Maanantai, 23.04.2007

Blogi, maanantaina 23.04.2007

Alkavalla viikolla osana kansainvälisen liikennepoliisijärjestön TISPOL:n valvontaoperaatiota myös Suomen poliisi valvoo tehostetusti ajonopeuksia koko maassa. Valvonnassa keskitytään erityisesti onnettomuusalttiisiin paikkoihin ja valvonnasta poliisi toivoo kerrottavan laajasti ennen muuta ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa. Jopa paikallisesta valvonnasta saa tietoa liikkuvasta poliisista.

Tällä viikolla vietetään lisäksi YK:n liikenneturvallisuusviikkoa ja Kansallinen veteraanipäivämme 27.4. on nyt myös EU:n liikenneturvallisuuspäivä. Tämän vuoden pääteemana koko viikon on nuorten liikenneturvallisuus.

Vauhdista ja liikenteestä tuli mieleeni hyvä ystäväni Emma Kimiläinen, joka toimisi hyvin tällaisen viikon suojelijanakin. Emmahan on 17-vuotias helsinkiläinen formulakuljettaja, joka on voittanut urallaan lähes kaiken ja edennyt määrätietoisesti eteenpäin kivenkovassa perinteisesti miesten maailmassa. Nyt viikonloppuna Emma aloitti uudessa Formula Radical -sarjassa Ruotsissa Stefan Johanssonin suojissa ja uuden oppimiseen meni jälleen totutun vähän aikaa. Emma oli sateisissa harjoituksissa nopein, aika-ajossa nopein, voitti ensimmäisen Radical-starttinsa ja ajoi sunnuntaina toisessa startissa kolmanneksi Sturupin radalla Malmön lähellä. Aivan uskomaton avaus kaudelle, joka vielä hieman jarruttelee Emma ulkomaanuraa. Luokka valittiin niin, että se on askel eteenpäin formula Fordin jälkeen, mutta kuitenkin lähellä Suomea niin, että Emma voi hoitaa lukionsa huolella ennen siirtymistä todennäköisesti joko Euroopan tai Amerikan radoille. Itse olen Emma seurannut reilusta kymmenvuotiaasta asti ja seuraan jatkossakin. Voin suositella.

Tänään omassa ohjelmassani Riihimäellä ensin kuntien ja kansanedustajien tapaaminen, sitten kunnanjohtajan tavoitekeskustelu ja illalla valtuustoryhmän kokous ja valtuusto. Valtuuston yhteydessä järjestämme lisäksi tiiviin infon kuntaliitosselvityksen etenemisestä ja PARAS-hankkeen nykytilasta.

….

Kello 21.02 ja juuri kotiin. Tänään siis ns. maakuntapäivä ja tiukka oli aikataulu nytkin. Aamulla ensin Päivi Räsäsen ja Risto Aution kanssa Riihimäen kaupungintalolle Riihimäen seudun kuntien tapaamiseen. Kävimme läpi uuden hallitusohjelman painotuksia ja vaikutuksia seutukunnallemme ja myös seutukuntamme toiveita ja ”edunvalvontatehtävää”. Keskeisinä esille nousi kuntatalous, liikenneasiat mm. pääradan kolmasraide, Riihimäen läntinen sisääntulotie, Kantatie 54:n perusparantaminen, mutta myös Klaukkalan ohikulkutie, millä on suuri merkitys erityisesti Lopen työmatkaliikenteelle pääkaupunkiseudulle. Esillä oli myös kouluhankkeiden valtionosuusasiat ja myös huoli sosiaalitoimen rakentamisen valtionosuuksista. Niille olisi suuri tarve tulevaisuudessa. Myös maakuntajako, Paras-hanke ja kuntaliitosselvitys ja palvelut nousivat odotetusti varsin laajasti esille. Tilaisuuden lopuksi sovimme, että jatkossa tapaamme kaksi kertaa vuodessa keväisin ja syksyisin – siis tuon luontaisen yhteydenpidon lisäksi mitä minun kohdalla viikoittain useammankin kerran valtuustonpuheenjohtajan ja talousaluetoimikunnan puheenjohtajan roolissa ja Räsäsen Päivilläkin valtuutettuna.

Riihimäeltä sitten Lopelle Sajaniemen Taidemäelle kiinteistökatselmukselle ja tämän jälkeen kunnanjohtajamme vuotuiseen tavoite- ja kehittämiskeskusteluun. Sitten tunnin tauko ja valtuustoryhmän kautta kunnanvaltuuston kokoukseen.

Kokousta ennen muistin näiden kotisivujen 50 000. kävijää Jani Kortströmiä ja 100 000. kävijää Aimo Alhoa Mirva Valvannon grafiikalla ja kokouksen aluksi sain itsekin lahjoja. Keskustan valtuustoryhmä Eeva Saharin ja Aimo Alhon johdolla luovutti minulle lahjaksi hevoskastanjan. SDP ja kokoomus muistivat kukkasin ja Vasemmistoliiton Vilho Tuomi nauratti väkeä. Ville onnitteli ja totesi, että ”Edellisen kerran kun Lopelta oli kansanedustaja niin hänen puolueensa loppui. Nyt saisi käydä samalla tavalla.” Pilke silmäkulmassa. Kiitokset muistamisesta.

Kokous sujui yhden pöydällepano äänestyksen jälkeen joutuisasti. Osa valtuutetuista olisi jättänyt seutukunnan henkilöstö- ja taloushallinnon yhteisjärjestelyn pöydälle. Äänestyksessä vain kolme valtuutettua oli pöydällepanon kannalla ja lopulta valtuusto päätti yksimielisesti jättäytyä hankkeen ulkopuolelle taloudellisen ja toiminnallisten näkökulmien takia. Kokouksen lopussa kävimme puolen tunnin ajan läpi kunta- ja palvelurakennehankkeen nykytilaa ja kuntaliitosselvityksen etenemisestä. Näin valtuusto tuli informoiduksi asioiden nykytilasta ja etenemisestä.

Valtuuston jälkeen puku pois ja hevoskastanjan istutukseen. Mökiltä aitan nurkalta taimelle löytyi suojaisa paikka. Järvenrannassa pakko etsiä hieman suojaa hieman kylmänaralle kastanjalle. Siellä keskustan lahjapuu nyt maassa. Lupaan pitää hyvää huolta.

Kommentit