Tiistai, 24.04.2007

Blogi, tiistaina 24.04.2007

Tänään jälleen eduskuntapäivä ja alkaakin tiukka viikko. Tänään äänestämme puhemiehistä ja eduskunnan johtoon nousee Sauli Niinistö. Väliaikaisesti puhemiehen tehtävää hoitanut keskustan Timo Kalli siirtyy takaisin oman ryhmänsä puheenjohtajaksi. Niinistön seuraksi ensimmäiseksi varapuhemieheksi noussee keskustan Seppo Kääriäinen ja SDP:n Johanne Koskinen jatkaa toisena varapuhemiehenä. Samalla tänään myös keskustelu hallitusohjelmasta käynnistyy tänään. Käsittelylle on varattu loppuviikko ja perjantaina äänestämme sitten hallituksen luottamuksesta.

Tänään tuore puolustusministerimme Jyri Häkämies otti kantaa myös Suomen puolustukseen. Häkämies ei sulkisi pois vaihtoehtoa, jossa Suomi pyrkisi Naton jäseneksi, mutta lähtökohtaisesti Häkämies pitää yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaa, uskottavaa ja kansallista puolustusta Suomelle sopivimpana perusratkaisuna. Minusta erittäin hyvä linjaus. Itse puhuin koko eduskuntavaalikampanjani ajan sen puolesta, että meidän tulee säilyttää yleinen ja yhtenäinen asevelvollisuus tulevaisuudessakin. Se on pienen maamme korkean maanpuolustustahdon perusta tapahtuu sitten perusratkaisun suhteen mitä vaan.

Samalla Häkämies totesi, että päätöstä Suomen osallistumisesta Naton nopean toiminnan joukkoihin ei ole tehty. Häkämiehen mukaan on vain ilmaistu periaatteellinen valmius tutkia tätä vaihtoehtoa yhdessä Ruotsin kanssa.

Nyt kuitenkin Helsinkiin.

Uusi viikko eduskunnassa käynnistynyt tiukasti. Aamulla ensin kokoonnuimme nuorten alle 35-vuotiaiden kansanedustajien kanssa perustamaan uuden Eduskunnan Nuortenverkoston. Mukaan kutsuttiin siis kaikki alle 35-vuotiaat kansanedustajat ja tänään sovimme mm. ryhmän tavoitteista ja toimintatavoista. Samalla päätimme ottaa myös kantaa nuorten äänestysaktiivisuuden parantamiseksi ja ennen muuta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kannustamiseksi. Esille nousi esimerkinomaisina mm. ennakkoluuloton asenne erilaisia kokeiluja kohtaan. Emme ottaneet sen enempää kantaa ovat mitkä toimenpiteistä parhaimpia tms., mutta listasimme mm. äänestyspaikkojen viemisen nuorten lähelle mm. oppilaitoksiin ja ostoskeskuksiin, kokeiluluontoisena äänestysiän laskemisen ainakin joillain alueilla esimerkiksi kunnallisvaaleissa ja myös kokeiluna nettiäänestysten kokeilemisen erilaisissa vaaleissa. Asian kanssa voisi hyvin lähteä liikkeelle esimerkiksi yliopistojen vaaleista yms. Näitä asioita päätimme tänään esille nostaa ja tulevaisuudessa muutaman kerran kevätistuntokaudella ja muutaman kerran syysistuntokaudella on tarkoitus yhteen istua ja muuten tietysti pitää yhteyttä talossa. Minusta erittäin hyvä ja hieno asia, joka nyt saatiin todenteolla liikkeelle.

Nyt kirjoitustöihin. Työnalla muutama lehtikirjoitus ja ensimmäinen 7 minuutin puhe suureen saliin. Aiheeksi nostan perheet, opiskelun ja kasvatuksen sekä koulutuksen. Täysistunto käyntiin kello 14.00

Kello 21.33 ja juuri kotiin. Tänään aloitimme siis hallitusohjelman käsittelyn eduskunnassa. Täysistunnon aluksi suoritimme puhemiehen vaalin ja täytyy myöntää, että oli upea hetki kuunnella lähes 200 kertaa Sauli Niinistön nimi äänestyksen ääntenlaskennassa ja sitten saada todistaa hetkeä kun Niinistö asteli antamaan juhlallisen vakuutuksen ja aloitti työnsä puhemiehenä. Varapuhemieheksi valittiin Seppo Kääriäinen.

Tuosta äänestyksestä sellainen aika hauska yhteensattuma. Harvan maan parlamentissa kaksi mestaria tulee nimenhuudoissa peräkanaa. Meillä Marjo Matikainen-Kallström ja Juha Mieto. No tänään puhemiehen vaalissa mestareiden nimet huudettiin aakkosissa peräkanaa. Marjo meni edellä ja Mieto olisi pitänyt hieman kovempaa vauhtia uurnalle. No siinä Mieto tuumasi omalle upealla tyylillään: ”Latua”. Sai hymyt aikaan. Itse asiassa tänään istuin päivällä kahvillakin Mietaan kanssa ja täytyy sanoa, että ei aika käy pitkäksi. Siinä hiihdettiin ja käytiin pokaalit ja kisat läpi. Upea persoona.

Puhemiehen vaalien jälkeen pääministeri Matti Vanhanen esitteli hallitusohjelman ja toinen upea hetki oli käsillä kun Jyrki Katainen asteli ministerien aitioon yhdessä muiden ministerien kanssa. Tuntui hyvälle. Esittelyn jälkeen käynnistyi ohjelman käsittely ryhmäpuheenvuoroilla ja tämän jälkeen debatilla ja seitsemän minuutin kansanedustajien puheenvuoroilla. Oma puheenvuoroni on listalla 102:a ja se tarkoittaa, että seiskaminuuttiseni tulee todennäköisesti torstaina illalla. Niinpä niin. Katsotaan montako edustaja Heinosta on kuuntelemassa.

Hallitusohjelman käsittelyyn on varattu huomenna kaksitoista tuntia eli kymmenestä kymmeneen. Pitkä päivä edessä.

Kotimatkalla vielä poikkesin Sakon tehtailla Riihimäellä Lopen Ampumarata yhdistyksen vuosikokouksessa. Olen kunnan vuosikokousedustajana nyt jo ties monetta vuotta. Nyt kuitenkin kohta jo nukkumaan. Huomenna pitkä päivä.

Kommentit