Keskiviikko, 23.06.2010

Blogi, keskiviikkona 23.06.2010

Kello 12.21 ja päivä alkanut eduskunnassa. Aamulla pääministeri Mari Kiviniemi esitteli uuden hallituksemme hallitusohjelman ja nyt tämä päivä varattu keskustelulle tämän asian ympärillä. Päälinja on edelleen koko vaalikaudeksi suunniteltu hallitusohjelmamme ja sen toteuttamista nyt jatketaan määrätietoisesti ja nyt hallitusohjelmaan tehty lisäasiakirja vain täsmentää lähinnä taloustilannetta, mutta linjaa myös tärkeimpiä muita asioita. Sen sijaan tässä talouden tilanteessa ei suurta verouudistusta tulla tekemään. Se loisi liikaa epävarmuustekijöitä ja kysymysmerkkejä ja voisi osaltaan toimia juuri päinvastaisesti kuin tarkoitus eli epävarmutta luoden. Tärkein tavoitteemme onkin nyt saada maamme talous vakaalle kasvu-uralle ja sen kautta tasapainoon. Julkisen talouden tasapainottamiseksi tullaan lisäksi tekemään pitkän ajan ohjelma. Itseasiassa aloitamme jo nyt julkisen talouden tasapainottamisen muutamilla veromuutoksilla kuten arvonlisäveron korotuksella sekä energiaverojen sekä makeis- ja virvoitusjuomaverojen korotuksilla. Näin vain on nyt pakko toimia.

Itse olen erittäin tyytyväinen siihen, että vakaa linja ja linjakkuus jatkuu myös Kiviniemen johdolla. Erityisesti pidin siitä, että nyt uudessa hallitusohjelmaliitteessä ohjenuorana on maamme eheys. Kiviniemi totesikin, että ”koko Suomi pitää viedä ehyenä taantuman läpi”.

Tänä vuonna maamme julkisen talouden alijäämän arvioidaan syvenevän yli kolmen prosentin alijäämärajan. Tavoitteenamme onkin nyt, että pystymme tekemään korjausliikkeen ja palaamaan ensimmäisten maiden joukossa Euroopan unionin vakauskriteerien mukaiseen kuntoon. Tämä tarkoittaa siis talouden vankistamista mm. kasvun tukemisella, mutta myös tuottavuuden nostamisella, työurien pidentämisellä sekä myös työtä lisäävillä uudistuksilla kuten verotuksen rakenteellisella uudistamisella verotulojen lisäämiseksi. Tavoitteenamme siis luoda kasvualustaa ennusteita nopeammalle talouskasvulle ja myös korkeammalle työllisyysasteelle koko Suomessa.

Merkittävää on myös se, että harmaan talouden torjuntaohjelmassa linjatut toimenpiteet toteutetaan nyt. Näitä ovat mm. rakennusalan urakanantajan ilmoitusvelvollisuuden laajentaminen, lähetettyjen työntekijöiden verovastuun tehostaminen, verohallinnon vertailutietotarkastusten mahdollistaminen luottolaitoksissa ja tilaajavastuulain mukaisten tietojen saaminen julkiseen rekisteriin.

Tyytyväinen olen myös siihen, että nyt vielä tämän vuoden aikana tullaan tekemään ratkaisut vanhemmuuden kustannusten tasapuoliseksi jakamiseksi. Olemme kokoomuksessa ajaneet tätä uudistusta pitkään ja nyt saamme sen hoidettua. On ollut uskomatonta, että näin pitkään on voinut vallita nykymalli, jossa syntyvästä lapsesta aiheutuvat vanhemmuuden kustannukset ovat keskittyneet naisten hartioille – naisille, naisvaltaisille aloille ja naisvaltaisten alojen työnantajille. On laskettu, että vanhemmuuden kustannukset ovat yritykselle jopa 10 000 euroa ja on helppo tietää mitä aloja tämä lasku eniten rasittaa. Nyt siis tulemme rakentamaan mallin jossa nämä kustannukset jakaantuvat tasaisesti eikä niin että naisvaltaiset alat ovat laskun suurimpia maksajia.

