Tiistai, 23.10.2007

Blogi, tiistaina 23.10.2007

Tänään saamme Eduskunnan suuressa salissa aivan oikein heti mahdollisimman pian keskustelumahdollisuuden EU:n Lissabonin sopimuksesta. Pääministeri antaa eduskunnalle ns. pääministerin ilmoituksen Lissabonissa pidetyn hallitustenvälisen konferenssin tuloksista eli käytännössä juuri EU:n uudistamissopimuksesta.

Tilanne on vaikea vaikkakin uusi Lissabonin sopimus on hyväksyttävä ja kannatettava. Samaan aikaan kuitenkin EU:n kanssa ns. 141-tuen neuvottelut ovat kesken ja maamme maatalous pahasti uhattuna. On noussut esille ajatus, että maamme ei ratifioisi perussopimusta ennen kuin maatalouden 141-tuen jatkosta päästään sopuun. Uhkaus on kova, mutta vaikutuksetkin ovat kovat. Nyt vuodenvaihteessa katkolla oleva maataloustuki pitäisi ratkaista parin viikon sisällä. Maatalousministerimme Sirkka-Liisa Anttila totesikin, että 141 tietynlainen kilpailutuki tulee säilymään niin pitkään kun maamme voi osoittaasäilyy niin maatalouden olevan vaikeampaa täällä kuin muualla. En sitten tiedä millaisia vakuutuksia tästä tarvitaan, kun ulos katsoo ja hieman tilastoja läpikäy niin luulisi asian selviävän. On täydellisen väärin väittää, että maamme olisi samassa asemassa Ruotsin kanssa – sekin ero selviää karttaan katsomalla. Tässäkin asiassa olisi syytä pitää mielessä tarkasti sijaintimme – niin kuin monessa muussakin.

Mutta EU:n maatalouskomissaari Mariann Fischer Boel on todennut, että aikanaa 141-tuki myönnettiin Suomelle 13 vuotta sitten väliaikaiseen tarkoitukseen ja nyt siitä on aika luopua. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli totesi, että Lissabonin sopimusta ja 141-tukea ei koplata. Mutta toisaalta voi kysyä mitä voitamme olemalla aina luokan kiltein oppilas? Olisi syytä toimia niin, että meillä olisi tällaisissa tilanteissa äiti ja isä – puolustamassa meidänkin näkemyksiä.

Tänään asia etenee ja tärkeää on löytää ratkaisu kumpaankin asiaan. EU:n perussopimuksen maamme tarvitsee siitä ei ole epäilystäkään, mutta niin tarvitaan myös 141-tuki. Pitää löytää sellainen ratkaisu jonka voimme hyväksyä – pitää selvittää 141-tuen taso, mahdollinen aleneminen ja sen kesto. Tämä on nyt tehtävä numero yksi maatalousministerillämme!

Tänään siis iso päivä Eduskunnassakin. Sivistysvaliokunta luonnollisesti, mutta isoimmat asiat nyt täysistunnon keskustelussa. Katsotaan miten asia etenee. Illalla vielä OSSI:n järjestämä Kehityssuunnitelma-tilaisuus Kansalaisinfossa aiheena Opetusministeriön kehityssuunnitelma ja sen jälkeen perinteiset lehdistöcocktailit Suomalaisella Klubilla.

….

Työt etenevät. Tänään sivistysvaliokunnassa aloitimme työtä mm. opintorahan ja vapaantulonrajojen korottamiseksi. Tärkeitä asioita jotka nyt sinivihreälle hallitukselle sellaisia jotka hoidetaan heti vaalikauden alussa kuntoon. Liian kauan opiskelijat ovatkin saaneet odottaa ja kuunnella vain puheita mm. edelliseltä hallitukselta ja sen kansanedustajilta. Nyt asia hoituu neljän puolueen yhteisellä tahdolla kuntoon ja tärkeää on minusta pitää asia esille edelleen nyt käynnistyvässä sopsiaaliturvan kokonaisuudistuksessakin. Kohta siirrymme suureen saliin ja tämä iltapäivä EU:asioiden parissa ja sitten Koulutuksen asioita OSSI:n Kesu-tilaisuudessa. Tiukka iltapäivä.

