Tiistai, 22.11.2011

Blogi, tiistaina 22.11.2011

Kohu valelääkärin ja Valviran ympärillä kiihtyy. Eilen nähtiin tapahtumasarjan erikoisin askelsarja, kun ensin Valviran ylijohtaja ilmoitti siirtyvänsä sivuun tehtävästään. Tällainen ei ole edes juridisesti mahdollista ja muutamaa tuntia myöhemmin hän kertoikin palaavansa töihin. Eilen illalla MTV3:sen Kymmenen Uutisissa jäikin mietityttämään mistä moinen tanssi sai alkunsa? Kuka oli aloitteellinen ja miksi ylijohtaja näin toimi. Olisi mielenkiintoista kuulla kenen idea ”sivuun siirtyminen” oli ja oliko joku peräti vaatinut Valviran ylijohtajaa eilen näin tekemään? STM:n kansliapäällikkö nimittäin mainitsi asiasta uutisissa aika erikoisesti ja kysymyksiä herättäen. Toivotaan, että tämä farssi nyt jo päättyisi ja asianomaiset keskittyisivät itse ongelman ratkaisemiseen eli siihen, että kuinka paljon valelääkäreitä maassamme toimii ja onko vastaavaa ongelmaa myös muualla? Ainakin hoitohenkilökunnan kohdalla on puhuttu samasta?

Mertaranta voisi todeta, että taivas varjele mitä sieltä vielä oikein tulee.

Toivottavasti ei mitään pahempaa ja muukin sekoilu asian ympärillä loppuisi. 

Tänään tiistaina eduskunnassa valiokuntapäivä. Kokouksia kalenterissa aamuun ja iltapäivään ennen täysistuntoa ja sitten vielä tapaaminen Fatbardhe Hetemajn kanssa päivällä. Kaiken tämän jälkeen iltapäivällä sitten kuntaministeri Henna Virkkusen kanssa Hämeeseen. Henna kiertää Hämeenlinnan ja Hattulan jo päivällä ja täysistunnon jälkeen minä liityn mukaan ryhmään kun suuntaamme Riihimäelle. 

….

Saimma tänään juuri tuoreimmat työttömyysluvut. Lokakuun alussa työttömyysaste oli 7% ja näin työttömyysaste jälleen parani. Ilman työtä Suomessa oli lokakuussa 186 000 henkilöä ja työllisiä oli 2 458 000 eli 8000 enemmän.

Erityisen myönteistä oli se, että myös toimemme nuorisotyöttömyyden kitkemiseksi tuottaa tulosta. Nuorten eli 15-24-vuotiaiden työttömyysaste oli 17,1 prosenttia eli parempaan suuntaan mentiin peräti 1,5 prosentin vauhtia. Suunta on siis oikea ja toivotaan, että pystymme pitämään sen samana jatkossakin vaikka taloustilanne onkin erittäin haastava.

Meillä Hämeessä tilanne korjaantui Pirkanmaan kanssa kaikista eniten ja omassa kotikunnassakin työttömyys laski edelleen nyt 5,6 prosenttiin Hausjärven tapaan. Koko Riihimäen seutukunta on alueistamme tässä valossa paras 7,5 prosentin työttömyydellä. Yli kymmenen ollaan vielä Forssan seudulla ja Lahdessa ja Heinolan seudulla vielä jopa yli 11 prosentin. Työtä siis todellakin vielä riittää.

Myönteistä oli myös se, että työttömien lisäksi myös lomautettujen määrä laski. Lomautettuja henkilöitä oli lokakuussa 10 000. Se on peräti 5 000 viimevuotista vähemmän.
Seurataan tilannetta ja ollaan v
almiita lisätoimenpiteisiin. On tästä myönteisestä trendistä huolimatta todennäköistä, että niitä vielä tarvitaan.
Kello 19.27 ja hetki sitten Riihimäeltä kotiin. Kuntaministeri Henna Virkkunen kiersi tänään Hämettä ja kuuli mm. siitä miten Hämeenlinnan seudun suuri kuntaliitos on onnistunut ja myös Hattulan kunnan mietteitä kuntauudistuksen alla. Illansuussa sitten vielä meidän seutukunnalla Riihimäellä kunnan ja kaupunginhallitusten tapaaminen yhdessä ministerin kanssa ja jos joku tämän jälkeen toteaa, että ei kuntia kuulla niin sanonko mitä. Kuntaministeri ja hänen valtiosihteerinsä kiertävät jo nyt valmisteluvaiheessa maata huikealla tahdilla ja alkuvuodesta sitten kun pohjaesitys on valmis niin tulee vielä toinen laajempi ja tarkempi kuulemiskierros. Näin sen pitääkin mennä ja ehdottomasti niin että uudistus lähtee täältä kunnista itsestään.
Tänäänkin kun katselimme hieman tosiasioita ensin koko Suomesta ja sitten Hämeestä ja omalta seutukunnaltakin niin kyllä ihmettelen sellaisia ihmisiä jotka sen jälkeen toteavat, että mitään ei tarvitse tehdä. Maamme huoltosuhde muuttuu hirveää vauhtia. Tästä aiheesta lauantain blogissani hieman enemmänkin. Ikärakenne siis synkistyy koko maassa ja myös täällä meidänkin alueella vaikka alueemme kasvaa koko maassakin aivan kärkivauhtia. Siis kova kasvu ja muuttovoittokaan ei aluettamme pelasta. Mutta en nyt sen syvemmälle tähän mene. Lauantaina aiheesta enemmän kirjoitin ja kirjoitan varmasti vielä monta kertaa tässä lähimpien kuukausien aikana. 
Mutta täytyy todeta, että erittäin hyvä henkinen oli tilaisuus Riihimäellä. Ei yhtään tiukkaa ”kapinapuhetta” vaan hyvää pohdintaa ja kysymyksiä tulevasta. Arvostan kovasti tällaista tapaa lähestyä vaikeitakin asioita. Ja oli aika hauska saada muutama viestikin sellaisiltakin tilaisuuden jälkeen jotka ovat kovaakin vastustaneet kuntauudistusta, että ”emme me tästä ilman jotain uudistusta selviä”. Se on juuri niin. Itse olen sanonut, että minusta kaikki sellaiset kunnat voivat jatkaa vaikka ihan nykyisellään jotka voivat yksin kaikki peruspalvelunsa tuottaa. Sellaisiakaan ei muuten montaa ole. Me kaikki tarvitsemme muitakin.
Mutta kiitokset kuntaministeri Henna Virkkuselle ahkerasta maamme kiertämisestä ja erinomaisesta ja avoimesta työstä kuntauudistuksen valmistelussa. Uskon, että hyvä tästä vielä tulee ja voimme turvata myös maaseudun palvelut tulevaisuudessakin. Yksin se ei onnistu.
Ennen Riihimäen visiittiä ensin ympäristövaliokunta missä valmiiksi erittäin mielenkiintoinen lausunto liikennepäästöjen huomioonottamiseksi kuntien ja valtion kuljetuksia kilpailutettaessa. Palaan aiheeseen kun lausuntomme julkisesti. Ja sitten pitkä parituntinen Fatbardhe Hetemaj ja Ben Zyskowiczin kanssa suunnitellen hieman tulevaa. 
Mutta nyt jo kotona. Ihanan aikaisin. Aikaa siis hieman vain ollakin ja kun muut nukkuvat niin sitten vielä hetki töitä sähköpostien ja muun parissa.

Kommentit