Torstai, 24.06.2010

Blogi, torstaina 24.06.2010

Eilen vedimme jälleen siis pitkän istunnon, mutta nyt jo helpottaa. Kello 8.01 ja aika suunnata eduskuntaa kohden. Aamulla ensin kevätkauden viimeinen sivistysvaliokunta missä esillä peruskoulun ryhmä- eli luokkakoot ja sitten kello 10 täysistunto. Kiviniemen hallituksen luottamus siis mitataan aamupäivällä ja näyttää siltä, että vasemmisto-opposition toiminta jää teatteriksi. Eilen ei illalla enää SDP:n johtoa eduskunnassa näkynyt ja hallitusohjelmasta keskustelemassa oli lähinnä hallituspuolueiden edustajia. Hallitusohjelmamme päivitys on erittäin vahva asiakirja jolla luodaan vakaata tietä pois taantumasta ja tuoreimmat suhdannekatsaukset kertovatkin, että olemme onnistuneet tehtävässä vielä paljon odotettuakin paremmin. Nyt keskeiseksi tehtäväksi pitääkin nostaa ennenmuuta työttömyydenhoito ja erityisesti nuorisotyöttömyyden hoito. Tarvitaan mm. lisää opiskelupaikkoja nuorille ja myös malleja joiden kautta ensimmäinen työpaikka löytyisi. Tänään itseasiassa opetusministerimme Henna Virkkusen pitäisikin lisätä opiskelupaikkoja toisenasteen ammatilliseen koulutukseen vajaa 3000 paikkaa. Siitä siis apua monelle nuorelle. Nyt edelleen 6000 peruskoulun päättänyttä ilman opiskelupaikkaa, mutta toisaalta samaan aikaan kyllä noin 10 000 aloituspaikkaa tyhjillään ympäri Suomen. Tämä kertoo siitä, että opiskelijoiden ja aloituspaikkojen välillä on vakava kohtaanto-ongelma ja sitä pitää uskaltaa korjata mahdollisimman pian. Esimerkiksi Päijät- ja Kanta-Hämeessä on suuri pula aloituspaikoista ja yhtä opiskelupaikkaa kohden on ensisijaisia hakijoita noin 1,5, kun samaan aikaan osalla alueista yhtä opiskelupaikkaa kohden on vain 0,7 hakijaa. Paikkoja jää siis siellä täyttämättä ja toisaalta tuskaillaan opiskelupaikan löytämiseksi. Itse en tällaista tilannetta voi hyväksyä ja tätä pitää fiksata nyt kovallakin kädellä. Pitää muistaa, että tyhjän, täyttämättömän ja käyttämättömän aloituspaikan siirto sinne missä sille on opiskelija ei ole keneltäkään pois.

Nyt kuitenkin työmaata kohden. Puolenpäivän aikaan pitäisi päästä juhannuksen viettoa kohden. Pitäisi.

…..

Kello 15.01 ja nyt jo jonkun aikaa vietetty kesää Lopella. Tänään siis aamulla äänestimme hallituksen luottamuksesta. Uusi hallitus ja sen ohjelma sai vankan tuen eduskunnan suuressakin salissa ja vain 66 kansanedustajaa äänesti hallitusta vastaan. Tämä antaa hyvän ja vankan lähtökohdan vaikeaan vuoteen. Olen tyytyväinen näin selvään äänestystulokseen.

Päivään mahtui myös nippu muita opposition muutos esityksiä eri asioihin, mutta myös ne kaikki selvin luvuin nurin. En tiedä tehtiinkö tänään jonkinlainen ennätyskin määrärahaesityksissä salissa. No ainakin summat olivat huikeita.

Sivistysvaliokunnassa annoimme tänään lausunnon POP-ohjelman eli perusopetus paremmaksi ohjelman luokkakokojen pienentämistoimenpiteistä. Työ aiheen parissa jatkuu ja jo viime vuonna saavutimme hyviä tuloksia ja uskon, että tänä vuonna kohdennettuna ja haettuna saamme vieläkin parempia tuloksia tällä rahalla aikaan.

