Tiistai, 22.06.2010

Blogi, tiistaina 22.06.2010

Viime heinäkuussa julkisuudessa ja netissä nousi esille uusi muotihuude – Aakkoset – MDPV. Silloin Päihdelinkki.fi-sivustolla nuoret kävivät keskustelua tästä huumeesta. Siellä oli muun muassa kirjoitus, jossa todettiin: ”MDPV on ilman piriäkin selkeesti haitallista elimistölle, voin sen näin useamman kuukauden 24/7 käytön jälkeen varmasti sanoa. Elimistö ei kestä, se tuntuu pettävän alta kokonaan.”

Toinen nuori kirjoitti lähes vuosi sitten näin: ”Hirveet laskut muutaman tunnin päästä vetämisestä ja mulla ainakin kesti pitkään, aluks hirvee päänsärky, myöhemmin, seuraavana päivänä sit oli hirveet keskittymisvaikeudet, kesti tunnin, kun liikutin hiirtä monitorin toisesta laidasta toiseen.”

Kolmas nuori: ”Oon huomannu, että MDPV koukuttaa ihan eri tavalla kuin piri ja jengi flippaa enemmän. Monet sellaiset, joille valvominen ei sovi — se näyttäis aiheuttavan helpommin vainoja ja muuta mukavaa.” Näin siis lähes vuosi sitten kesällä 2009.

Samana päivänä Helsingin Sanomat kirjoitti: ”Pääkaupunkiseudulla yleistyvän designhuumeen käyttäjiä ei pystytä rankaisemaan huumausaineen käyttörikoksesta. Ainetta ei ole toistaiseksi luokiteltu huumeeksi.” Näin kirjoitti Helsingin Sanomat 11. heinäkuuta 2009.

Helsingin huumepoliisin mukaan seksihuumeeksikin kutsuttu MDPV:tä oli ollut Suomessa markkinoilla tuolloin jo noin vuoden ajan. Eli aine oli tullut Suomeen jo 2008, ainakin silloin.

Helsingin huumepoliisista Petri Rainiala totesi silloin: ”Koska aine ei sisälly kansainvälisen yleissopimuksen luetteloon, sitä ei voida katsoa Suomessa huumausaineeksi. Pidän selvänä puutteena, ettei niihin tällä hetkellä pystytä reagoimaan nopeammin. Siihen pitäisi olla kansallisella tasolla jokin mekanismi.” Hänen arvionsa mukaan sadat suomalaiset ovat jo ainakin kokeilleet tuota muotihuumetta, ja oli kyse kesästä 2009.

Rainila totesi myös: ”Olemme seuranneet kehitystä, ja tapauksia näyttää tulevan kiihtyvällä vauhdilla. On tämä yksi pahimmista trendeistä tällä hetkellä.”

”Tällaisissa huumeissa aineet yritetään jo valmistusvaiheessa valita siten, ettei siitä tule huumausaineeksi luokiteltavaa ainetta. Vaikutukset ovat hyvin huumausaineen kaltaisia, mutta ne saadaan aikaan toisella kemiallisella aineella. Näitä tulee silloin tällöin, esimerkiksi ekstaasi tuli aikanaan samalla tavalla.”

Tällainen rrittäin vaarallisiksi huumausaineiksi luokiteltavia amfetamiinia ja kokaiinia muistuttava aine luo käyttäjälle euforian tunnetta ja lisää seksihaluja, mutta sillä on myös rajuja sivuoireita, kuten pelkotiloja, päänsärkyä ja ahdistuneisuutta.

Jo tuolloin viime vuoden heinäkuussa puhuttiin sokeutumisista ja kuolemantapauksista. Tästä meni aikaa, 2010 kevättalvella MDPV:n tiedettiin olleen aiheuttamassa jo useita kuolemantapauksia Suomessa.

Asiaan ei ollut Suomessa puututtu. Miksi ei?

Vasta tänä keväänä edustaja Juha Hakola otti asian hoidettavakseen. Hänen johdollaan vaadimme yksinkertaista lainmuutosta huumausainelain 3 §:ään. Muutoksella saataisiin ja nyt myös saadaan uusi designhuume MDPV nopeasti luokiteltua huumausaineeksi. Aikaa oli kuitenkin kulunut Suomeen tulosta jo tuo parisen vuotta. Edustaja Hakola totesi, että MDPV:n kohdalla ei voida jäädä odottamaan YK:n ja EU:n tai sosiaali- ja terveysministeriön johtaman poikkihallinnollisen huumepoliittisen koordinaatioryhmän verkkaista toimintaa. Näin ollen kansanedustajien piti toimia.

Nyt edustaja Hakolan aloitteella tämä asia hoidetaan kuntoon, mutta samaan aikaan kytee jo uusia vastaavia ongelmia. Huume- ja lääkemarkkinoita tällä hetkellä hallitsevan MDPV:n eli ”aakkosten” rinnalle on tullut uusia muotihuumeita. Voisikin siis kysyä, pitäisikö lakiin siis kirjata tämän huumeen lempinimen, ”aakkosten”, mukaan vain kaikki kirjaimet ja näin saada nuo kaikki tulevaisuudenkin aineet sitten rangaistavien huumeiden piikkiin?

Rikoskomisario Jari Pynnönen Helsingin huumepoliisista totesi juuri, että ”yhteistä näille aineille on se, että lääkerikosten pienen rangaistusasteikon takia rangaistukset ovat paljon lievempiä kuin huumerikoksissa.

