Keskiviikko, 23.11.2011

Blogi, keskiviikkona 23.11.2011

Tein viime viikolla eduskunnassa esityksen, että sotiemme veteraanien kuntoutukseen lisättäisiin 6 miljoonaa euroa. Sain saman tien STM:stä lupauksen, että 4 miljoonaa euroa tulee hallitukselta lisää. Ja lupasin, että jatkan eduskunnassa työtä sen eteen, että löydämme täältä vielä sen puuttuvan 2 miljoonaa. Minulle ja kokoomukselle tämä veteraanien asia on kunnia-asia ja siksi asian nostimme esille.

Useamman kymmenen sähköpostiviestin ja palautteen lisäksi sain kuitenkin kaksi eri puhelinsoittoa joissa myös arvosteltiin esitystäni. Soittajat väittivät, että veteraanijärjestöillä on huikeat omaisuudet ja kiinteistöt ja kysyivät että eikö niitä pitäisi käyttää veteraanien hyväksi nyt myyden omaisuutta pois. Lupasin asiaa selvittää ja tässä selvitystä.

Aihehan on ollut mediassakin esillä tässä lähiaikoina. Silloin Rintamaveteraanien liiton liittohallituksen puheenjohtaja Matti Louekoski mm. kertoi, että ”jos Rintamaveteraanien liitto jakaisi huomenna varallisuutensa, siitä tulisi 77 euroa per nenä. Sillä saisi puoli päivää kuntoutusta. Sellainen olisi hullun hommaa”

Samassa uutisessa Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä totesi, että ”ymmärtämättömyys ulottuu aina poliitikkopiireihin asti” ja jatkoi, että ”erään kansanedustajan puoliso oli kiivaillut, millaisia roistoja sotaveteraaniliitossa on: uutta rahaa tulee vanhan päälle. Käytännössä elämme kädestä suuhun vireän toimintamme ansiosta. Jos rahantulo loppuisi, toiminta lakkaisi puolessa vuodessa.”

Uutisissa kerrottii, että rikkain neljästä valtakunnallisesta järjestöstä on Sotainvalidien Veljesliitto. Sen pääsihteerin Markku Honkasalon mukaan taseen mukainen omaisuus oli 2011 vuoden alussa reilu 15 miljoonaa euroa ja sen lisäksi paikallisosastoilla oli varoja yhteensä noin 13,6 miljoonaa. Mutta samalla kerrottiin, että Veljesliitto on jo myynyt myös omaisuuttaan mm. kaksi kuntoutussairaalaa. Eli omaisuutta on jo realisoitu ja samassa vahvistettiin lupaus siitä, että ”kaikki liiton varat käytetään sotainvalidien elinaikana”. Esimerkiksi tänä vuonna 2011 Veljesliitto jakoi piireilleen peräti 5,5 miljoonaa euroa, joka on tarkoitettu sotainvalidien arjessa selviytymiseen.

Etsin vielä hieman lisätietoa netistäkin. Sotiemmeveteraanit.fi sivulla kerrotaan:

Alla olevaan taulukkoon on koottu tiedot vetraaniliittojen varallisuudesta. Omaisuus on myös jaettu sotainvalidi-/ veteraanijäsenmäärällä. Kun mukaan lasketaan myös puolisojäsenet, omaisuus jäsentä kohden on pienempi.

Liittojen jäsenmäärät 1.1.2011:

  • Sotainvalidien Veljesliitto 8 275 sotainvalidijäsentä ja 13 865 puolisojäsentä
  • Suomen Sotaveteraaniliitto 31 000 jäsentä ja 13 000 puolisojäsentä
  • Rintamaveteraaniliitto 7 400 jäsentä
  • Rintamanaisten Liitto 2 700 jäsentä
  • Kaatuneitten Omaisten Liitto 400 sotaleskeä

 

Veteraanijärjestö, tilanne 31.12.2010

Pysyvät vastaavat ja vaihtuvat vastaavat

Pakolliset varaukset ja vieras pääoma

Omaisuus / oma pääoma

Omaisuus / veteraani-jäsen

Sotainvalidien Veljesliitto(Kaunialan vuokravaraus 8 M€)

23 700 000

-8 494 500

15 205 500

1 838 €

Suomen Sotaveteraaniliitto

1 737 000

-807 000

929 000

30 €

Rintamaveteraaniliitto

260 000

-166 000

94 000

12 €

Rintamanaisten Liitto

301 000

-204 000

97 420

36 €

Milloin liittojen omaisuus käytetään? Kenelle se jää, kun veteraaneja ei enää ole?

Sotainvalidien Veljesliiton omaisuus

Varallisuudesta käytetään jäsenten hyväksi puolet vuoteen 2012 mennessä ja koko varallisuus sotainvalidien, heidän puolisoidensa ja leskiensä elinaikana.