Tänään sivistyspuolelta myös hyviä uutisia. Opetusministerimme Henna Virkkunen jakoi ammatilliseen peruskoulutukseen yhteensä 2 760 uutta opiskelijapaikkaa nuorten koulutukseen pääsyn turvaamiseksi, nuorisotyöttömyyden alentamiseksi ja nuorten syrjäytymiskehityksen ehkäisemiseksi. Virkkusen nopeasti reagoima ja tekemä päätös parantaa myös työttömien ja työttömyysuhan alaisten aikuisten koulutusmahdollisuuksia. Tavoitteenamme varmistaa nyt koulutuspaikka jokaiselle peruskoulun päättäneelle nuorelle.

Ensi syksyksi opiskelijamäärää lisätään kaikkiaan 46 koulutuksen järjestäjälle. Lisäykset painottuvat kasvukeskuksiin, mm. Uudellemaalle (895 paikkaa), Pirkanmaalle (340 paikkaa), Pohjois-Pohjanmaalle (230 paikkaa), Varsinais-Suomeen (215 paikkaa) ja Päijät-Hämeeseen (200 paikkaa). Meille mm. Hyvinkää-Riihimäen seudulla saimme Hyriaan 70 uutta paikkaa, Hämeenlinnan seudun koulutusyhtymään 80 paikkaa ja Kiipulaan 20.

Kevään yhteishaussa on tässä vaiheessa ilman hakemaansa toisen asteen koulutuspaikkaa jäänyt reilut 22 000 hakijaa, joista perusopetuksen päättäneitä noin 6 000. Toisaalta yhteishaussa niin kuin kerroin on vapaaksi jäänyt lähes 10 000 paikkaa, joista pääosa tosin maaseutualueiden lukiossa.

Ministeriön arvion mukaan opiskelijamäärälisäysten ansiosta ammatillisen koulutuksen ulkopuolelle jäävien määrä ei merkittävästi kasva viime vuodesta, vaikka ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi jopa 5 000:lla. Suoraan perusopetuksesta koulutukseen pääsyä helpottaa myös noin 1 000 opiskelijapaikan lisäys ammattistarttikoulutukseen. Hallitus on lisännyt tämä päätös mukaan lukien ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijamäärää jo yhteensä noin 11 200 opiskelijapaikalla vuosina 2008-2010.

Opiskelijamäärälisäysten yhteydessä tehtiin samalla myös päätökset 1.8.2010 lukien vakinaistetusta ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaavan ja valmistavan koulutuksen, ammattistartin, luvista. Lupa myönnettiin 49 koulutuksen järjestäjälle, kun hakijoita oli 58). Ammattistartti on perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheeseen kehitetty koulutusväylä, jonka tavoitteena on antaa opiskelijoille tietoa ammatillisesta koulutuksesta ja tarvittavia valmiuksia ammatilliseen perustutkintoon johtavaan koulutukseen siirtymistä varten.

….

Elinen ex-pääministeri Matti Vanhasen yllätyssiirto Perheyritysten Liiton johtoon on saanut aikaan aikamoisen kohun. Rankimmat huhut kertovat siitä, että presidentti Tarja Halonen olisi ”ilmoittanut”, että hän ei tule nimittämään Vanhasta mihinkään virkaan. Tällaisia olisivat olleet Kelan pääjohtajan paikka, johon meriiteillään Vanhanen olisi varmasti päässyt tai sitten tulevat paikat esimerkiksi Suomen Pankissa. Huhujen mukaan Halosen katkeruus tässä asiassa kumpuaa siitä, että perustuslaki estää hänen osallistumisensa EU:n huippukokouksiin. Perustuslaki on siis näin kaadettu Vanhasen syyksi? Kovia väitteitä. Ja näitä riittää muutenkin…

Mutta nyt taidan kiittää tästä päivästä ja viikosta. Ajattelin illan nauttia kesästä ja järvestä perheen kanssa. Ensi viikolla työt jatkuvat. Nykypäivässä muuten mielenkiintoinen kirjoitus Vasemmistoliiton edelleen pimennossa olevasta vaalirahoituksesta. Kannattaa lukaista.

Kommentit