Tiistai, 23.06.2009

Blogi, tiistaina 23.06.2009

Upea heinäntekoilma. Kertakaikkiaan. Aurinko paistaa ja jo nyt ennen kahdeksaan mukavan lämminkin. Tänään nimittäin avaamme heinäkauden Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan ja Proagrian kanssa Lopella Kaakkolan tilalla. Kuulemma perinteisesti heinäkauden avauksessa on satanut, mutta tänä vuonna Lopella ei niin käy, mutta toisaalta tällaisella kelillä voi kyllä into olla kova mennä myös omille pelloille hommiin kun heinähommatkin ovat hieman kylmän kesän jälkeen myöhässä. Timotei siis odottaa vielä niittäjää. Mutta tänään siis aloitamme päivän Anita ja Pekka Kaakkokan tilalla Ourajientie 111 kello 9.30 ja ohjelma on mielenkiintoinen. Paljon nähtävää ja myös hieman kuultavaakin.

Tässä vielä päivän ohjelma tiivistettynä:

Ohjelma
klo 9.30Kokoontuminen tilakeskukseen
Laatuheinärenkaan ja yhteistyökumppaneiden osastot esittäytyvät

klo 10.00
Tilaisuuden avaus Puheenjohtaja Aleksis Kyrö, Etelä-Suomen Laatuheinärengas

Klo 10.15
Heinäkauden 2009 avaa kansanedustaja ja hevosharrastaja Timo Heinonen Lopelta. Vuoden 2009 heinämiehen julkistaminen; heinähangon luovuttaa heinämies 2009, tutkija Susanna Särkijärvi, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT

klo 11.00
Heinäkahvit, tarjoilu

Ohjelmaa

klo 12.00 Tutustuminen Kaakkolan heinäntuotantotilaan
– tilan heinäntuotanto
– koneellistaminen
– latokuivuri
– erikokoiset kanttipaalit
– ruokintarobotti
– islanninhevosten erikoistarvikekauppa
– hevosten rehut ja aitatarvikkeet
– hevoskasvatusta, tilalla noin 40 islanninhevosta
– islanninhevosten esittelyä; viime vuoden kaksinkertainen Suomen mestari Annika Kyrklund toimii tilan yhteydessä

Yhteistyökumppaneiden osastot joilla uutuuksien esittelyä ym.

klo 14.00 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa mukaan!

Kohta siis Kaakkolaan suunta ja upeaan heinäpäivään. Tuo Kirjoittajavieras -kirjoitukseni liittyen lohiin ja erityisesti Saimaannorppaan on saanut erinomaisen vastaanoton. Oikeastaan ainostaan maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on hyökännyt minusta hieman asiattomallakin tavalla kirjoitustani vastaan, mutta muuten palaute ollut erinomaista. Olen saanut mm. tarinoita siitä mitä on tapahtunut, mitä pitäisi tehdä, miksi asiasta ministerin tapaan vaietaan ja myös kannustuksia ja kiitoksia siitä, että olen julkisesti uskaltanut tarttua arkaankin aiheeseen. Niin kuin kirjoituksessani totesin nettikeskustelua lainaten ”Miten joku voi edes laittaa verkkokalastuksen kokonaisen lajin säilymisen edelle?” Toistan sen tänään täälläkin ja lupaan jatkaa työtä tämän lajin tulevaisuuden turvaamiseksi. Helsingin Sanomat totesi mm. hyvin 4.4.2009: ” Maailmassa on vain yksi eläinlaji, jonka säilymisestä suomalaiset yksin ovat vastuussa. Se on saimaannorppa.” Ja minä olen siis sitä mieltä, että me ihmisit olemme syyllisiä siihen, että norppakantamme on tällainen mikä se nyt on. Siksi minusta meillä on myös vastuu siitä, että laji pelastetaan. Jos tätä ratkaisua ei tee suomalaiset niin toivon monen muun tapaan, että ratkaisun tekee EU-komissio, jonka puoleen asiassa on jo käännytty. Siksi en ole valmis lannistumaan edes ministerin taholta tulleen lähes tyhmäksi ja typeräksi nimittelyn edessä vaan jatkan työtä.