Toinen iso asia on se, että huumekauppiaat saavat helposti valtaisat voitot.” Eli vaikka kyse on lääkevalmisteista, uudet aineet tunnetaan muotihuumeen nimellä nuorison keskuudessa tai designhuumeina, ja vain yksi näistä, piristysaine BZP, on myöhemmin luokiteltu huumausaineeksi, mutta sen sijaan lääke ilmeisesti anestesialääke PCP:n johdannainen PCPP ja masennuslääke MCPP ovat tällaisia lääkkeitä, jotka ovat vastaavasti toimivia mutta eivät huumeita. Lääkeaine nimeltään bromo dragonfly on puolestaan LSD:n kaltainen luvallinen lääkeaine Suomessa.

Poliisi on tutkinut ja selvittänyt näiden muotihuumeiden käyttöä ja miksi ne ovat niin suosittuja. Se johtuu muun muassa ainakin kahdesta syystä. Näistä muotihuumeista kiinnijääneet saavat huomattavasti pienemmät rangaistukset kuin huumeiden käytöstä ja aine on huomattavan paljon halvempi. Myyjät saavat puolestaan satakertaisen voiton jatkamalla hankkimiaan lääkeaineita kemiallisesti itse ja myymällä niitä sopivan suuruisissa pienerissä. Eli nuoriso ei edes tiedä, mitä he ostavat, minkä vahvuista jne.

Suomessa kuolee edelleen huumeisiin puolisensataa ihmistä vuodessa. Muotihuumeiden vaikutus sen sijaan tilastoissa näkyy vasta paljon myöhemmin. Se osaltaan levittää niitä nopeasti. Niiden vaarallisuutta ei heti käyttäjienkään keskuudessa tiedetä – tilastoja ja uutisia ei ole. Aineiden haitallisuutta on helppo vähätellä. Mutta nyt jo on tilastoitu kymmeniä myrkytyskuolemia, ja joka päivä niitä tulee lisää.

Toivottavasti tulevaisuudessa ei tarvitse jokaisesta ”aakkosyhdistelmästä” tehdä omaa lakialoitetta, ennen kuin ministeriössä ryhdytään toimiin. Itse asiassa siinä työssä menisi edustaja Juha Hakolan aika aivan hukkaan. Siksi minusta lakia pitää nyt muuttaa niin kokoanisuutenakin, että tulevaisuudessa tällaiset aineet saadaan nopeasti ilman hidasta lainsäädäntöprosessia huumeiden listaan. Tällainen lakimuutos on syytä saada nyt nopeasti eteenpäin kun ensin tämä yksi muotihuume on lakiin kirjattu.

….

Mm. tuosta aiheesta siis illalla eilen ennen puoltayötä salissa keskustelimme. Toivotaan, että sosiaali- ja terveysministeriön jäykkä ja kankea koneisto hoitaa nyt lainsäädäntömme tältä osin joustavampaan ja 2010-luvun tarpeita mukailevampaan muotoon.

Tänään maamme saa sitten virallisesti myös uuden hallituksen. Me emme kokoomuksessa ministerivaihtoon ryhtyneet. Jatkamme tutulla ketjulla ja eilen myös hyväksyimme hyvin ajassa elävän hallitusohjelman tarkennuksen. Se huomenna sitten keskiviikkona isossa salissa käsittelyssä ja palaan siihen silloin täälläkin laajemmin.

Mutta nyt vielä ympäristövaliokuntaan ja sitten sivistysvaliokuntaan ennen päivän istuntoa.

….

Valiokunnat jo takana ja juuri äänestimme uudesta pääministeristä. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi valittiin selvin luvuin pääministeriksi, kun 115 kansanedustajaa tuki häntä ja vain 56 äänesti vastaan. Illansuussa presidentti nimittää sitten hallituksen muut ministerit. Mutta nyt töiden pariin.

….

Tässä Jyrki Kataisen puhe muutaman viikon takaa Espoon Dipolista – Vihreällä on ainakin viisi miljoona eri sävyä -tilaisuudesta. Puheen alussa ihan hauska juttu, joka liittyy minuun ja se ei ole muuten vitsi vaikka Nykypäivä sen vitsisivulleen olikin poiminut. Näin juuri kävi miten Jyrki puheessaan kertoon…

Jyrki Katainen – Vihreällä on ainakin viisi miljoonaa sävyä from Kansallinen Kokoomus on Vimeo.

…….

Kello jälleen yli puolenyön kun kotiin. Päivä tänään omalla tavallaan historiallinen kun maamme sai uuden hallituksen. Illalla piipahdimme siis vielä Takarivin Taavien eli vieruskaveriemme kanssa syömässä. Henna Virkkunen jatkaa opetusministerinä meistä ja sitä samalla juhlistimme tämän kevätistuntokauden päätteeksi. Mutta huomenna jatkamme. Silloin pitkä istunto edessä hallitusohjelman päivityksestä. Mielenkiintoista on nähdä onko Jutta Urpilainen huomennakaan paikalla istunnossa. Mikäköhän on ajanut tämän kaiken edelle? Ainakaan eilenkään häntä ei näkynyt kun uudesta pääministeristä äänestettiin. Tänään keskustelut ja huomenna sitten hallituksen luottamusäänestys. Mutta nyt nukkumaan.

Kommentit