Suomen Sotaveteraaniliitto

Suomen Sotaveteraaniliitto ja sen jäsenyhdistykset jatkavat huolto- ja tukitoimintaansa niin kauan kuin sotaveteraanit, heidän puolisonsa ja leskensä sitä tarvitsevat. Sotaveteraaniyhteisöjen varat käytetään sotaveteraanien sekä heidän puolisoidensa ja leskiensä hyväksi. Suomen Sotaveteraaniliitto on linjannut toimintaansa 2020-luvulle asti.

Rintamaveteraaniliitto

Rintamaveteraaniliiton liittokokous on v. 2007 ja 2009 tulevaisuussuunnitelmaan hyväksynyt suunnitelman, että liitto lopettaisi toimintansa vuonna 2015. Piirien ja osastojen toiminnan jatkamisesta ei ole päätöksiä ja seuraavat liittokokoukset saattavat liitonkin osalta muuttaa tavoitteitaan. Aikaisemmat liittokokouspäätökset eivät sido seuraavien liittokokousten päätöksiä. Ennen liiton toiminnan lopettamista liiton omaisuus ja Kannatus- ja Perinnesäätiön säädepääoma käytetään liiton veteraanijäsenten hyväksi.

Rintamanaisten Liitto

Rintamanaisten Liitto jatkaa toimintaansa niin kauan kuin jäsenet sitä tarvitsevat. Kun liitto päättää purkautua, käytetään jäljelle jääneet varat rintamanaisten huoltotyöhön. Kun jokin liiton yhdistyksistä päättää lopettaa toimintansa, se käyttää tätä ennen varat jäsentensä hyväksi tai vaihtoehtoisesti siirtää lopetuksen yhteydessä jäljellä olevat varat Rintamanaisten Liitolle. Liitto käyttää sen jälkeen tätä varallisuutta vuosittain kyseisen, toimintansa lopettaneen yhdistyksen entisten jäsenten hyväksi.

Kaatuneitten Omaisten Liitto

Sotalesket ovat iältään yli 90-vuotiaita, joten liitto on arvioinut, että sotaleskien kuntoutusta tuetaan vielä noin 10 vuoden ajan.

….

 

Tuo lihavoitu ja kursivoitu teksti siis lainausta tuosta sotaveteraanimme sivulta. Tämä riittänee tässä vaiheessa selvitykseksi. Ja voi siis todeta, että valtion rahaa tarvitaan edelleen ja jatkossakin ja myös keräystuottoja. On kunnia-asia pitää hyvä huoli sotiemme veteraaneista ja siksi jatkan työtä myös tuon puuttuvan 2 miljoonan löytämiseksi vielä valtion kuntoutusrahoihin ensi vuodelle.

Aamu siis aikainen tänään. Nyt jo pimeän matkan kautta Helsingissä ja eduskunnan työhuoneessa. Kohta puolustusvaliokuntaan ja siitä päivä käyntiin.

Kello 19.36 ja Vaahteramäen Ratsastuskoululta kotiin. Tekikin todella hyvää muutamat laukat ja muutat keventelyt tiukan työpäivän jälkeen. Tänään talolla valiokunnissa vain vaikeita asioita eikä edistystä. Huomenna jatkamme puolustusvaliokunnassa ja yritetään uudestaan. Päivällä sitten erittäin mielenkiintoinen tapaaminen auto- ja liikenneasioiden parissa. Hieman tulevia verolinjauksia ja niiden mahdollisia suden kuoppia ja myös sitten autokatsastuksen uudistusta jne. Autokatsastuksen uudistustahan yritettiin jo viime hallituskaudella tavoitteena nimenomaan halventaa katsastushintoja. Silloin tämä työ kaatui keskustan vastustukseen, mutta nyt uutta yritystä viritellään ja nimenomaan samalla tavalla eli niin että saisimme alalle lisää kilpailua ja tätä kautta katsastushintoja alennettua. Itse en lämpene oikein tuolle huoltamokatsastusajattelulle, mutta sille toki, että voisimme irrottaa henkilöautojen katsastukset raskaankaluston katsastusvelvoitteesta ja myös hieman keventää koulutusvaatimuksia ja myös ehkä katsastuksessa käynti juoksutustakin. Yksi välivuosi sinne uusiin autoihin mahtuisi vielä lisää. No katsotaan miten asia etenee ja millainen esitys tulee jos tulee. Mutta tärkeää tavalla tai toisella turvata myös alan riippumattomuus tulevaisuudessakin.

Nyt mennään näin lyhyesti tämä päivä. Perinteinen jouluglögikiertue on myös tulossa. Eli tulevana viikonloppuna aloitamme Hollolasta ja sitten ohjelmassa ainakin vielä Riihimäki, Hämeenlinna ja Loppi. Jos muuallakin vielä haluja järjestää jouluglögejä niin mielelläni tulen mukaan järjestelyihin. Kokoomus kuuntelee siis kilpaa tonttujenkin kanssa 🙂


 

Kommentit