Tiistai, 21.12.2010

Blogi, tiistaina 21.12.2010

Tänään jouluglögikiertueen viimeinen tilaisuus. Perinteinen Riihimäen Jouluhetki Cafe Feeniksissä saa jälleen päättää tämän joulutilaisuuksien sarjan. Tänään tiistaina 21.12. klo 18-20 siis tervetuloa Riihimäen Cafe Feeniksiin. Luvassa myös yllätysohjelmaa klo 18.30 eli kannattaa olla paikalla ajoissa. Lämpimästi tervetuloa!

Eiliset Hämeenlinnan Cafe Laurellin Jouluglögit ylitti kaikki odotukseni ja tunnelma oli mitä ihastuttavin. Tänään jatkamme.

Tänään myös mielenkiintoinen päivä tai ainakin odotettu. Tänään nimittäin alivaltiosihteeri Martti Hetemäen verotuksen uudistamista valmistellut työryhmä julkistaa loppuraporttinsa. Välimietintö aiheutti jo paljon keskustelua ja olen varma, että keskustelu jatkuu tänäänkin. Odotetaan raportti ja pohjaesitys pöytään ja avataan keskustelu sitten.

Tänään itse suuntaan eilisen Hämeenlinna-päivän jälkeen vuorostaan jälleen Riihimäelle. Monenlaista edessä ja illalla sitten nuo glögit vievät jo kohti joulua.

….

Nuo Kanta-Hämeen Sairaanhoitopiirin suunnitelmat aiheuttavat aikamoista ihmetystä. Tai ei oikeastaan suunnitelmat vaan käytännössä näiden strategian linjausten toteuttaminen. On äärimmäisen valitettavaa, että talon sisällä eli siis sairaanhoitopiirissä ei asioita saada vietyä yhteishengessä ja yhteisen näkemyksen mukaisesti eteenpäin. Hyväksytyn strategian toteuttaminen ei voi onnistua näin.

Kanta-Hämeen Hämeenlinnan ja Riihimäen yksikköjä on päätetty kehittää tasavertaisesti ei siis samanlaisina ja saman sisältöisinä, mutta tasavertaisesti. Silloin tällainen toiminta ei voi toimia. On ymmärettävää, että jos leikkaukset jotka vaativat yönyli valvontaa siirtyvät Hämeenlinnaan niin silloin pitää Riihimäellä olevat tilat ja osaaminen hyödyntää vahvasti päiväkäytössä. Riihimäen yksiköstä pitää samaan aikaan kehittää jonkin toisen korkean osaamisen huippuyksikkö. Matka on ihan sama kulkea Riihimäeltä Hämeenlinnaan kuin Hämeenlinnasta Riihimäelle ja näin mielestäni tuota strategiaa tehtäessä on linjattukin. On siis luonnollista, että liikkuminen luonnistuu kumpaankin suuntaan. Tällöin vahvuuksien korostaminen ja osaaminen tulee parhaalla mahdollisella tavalla käyttöön.

Eli nyt kun keskustelu Riihimäen toimintojen siirtämisestä Hämeenlinnaan käy kiivaana niin itse totean, että ei käy. Ennen osaratkaisuja, pitää olla myös tieto ja selvyys mitä toimintoja keskitetään vastaavasti Riihimäelle. Ei voida edetä niin että ensin tehdään ratkaisut mitä Riihimäeltä lähtee pois ja jätettäisiin avoimeksi toinen osa ratkaisua.

Toisaalta haluan vielä alleviivata, että alueellamme on vahva tahtotila myös siitä, että ennen kuin mahdollisesti yöpäivystyksen poisto Riihimäeltä voidaan hyväksyä on sen kustannukset selvitettävä. Ratkaisuja emme voi ennen tehdä.

Ja muuten hyvä myös huomata ja muistaa sekin tosiasia, että meillä on tässäkin asiassa tässä ympärillämme 100 000 asukkaan alue Hyvinkää-Riihimäen talousalueella. Olisi kestämätön tilanne, että tämä alue jäisi ilman erikoissairaanhoitoa. Toivotaan, että niin rajan molemmin puolin osataan tehdä osaamisen kannalta parhaita mahdollisia ratkaisuja. Kyllä talousalueemme kannattaa valvoa etua kumpaankin suuntaan.