….

Hieno tuoreen heinän tuoksuinen päivä takana. Aamusta heti Kaakkolan tilalle ja siellä sitten Heinäkauden virallinen avaus. Sain tänä vuonna kunnian pitää avauspuheen heinätöille ja mikäs tällaisessa säässä olikaan toivottaa hyvää työtä ja laadukasta heinää. Itseasiassa siinä mielessä erikoinen tilaisuus, että tällä kertaa liian hyvä ilma tapahtumalle – eli moni tuttu heinäntekijä oli tänään pelloilla eikä pellon laidalla. Mutta meille upea tilaisuus ja paljon nähtävää ja koettavaa niin heinätöistä, mutta myös islanninhevosista ja mm. Olli-sähköpaimentuotteiden uutuuksista. Ja tottakai myös hevosalan muistakin tuotteista ja uutuuksista mm. Vudekan mainioista kirjoista. Hauska oli muuten katsella miehiä ja naisia ja sitä miten heitä poltteli päästä heinähommiin. Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan puheenjohtaja Aleksis Kyrö kertoikin miten ystäviä ja tuttuja mm. Helsingistä on tulossa tällä viikolla Orimattilaan heidän tilalle perinteiseen heinäntekoon. Suuri tila lehmiä ja hevosia ja laadukasta heinää siis tarvitaan kuivaheinänä kesän ensimmäinen sato ja toinen ja ehkä kolmaskin sitten rehuna. Olivat kovin tyytyväisiä nyt säihin ja heinän laatuunkin ja kuulemma jos nyt nappi vuosi heinäntuotannossa niin se auttaa yli yhden huonommankin vuoden.

Hieman tänäänkin kotikunnankin asiat työllistivät ja muutama puhelu vielä eilisen kunnanhallituksenkin asioista. Mutta pikku hiljaa hiljenee kuntammekin kesän viettoon. Hienoa kesänviettoa tarjosi myös tänään rakas Loppijärvemmekin. Ystävien kanssa seilailimme illansuussa helteisellä järvellä ja ihastelimme aurinkoisia rantoja ja kimaltevaa veden pintaa. Tästä sainkin mainion aasin sillan Loppijärven Ystävien haastekampanjaan. Minna Tervonen on ideoinut keräyksen missä haasteen muodossa innostamme ihmisiä mukaan järvemme kunnostustalkoisiin. Tänä vuonna rahat menevät hoitoniittoihin ja itse olen ollut hanketta Minnan kanssa alusta asti junailemassakin. Haaste on otettu vastaan ja kotirantamme oman niiton lisäksi rahaa myös yhteiseen pussiin laitettu. Niin ja myös uusia haasteita on laitettu eteenpäin ja tänään kuulin mm. Laukkasen Jarmonkin vastanneen haasteeseen ja haastaneen Sajaniemen puolen väkeä mukaan sekä luonnollisesti Lopen Yrittäjien hallituksen.

Kunnanhallituksen väestä haasteeseen on vastannut myös Harri Korhonen, joka haastoi mukaan Pauli Riennon, Hannu Heinosen ja Leena Virtasen. Myös Vihreiden valtuutettu Marika Tudeer on haasteeseen jo vastannut ja minun haastamista Järvisen Tomppa joka haastoi nyt mukaan Tuomas Pietilän, Jussi Kuosmasen, Markku von Hertzenin, Esko Honkalan, Markku Ahlqvistin, Helge Joutsin ja Juha-Matti Valosen.

Niin ja laitetaan tännekin vielä tuo tieto miten haasteeseen voi vastata. Eli yhteys vain Minna Tervoseen 040-846 4278 tai sähköpostilla minna.tervonen@pp1.inet.fi ja maksun voi suorittaa Loppijärven Ystävien tilille 126450-19867 ja viestikohtaan vain ”haaste” ja omanimi. Keräyslupa on 8090/300/09. Lähdehän sinäkin mukaan auttamaan yhtä kaunista järveä olemaan kaunis myös lapsillemme.

Kommentit