Ei kovinkaan ihmeellistä keskustelua syntynyt pääministerin Lissabonin -sopimuksen ilmoituksestakaan. Vanhanen esitteli hyvähkön neuvottelutuloksen ja toi myös aiheellisesti esille sen, että nyt ei ole mitään syytä sotkea keskenään tätä sopimusta ja auki olevaa 141-tukikysymystä. Itse en puheenvuoroa isossa salissa saanut. Olisin mielelläni esille nostanut uuden sopimuksen kohdan jossa puhutaan turvallisuusasioiden solidaarisuuslausekkeesta ja sen laajennuksesta. Idea siis periaatteessa se, että nyt jos ja kun tämä sopimus saadaan voimaan EU:ssa niin kukin maa saisi halutessaan muilta apua mikäli se joutuu terrori-iskun tai vastaavan katastrofin kohteeksi. Olisin mielelläni kuullut pääministeriltä ja paikalla olleelta ulkoministeri Ilkka Kanervalta hieman ajatuksia tästä ja sen sitovuudesta ja turvasta. Kanervan kanssa tosin juttusille pääsin tai taisin joutua. Kävin puhemiehen korokkeelta kysymyssä puheenvuoroa ja siitä sitten Kanerva nappasi hihasta kiinni. Hieman menin hämilleni ja kysyin pääministeriltä, että mistä saan puhua ulkoministerille. No Kanerva ojensi tuolia ja totesi… No antaa sen olla. Siinä sitten keskusteltiin. No minkäs nuorikansanedustaja siinä tekee, kun käsky käy. Niinpä.

Kohta alkaa Radio Hämeestä Politiikan Puhemylly. Aiheena tänään oli samainen Lissabonin sopimus ja 141-tukiasia. Aikalailla yhtenäinen kanta kaikilla alueemme kansanedustajilla yli puolue- ja hallitusrajankin. Itse korostin erityisesti sitä, että nyt pitää saada aikaan pysyvä tukiratkaisu, sillä on fakta, että maamme eteläosan maatalouden erityispiirteet eivät ole muuttuneet eivätkä muutu tulevaisuudessakaan. Ilman pysyvää ja varmaa tukijärjestelmää ei ole mahdollista maataloutta Etelä-Suomessa jatkaa eikä varsinkaan tehdä pitkän aikavälin suunnitelmia eikä investointeja, jotka ovat tämän päivän maataloudessa välttämättömiä. Tämän takia voimia ja kestävyyttä Sirkka-Liisa Anttilalle ja koko hallitukselle. Tässä työssä kaikki tuki nyt tarpeen. Viimeinen neuvottelu on lopulta Anttilan kaksintaistelu EU:n maatalouskomissaari Boelin kanssa ja silloin on näytön paikka.

Nyt jo nukkumaan menossa. Täysistunnon ja Popu:n eli Politiikan Puhemyllyn jälkeen osallistuin vielä Pikkuparlamentissä järjestettyyn Koulutuksen ja tutkimuksen ns. Kesu-ohjelman keskustelutilaisuuteen. Kansalaisinfo oli täynnä väkeä ja ajankohtainen ja tärkeä aihe todellakin kiinnosti koulutuksen ammattilaisia ja kansalaisia. Poliittinen valtiosihteerimme Heljä Misukka esitteli Kesun perusteellisesti ja kommenttipuheenvuoroissa saatiin näkökulma myös mm. OAJ:n suuntaan. Kaiken kaikkiaa mainio tilaisuus ja hyvä, että halua lausua mielipide isoon asiaan riittää. Nyt meillä jälleen koulutuksen ja sivistyksen puolella ministeri joka tekee työtä isolla sydämellä ja innolla ja lupa odottaakin jälleen paljon tälläkin saralla. Tälle paikalle saatiin ministeri joka oikeasti on kiinnostunut sivistysasioista laajasti eikä niin kuin joskus kierrätyksen kautta tietyllä tavalla väistyviä henkilöitä. Sivistys on asia mikä vaatii paloa ja Sarkomaalla sitä on.

Kansalaisinfosta suuntasimme sitten Suomalaiselle Klubille median ja lehdistön kanssa viettämään iltaa hyvän ruuan ja politiikan keskustelun parissa. Jälleen sali täynnä ja lukuisia hyviä keskusteluja. Ehkä mielenkiintoisimmat muutaman tv-toimittajan ja sitten keskustaa lähellä olevien ja oikeastaan yhden tukevankin lehden toimittajien kanssa. Mielenkiintoista. Nyt kuitenkin sänky jo odottaa. Huomisiin.

Kommentit