Maanantai, 22.06.2009

Blogi, maanantaina 22.06.2009

Näyttää se kesäkin tulevan heti keskikesän juhlan jälkeen. Todella kaunis ja tunnelmainen aamu Pekkalan mökillä. Aloitinkin tässä työpäivän järveä katsellen ja illan kunnanhallituksen kokousasioita lueskellen. Sellainen mukava tasapaino näihin kahteen. Tänään kunnanhallituksessa linjaamme hieman ensi vuoden taloutta. Tulemme antamaan ohjeet hallintokunnille budjetinlaadintaa varten ja näyttää siltä, että joudumme etenemään hyvinkin tiukalla ja niukalla linjalla. Nyt onneksi näyttää siltä, että aikalailla laaja ja yhteinen näkemys meillä tilanteestamme ja käymissämme neuvotteluissa on yhteinen tahtotila löytynyt aikalailla helposti. Olen myös tyytyväinen, että viime viikon kunnanvaltuustossamme tehtiin aloite palvelusetelin käyttöönottamiseksi myös Lopella. Kunnanhallituksen varapuheenjohtaja ja valtuutettumme Saija Grönholm teki ryhmäaloitteemme ja tavoitteenamme se, että jo ensi vuonna voisimme hieman keventää palvelutaakkaa myös tällä vaihtoehtoisella tavalla tarjota palveluita kuntalaisille. Niille jotka haluavat tällaista mahdollisuutta hyödyntää. Olemme kokoomuksessa aktiivisesti olleet Lopellakin edesauttamassa ja viemässä eteenpäin näitä vaihtoehtoisiakin tapoja palvelutuotannossa ja mm. johdollamme liikkeelle lähtenyt lasten kotihoidon ns. Loppi-lisä on saanut erinomaisen vastaanoton puhumattakaan omaishoidontuen toimista. Kiitos niistä kuuluu hyvinkin pitkälle Antti Rusille, joka on määrätietoisesti ollut näitä palvelumalleja kehittämässä ja eteenpäin viemässä.

Mielenkiinnolla olen myös seurannut vaalirahakohua. Tapahtumasarja saa aina vaan erikoisempia piirteitä tekstiviesteineen ja sähköposteineen. Itse toivon, että pääministeri saisi nyt jo työrauhan ja voisi keskittyä hallituksemme johtamiseen. Tuleva syksy tulee olemaan erittäin vaativa ja raskaskin talouden ollessa tällaisessa asennossa. On valitettavaa, että virtaa menee nyt tähän. Aiheelle pitäisi saada piste ja ainoa vaihtoehto siihen on täydellinen avoimuus ja selkeys tässä sopassa.

Erittäin tärkeää on myös nyt selvittää perinpohjaisesti mikä on ollut Kuntien eläkevakuutuksen Kevan ja sen keskustalaisen toimitusjohtajan Markku Kauppisen rooli tässä vaalirahoituscasessa. Kevan hallituksen puheenjohtaja Sampsa Kataja laittoikin jo liikkeelle erityistilintarkastuksen ja se onkin ainoa mahdollinen keino palauttaa luottamus. Tänään Iltalehti nimittäin kertoi miten Keva laittoi yli 20 miljoonaa eläkerahaa Nova Groupin hankkeelle. Tämän Kauppinen kuittasi lehdessä toteamalla: ”Normaali sijoitus”. Näin toivottavasti onkin, mutta nyt on tärkeää selvittää sisältyykö tähän muita näkökulmia tai mahdollisia yhteyksiä vaalirahoitukseen. Ja myös oman kysymysmerkin Kevan niskaan tai oikeastaan sen toimitusjohtajan niskaan laittaa myös Helsingin Sanomien väitteet viime torstailta. Hesari uutisoi, että Kauppisella oli rooli vaalirahoituksessa. Lehden mukaan hän ”ohjasi vaalirahoitusta hakeneita ehdokkaita Nova Groupin rahoituksen ääreen vuoden 2007 eduskuntavaalien alla”. Tällaisia väitteitä ja kysymysmerkkejä ei saa jättää ilmaan ja siksi onkin hyvä, että nyt tuokin vyyhti selvitetään huolella.

….

Kello 21.55 ja juuri hetki sitten takaisin järvenrantaan. Tänään päivä ensin hieman oman yrityksen asioiden parissa ja sitten kunnan asioiden kanssa mm. hieman taustakeskusteluja ja sen sellaisia. Illansuussa sitten kunnanhallitusryhmään missä tänään kävimme läpi laajemmin mm. kilpailulainsäädäntöä ja myös seutuyhteistyökysymyksiä ja sieltä sitten kunnanhallitukseen. Hallituksen kokous siis nyt kevään viimeinen ja esillä mm. talouden raamit ensi vuodelle ja erityisesti budjetinlaadintaan varten. Teimme erittäin tiukan ohjeistuksen nyt hallintokunnille ja mm. verotuloissa ei ole luvassa lisätuloa ensi vuonna. Toisaalta tavoitteena nyt tehdä erittäin realistinen ja tarkka budjetti mm. myös korkomenojen ja vastaavien osalta. En täällä tämän laajemmin lähde aihetta läpi käymään, mutta tarvittaessa kerron ja vastailen kysymyksiin myös tästä aiheesta. Aiheesta myös uutista Lopen Kokoomuksen sivuilla osoitteessa www.lopenkokoomus.fi.

Kunnanhallituksessa tänään esillä myös aluekeskusohjelmaa jatkava KOKO-ohjelman startti sekä yhdistysten avustukset sekä palveluliikenteen kilpailutukset ja uuden terveystalomme rakennushanke nyt lainatarjousten muodossa. Mutta nyt siis myös kunta-asiat kesätauolle virallisten kokousten muodossa. Näyttää kuitenkin siltä, että töitä talouden parissa riittää ja varmasti joitain palaverejäkin tässä vielä edessä.

Huomenna uusi mukava päivä ja kotimatkalla poikkesinkin jo hieman tunnelmia hakemassa ratsutallilta. Huomenna nimittäin Lopella Kaakkolan tilalla Heinäkauden avaus, jonka järjestää jälleen tuttuun tapaan ProAgria ja Laatuheinärengas. Siellä aamusta puhe ja toivotaankin heinäntekosäätä.

Kommentit