yksityisyyden suojaan. HO:n mukaan listan antaminen Nelosen sitä vaatineelle toimittajalle ja yleensä medialle ei vaaranna maamme turvallisuutta. Oikeuden mukaan listalla ei ole myöskään yksityisyyden suojan piiriin liittyviä salassa pidettäviä tietoja. Samalla oikeus tyrmäsi perustelut, että julkaisu leimaisi ihmisiä turhaan. Eikö se olisi syytä selvittää. Nyt liikkeellä vain huhuja henkilöistä. Ja onhan tuollaisen toiminnan selvittäminen myös keskeistä maamme kannalta. Vai liittyykö listaan sellaisia henkilöitä, että se on este julkaisemiselle? Itse toivon, että nyt on myös asian aika saada loppukäsittely. Maamme kannalta olisi keskeistä myös voida selvittää tämä vyyhti.

Kommentit