Mutta summa summarum. Ymmärrän hyvin sen, että kaikkea ei kannata tehdä kaikkialla. Siksi itse ymmärrän ja hyväksyn myös korkean osaamisen keskittämisen. On tärkeää, että saatu palvelu ja apu on korkealuokkaista ja sen pitää olla kehittämisen ensimmäinen ohjenuora. Mutta samaan aikaan pitää muistaa se, että olemassa olevat tilat pitää hyödyntään 100 prosenttisesti ennen kuin edes suunnitellaan uusia tiloja johonkin. Korkean osaamisen huippuyksiköille on tilat niin Hämeenlinnassa kuin Riihimäelläkin ja nyt vain kaivataan järkeviä ratkaisuja Kanta-Hämeen Sairaanhoitopiirin hallitukselta.

Hieno päivä takana ja sen kruununa Riihimäen Jouluhetki. Jos eilen oli upeasti väkeä Hämeenlinnan Cafe Laurellissa Glögikiertueemme tapahtumassa niin sama jatkui tänään Riihimäellä Cafe Feeniksissä. Joulutortut ja glögi teki kauppansa ja 1st Step -tanssikoulun tyttöjen Derya Özgünin, Vilhelmiina Virkin ja Liljastiina Sutisen show yllätti kaikki. Superlahjakkaita nuoria tanssijoita joista varmasti tulemme vielä kuulemaan.

Riihimäen Jouluhetki päätti siis samalla Glögikiertueemme mistä muodostuikin todellinen suksee. Jos kesällä Ben Zyskowiczin ja minun Ben ja Timo Hämeessä -kiertue keräsi positiivista huomiota ja julkisuutta niin samaa teki tämäkin. Jouluglögikiertueesta voisi hyvinkin tehdä tavalla tai toisella perinteen. Ollenhan jo aiempina vuosinakin vaaleista välittämättä näitä glögitilaisuuksia muutenkin puolenkymmentä järjestänyt. Jos vaikka jatkossakin näin. 

Aiheina Riihimäellä tänään esillä tuo yllä jo kommentoimani Kanta-Hämeen Keskussairaala -asia ja Riihimäen yksikön tulevaisuus. Toivotaan, että kuntayhtymän hallitus nyt pystyy toteuttamaan vastuullisesti strategiaansa ja pitämään sairaalamme toimintakykyisinä ja laadukkaina jatkossakin. Välillä tuntuu siltä, että eivät pysty. Mutta katsotaan nyt ja valvotaan koko Hämeen etua eikä vain yhden kaupungin tai alueen. Sillä politiikalla ei maakuntamme tule muutenkaan pärjäämään. Tarvitaan maakunnan tekijöitä.

Muina aiheina sillä luonnollisesti seutukuntamme sote-selvitys missä ratkaisujen aika keväällä ja myös lukiokoulutus ja tottakai myös päiväinen Martti Hetemäen työryhmän esitys verotuksemme uudistamiseksi. Siihen palaan huomenna laajemmin. Nyt jo kuitenkin voin todeta, että ei paketti ihan nappiin osunnut. Mutta hyvää se, että työnverotuksen maltillista alentamista halutaan edelleen jatkaa. Mutta kokonaisuuteen huomenna. Paketin pitää olla sellainen, että Suomi pysyy liikkeessä ja tänne kannattaa sijoittaa ja panostaa. Vain menestyvä yritys nimittäin työllistää. Puheenjohtajamme Jyrki Katainen jo tänään totesi samalla tavalla: ”Jatkossakin on huolehdittava siitä, että yrittäjyys ja työllistäminen kannattavat”. Tämä on kaiken kasvun lähtökohta.Palaan huomenna.

Mutta virallisesti puolueena tulemme ottamaan esitykseen yhdessä kantaa vasta tammi-helmikuussa. Saamme silloin valmiiksi omat työryhmätyömme aiheen parissa. Jyrki Katainen johtaa puolueemme Hyvinvointiyhteiskunnan pelastamista -kartoittavaa ja hahmottavaa työryhmää ja Henna Virkkunen Talouskasvun ja työllisyyden vahvistamista pohtivaa työryhmää.

 

 

Kommentit