Maanantai, 21.11.2011

Blogi, maanantaina 21.11.2011

Jälleen pääsemme normaaliin rytmiin myös yritysvierailujen suhteen. Maanantait on nyt menneet niin tiukasti kokouksissa, että pariin kuukauteen ei ole mahtunut yhtään yritysvierailua, mutta tänä maanantaina korjataan jälleen sekin. Riihimäelle päivällä ja siellä pari yritysvierailua joihin palaan tänään illalla sitten hieman laajemmin. Yritysasioiden parissa muutenkin tämä päivä. Katsotaan mitä saadaan aikaan.

Tänään erittäin mielenkiintoinen vierailu Riihimäelle. Uudenlaisia juttuja yritysmaailmasta ja toivottavasti ne tuottavat myös hyvää tulosta. Ainakin mahdollisuudet mainiot ja toisivat toteutuessaan seutukunnallemme aikalailla uutta ja hyvää ja myös koko maahan ja miksei laajemmallekin uusia mahdollisuuksia. En tällä kertaa voi tämän syvemmälle tähän mennä. Myös Lopen asiat tänään eteenpäin. Loppuviikosta toivottavasti jotain kerrottavaakin ja siitä se juna kulkee. Hyvä niin. Valitettavasti tänään joudun olemaan siis hieman tällainen salaperäisempi, mutta yleensä se on tarkoittanut aina hyvää ja niin uskon nytkin.

Päivän uutisissa on tänään jälleen keskustelua herättänyt Yleisradion rahoituksen tulevaisuus. Viime kaudella olin todella tyytyväinen kun viestintäministeri Suvi Linden hautasi keskustalaisen Mika Lintilän johdolla tehdyn Ylemaksun tai mediamaksun – mikä se nyt sitten olikaan. Sen voi hyvin todeta, että epäoikeudenmukainen se olisi ollut niin yksinasuville, opiskelijoille ja myös pienille yrityksille ja siksi oli ainoa oikea ratkaisu haudata sellainen malli.

Heinosen Yle-vero-malli 

Nyt uusi viestintäministeri Krista Kiuru pohtii Ylen rahoittamisen tulevaisuutta ja olen hänellekin oma mallini kertonut. Itse rahoittaisin Ylen tulevaisuudessa paketilla jossa oli henkilökohtainen Yle-vero kaikille 18-vuotiaille, ei siis kotitalouskohtainen vaan henkilökohtainen. Se olisi helppo kompensoida esimerkiksi osana opintotuen tasoa ja indeksiin sitomista ja myös toimeentuloturvassa jne. Lintilän mediamaksu olisi ollut alussa noin 175 euroa/ kotitalous. Kotitalouksia Suomessa oli 2009  2 532 000. Kertymä olisi ollut siis 440 miljoonaa euroa ja sen päälle yrityksiltä kerätyksi suunniteltu mediamaksu. Lintilän työryhmän mukaan kokonaistuotto olisi ollut mediamaksulla juuri tuo 450 miljoonaa euroa, joka heidän mukaan olisi riittänyt Yleisradion nykyisen palvelutason säilyttämiseen.

Laskeskelin, että meitä aikuisia suomalaisia eli yli 18-vuotiaita suomalaisia on noin 4,2 miljoonaa. Se tekisi suoraan henkilökohtaiseksi mediamaksuksi 104 euroa. 

Ja se painettaisiin vielä tästä reilusti alle sadan euron rahoittamalla osa Ylestä verotuloilla. Omassa mallissani erityisryhmien ohjelmatarjontaa voisi hyvin rahoittaa valtion budjetista eli esimerkiksi viittomakielistä ohjelmista jne.

Ja edelleen henkilökohtaista Yle-maksua painettaisiin alaspäin yrityksiltä kerättävällä vastaavan suuruisella Yle-maksull. Se toisi pottiin noin 32 miljoonaa euroa ja itse olisin valmis vielä pienentämään maksua sallimalla hyvin rajatun sponsoroinnin mm. urheilun rahoittamiseksi.

Ja isoimpana sitten olisi tämän kaiken päälle vielä itse Ylen toimintojen tarkka tarkastelu. Julkisenpalvelun tehtävä tulee terävöittää ja tuoda tähän päivään. Se tarkoittaa keskittymistä mm. radiopuolella maakuntaradioihin ja Ylen yhteen pääradiokanavaan. Sitten tv-puolella keskittymistä olennaiseen eli uutisiin, ajankohtaisohjelmiin, lastenohjelmiin, omaan draama yms tuotantoon sekä kulttuuriin ja urheiluun jenkki-tv-sarjojen sijaan.

Itse pääsin tässä laskukaavallani helposti 80 euron henkilökohtaiseen Yle-maksuun. Olisiko se sellainen minkä olisimme valmiita maksamaan Ylestä?

Itse nimittäin kannatan sellaista mallia joka lähtee siitä, että tuotteen pitää olla niin hyvä ja sellainen, että me suomalaiset mielellämme maksamme siitä määrätyn Yle-maksun. Nyt voi hyvin kysyä, että onko tv-maksun aikaan näin? Onko maksu liian korkea tarjontaan nähden? Vai onko maksamatta jättämisen syy vain se, että on niin helppo olla maksamatta? Itse uskoisin, että kummassakin on oma syynsä. 

Mutta tällainen olisi Heinosen malli. Otan mielelläni kommentteja vastaan. Mutta itse sanon edelleen ehdottoman tiukasti ei Lintilä työryhmän viime kaudella esittämälle mediamaksulle. Sellaista ei tule enää henkiin herättää. Ei.

Huomenna taas arkeen eduskunnassa. Päivä eduskunnassa valiokunnissa ja sitten iltapäivällä kuntaministeri Henna Virkkusen kanssa Hämeeseen. Hämepäivää siis jälleen.

Kommentit