No tässä nyt lyhyesti jotain tuosta hallitusohjelman tarkistuksesta. Kokonaisuudessaan tuo hallitusohjelman tuorepäivitysosa löytyy täältä: Hallitusohjelmatäydennys 2010.

….

Palaan päivän aiheisiin myöhemmin. Nyt kahvit juotu ja keskustelu ja työt jatkuvat.

….

Kello 22.38 ja juuri Jyrkin kanssa lähdimme eduskunnasta pois. Päivän toisessa istunnossa oli esillä Euroopan vakausrahasto. Erikoinen tilanne meillä Suomessa. Suomi on ollut ainoa maa Euroopassa missä oppositio on vastustanut talouden vakauttamistoimenpiteitä ja kyllä se tänäänkin salissa aiheutti aika suurta ihmetystä. Nyt perustettavasta vakautusrahastosta tulevaisuudessa voitaisiin tukea vaikeuksiin ajautuneita EU-maita. Siis sellaisia maita joiden tilanne on niin huono, että ne eivät saisi enää lainaa kohtuullisella korolla kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta. Esimerkiksi Portugalille ja Espanhalle ei ole enää nyt oikein löytynyt lainaajia vapailta markkinoilta ja ne mahdollisesti tarvitsevat lainaa estääkseen maidensa taloutensa kaatumisen. EU maat ovat olleet siis kyllä täydellisesti puun ja kuoren välissä tämän asian kanssa. Ja onneksi viime hetkellä syntynyt sopu vakautusrahastosta on rauhoittanut markkinoita ja se antaa maille toivottavasti aikaa ja mahdollisuuksia tehdä varsinaisia toimenpiteitä talouksiensa vakauttamiseksi. Tämä ei siis sitä niiden puolesta tee.

Jos joskus joku maa rahaa tältä uudelta vakausrahastolta tarvitsee niin lainan ehdot ovat todella tiukat ja niitä valvoo EU:n komissio ja maa joutuu muutenkin erittäin tarkan valvonnan ja ohjeistuksen alle. Samaan aikaan maamme johdolla Eurooppaan ollaan luomassa myös mekanismejä joilla voitaisiin jo etukäteen puuttua maiden kulukehitykseen ja talouteen ettei tällaisia tilanteita edes pääsisi syntymään.

Mutta eihän nämä asiat ole mukavia. Ei Kreikalle myönnetty laina eikä tällaisen rahastonkaan perustaminen, mutta itse olen vakuuttunut, että muutakaan vaihtoehtoa ei nyt ole. Muuten olisi todella pahalla tiellä. Toivottavasti se ei ole edes jokatapauksessa.

Ennen tätä toista istuntoa käsittelimme uuden hallituksen hallitusohjelman. Odotin jotain paljon ärhäkkäämpää oppositiolta, mutta mitään ei tullut. Muutama puheenvuoro ja sen jälkeen väki hukkuikin salista. Itseasiassa aivan lopussa kun keskustelimme aiheesta ei paikalla ollut enää yhtään opposition edustajaa. Erikoinen tilanne. Itse puhuin lähinnä perheiden asioista ja työn ja perhe-elämän
yhteensovittamisesta. Puheeni löytyy tuolta Eduskunta-sivulta niin kuin muutkin tämän viikon puheenvuoroni mm. nuorisolaista.

Aivan hetki sitten saimme jymyuutisen kun puhelin piippasi ja kertoi, että ex-pääministeri Matti Vanhanen jättää politiikan ja eduskunnan ja siirtyy Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi. Eduskunnan kuppilassa jo aiheutti vilkasta keskustelua harvojen paikallaolijoiden keskuudessa että saakohan kyseiseen tehtävään eduskunnalta edes eroa? Mielenkiintoista.

Kommentit